Quantcast

Žinomi žmonės pasidalijo mieliausiomis Kalėdų akimirkomis

„Kaip ir daugeliui, man patinka klasikinės kalėdinės dainos. Labai patinka Michaelio Buble kalėdinis albumas, kurio visuomet klausau artėjant šv. Kalėdoms, taip pat Marijono Mikutavičiaus kalėdinės dainos ir kiti lietuviški kalėdiniai kūriniai“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja, žurnalistė Beata Nicholson. Kartu su kitais LRT TELEVIZIJOS ir RADIJO laidų vedėjais – Marijumi Žiedu, Gerūta Griniūte ir Ugne Galadauskaite – ji filmavosi LRT kalėdiniame klipe ir pasakojo, kaip atrodo jos šv. Kalėdų laukimas.

Labai ilgai tikėjo vienu stebuklu

Kalbėdamas apie šv. Kalėdų laukimą ir prisimindamas vaikystę, „Panoramos“ vedėjas M. Žiedas atskleidžia labai ilgai tikėjęs Kalėdų seneliu ir niekaip negalėdavęs suprasti, kaip jam visuomet pavyksta atnešti dovanas ir išsmukti nepastebėtam.

„Kalėdų senelio arba, mūsų laikais, Senelio Šalčio magija, mane seka nuo vaikystės, ją prisimenu su šiluma. Kartais netgi gaila, kad dabar vaikai ima nebetikėti labai anksti. Tiksliai nepamenu, kiek man buvo metų, kai sužinojau, kad pastarojo nesutinku ne todėl, jog mes tiesiog prasilenkiame. Sakyčiau, buvau vyresnis nei dešimties“, – kalba M. Žiedas.

Kalėdų senelio arba, mūsų laikais, Senelio Šalčio magija, mane seka nuo vaikystės, ją prisimenu su šiluma. Kartais netgi gaila, kad dabar vaikai ima nebetikėti labai anksti.

Televizijos laidų vedėjas taip pat pasidalija šeimos tradicija, neatsiejama nuo Naujųjų metų šventės. Jis pasakoja, kad, metams besibaigiant, kiekvienas prisimena, kas buvo gera, ką nuveikė, kokie pasiekimai labiausiai įsirėžė atmintin.

„Dažniausiai bandome prisiminti gerus dalykus. Nuostabu būna tai, kad kartais ir pats pamiršti ką nors, kas buvo tikrai labai „faina“ ir gera, o kuris nors šeimos narys prisimena, tada galvoji: „Tikrai, kaip gerai, kad šiais metais įvyko toks geras dalykas“, – pasakoja M. Žiedas.

LRT TELEVIZIJOS laidų vedėjas taip pat išduoda, koks didžiųjų švenčių patiekalas jam yra skaniausias ir be kurio neįsivaizduotų šv. Kūčių stalo.

„Silkė su morkomis – tai iš vaikystės atėjęs patiekalas ir iki šiol negaliu įsivaizduoti, kad šv. Kūčių stalas būtų be silkės su morkomis. Šis patiekalas man – švenčių simbolis“, – teigia M. Žiedas.

Dalijasi, kokia muzika skamba grotuve 

LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja, rašytoja B. Nicholson įvardija dalykus, be kurių jai neatsiejamos didžiosios metų šventės, tai – buvimas kartu su šeima, Kalėdų eglė, ypatinga kalėdinė nuotaika ir muzika.

„Kaip ir daugeliui, man patinka klasikinės kalėdinės dainos. Labai patinka Michaelio Buble kalėdinis albumas, kurio visuomet klausau artėjant šv. Kalėdoms, taip pat Marijono Mikutavičiaus kalėdinės dainos ir kiti lietuviški kalėdiniai kūriniai. Šiemet kartu su „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais sudainavome „Kalėdų naktį tylią“, – sako B. Nicholson.

B. Nicholson taip pat neįsivaizduoja šv. Kalėdų be vaišių, tai – dar viena labai svarbi šios šventės dalis.

„Visą gruodžio mėnesį laidoje „Beatos virtuvė“ skirsime šv. Kalėdų ir Kūčių pasiruošimui. Kiekvieną penktadienį laidoje bus galima pamatyti įvairiausius rankdarbius, kurie padės sukurti šventę. Taip pat kiekvienoje laidoje bus kažkas, kas tiks šv. Kūčių stalui, man jis turi būti labai tradicinis“, – pasakoja B. Nicholson.

Svarbu „neišsišvęsti“ iki švenčių

Kalbėdama apie šv. Kalėdas LRT RADIJO ir TELEVIZIJOS laidų vedėja G. Griniūtė sako, kad vienas gražiausių dalykų jai – šventės laukimas. Ji dalijasi savo atradimais, kaip laukti šv. Kalėdų ir pajausti šventinę dvasią.

„Manau, svarbu „neišsišvęsti“ dar iki švenčių. Neveltui ateina advento laikotarpis, kai žmonės išlaiko šiek tiek vidinės rimties. Nemanau, kad reikia užsidaryti, niekur neiti ir nereaguoti į šventiškai mirguliuojančią aplinką. Juk ir įmonės šv. Kalėdų vakarėlius ima rengti jau nuo gruodžio pradžios, kartais šventė veja šventę. Visgi man atrodo, kad šv. Kalėdų laukimą galėtume įprasminti pagalvodami apie žmones, kuriuos norime pasveikinti, galbūt vertėtų susitikti su tais, kuriems vis pritrūksta laiko arba kurių pamatyti per šventes nepavyks“, – kalba G. Griniūtė.

Anot jos, dar vienas būdas laukti švenčių ir joms nusiteikti – sužinoti ką nors naujo apie švenčių tradicijas ar pasidomėti švenčių simboliais. Pavyzdžiui, praėjusiais metais LRT laidų vedėjai atradimu tapo tradicinių kalėdinių dainų gimimo istorijos.

„Daugelis jas laiko įkyriomis ir pabodusiomis. Ir aš pati kurį laiką jaučiau alergiją kalėdinėms dainoms, nuolat skambančioms prekybos centruose, bet būtent praėjusiais metais, vienai kolegei paprašius radijuje šiek tiek papasakoti apie kalėdines dainas, pasidomėjau jų gimimo istorijomis. Pavyzdžiui, Irvingo Berlino daina „White Christmas“, kurios melodijoje ir žodžiuose jaučiama lengva melancholija ir piešiamas jaukių namų vaizdinys, ypač jautriai klausytojams skambėjo per Antrąjį pasaulinį karą. Netrukus po Perl Harboro atakų dainos atlikėjas Bingas Crosbis dainą pristatė vienos radijo transliacijos metu, o iškart po jos Amerikos ginkluotųjų pajėgų transliuotojas (The Armed Forces Network) buvo tiesiog užtvindytas prašymais groti šį kūrinį“, – pasakoja G. Griniūtė.

Dovana, kurios G. Griniūtė labiausiai nenorėtų gauti per šv. Kalėdas, yra koks nors labai piktas pokštas.

„Nors į daugelį dovanų reaguoju džiugiai, nes jei jau kas nors ką nors nusprendžia padovanoti, vadinasi – pagalvoja, bet yra dalykų, kurie apkartintų šventinę nuotaiką. Pavyzdžiui, jei rasčiau užlietą butą arba jei namuose apsilankytų vagys, tarkime, „šlapieji vagišiai“, užsukę pas McCallisterių kaimynus filme „Vienas namuose“, – su šypsena kalba G. Griniūtė.

Geriausia dovana radijo ir televizijos laidų vedėjai būtų sesės, kuri gyvena Portugalijoje, grįžimas namo šv. Kalėdoms.

G. Griniūtė įvardija ir jai labiausiai patinkantį kalėdinį filmą, kuriam simpatiją jaučia dar nuo vaikystės, tai – Steveno Spielbergo „Gremlinai“, o smagiai ir šventiškai nuteikianti daina – Sammy Cahno ir Jule Stone „Let it Snow“, beje, sukurta kepinant karščiams.

Kada sužimba Kalėdų eglė

LRT žinių ir televizijos laidų vedėja U. Galadauskaitė pasakoja, kad, gyvendama tėvų namuose, laikydavosi tradicijos eglę puošti likus savaitei iki šv. Kalėdų, nors to laukdavo jau nuo lapkričio pabaigos. Šiemet žurnalistė planuoja papuošti namus paskutinį lapkričio savaitgalį.

Man dovanų ieškojimas, pirkimas ir ypatingai pakavimas labai patinka, visada tai darau su dideliu užsidegimu, meile ir kūrybingumu.

„Kai atvažiavau mokytis į Vilnių ir apsigyvenau studentų bendrabutyje, neturėjau kur puošti eglės. Persikrausčius į butą, atsirado tradicija eglę puošti lapkričio gale, likus mėnesiui iki šv. Kalėdų. Yra sakančių, kad, kai taip anksti pasipuoši, sumažėja šv. Kalėdų džiaugsmas, nes šventė trunka labai ilgai. O aš manau, kad šventė ir jos laukimas kaip tik prasitęsia“, – kalba U. Galadauskaitė.

Žurnalistė sako turinti dar vieną tradiciją – iš kelionių lauktuvių ji mėgsta parsivežti Kalėdų eglės žaislą.

„Labai patinka, jei ant jo būna užrašyti metai, tada ant eglutės matau, kur buvau ir kokį suvenyrą parsivežiau. Taip pat labai patinka, jei kalėdinį žaislą kažkas padovanoja“, – pasakoja  U. Galadauskaitė.

Laidų vedėja sako dar nespėjusi nupirkti pirmosios kalėdinės dovanos, bet ją yra nužiūrėjusi ir išrinkusi.

„Kai kurie sako, kad kalėdines dovanas rinkti, jas pirkti labai sudėtinga. Yra lekiančių į parduotuvę paskutinę minutę, perkančių bet ką. Man dovanų ieškojimas, pirkimas ir ypatingai pakavimas labai patinka, visada tai darau su dideliu užsidegimu, meile ir kūrybingumu“, – sako U. Galadauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių