Quantcast

Žinomi žmonės apie „Didįjį šeimos gynimo maršą“: atrodo, kad šią šalį gali išgelbėti tik stebuklas

  • Teksto dydis:

Šeštadienį vykęs „Didysis šeimos gynimo maršas“ nepaliko abejingų daugelio tautiečių. Apie vykusį renginį savo nuomonę išdėstė ir žinomi žmonės. 

„Reziumuojant šią įdomią dieną galiu pasakyti, kad kartais tikrai atrodo, jog šią šalį gali išgelbėt tik stebuklas. Mes visi tokie skirtingi ir taip viską kiekvienas kitaip matom ir suprantam. Ir tų Lietuvų – begalė. Manoji, kaip ir mylimas Vilnius, laisva ir atvira visoms kultūroms, tautybėms, pažiūroms, orientacijoms, lygiai teisinga mokestine, socialine, įstatymine prasme visiems piliečiams. Vieta, kur gera kurti, gyventi, mylėti. Kur ne gėda svečių pasikviesti. Kur žmonės laimingi, stilingi ir gražūs. Kur gatvėse šokama“, – feisbuke šeštadienį rašė aktorius ir parfumeris Aistis Mickevičius.

Fausta Marija Leščiauskaitė sarkastiškai tikino, kad maršo dalyviams yra už ką padėkoti. „Ačiū maršo dalyviams, kurių dauguma nesugeba užsidėti kaukių, stovėdami minioje. Gerų dar vienų metų karantine – likusi tauta jums dėkoja. Labai tikiuosi, kad policija bent jau į valstybės biudžetą surinks pinigų už baudas. Atrodo, nemažai gautųsi“, – rašė žurnalisto ir rašytojo Andriaus Užkalnio mylimoji.

Kaip jau skelbta, retas maršo dalyvis dėvėjo kaukes, laikėsi saugaus atstumo.

F. M. Leščiauskaitė išskyrė ir labiausiai jai įstrigusias frazes, kurios nuskambėjo renginyje. „Kol kas labiausiai patikusios Šeimų maršo dalyvių frazės: „Paskutinį kartą gėjų Lietuvoje sumušė prieš 15 metų“, „Aš esu sveikuolė, suvalgau, va, visas pienes“, „Aš nesu prieš kažką, nemanau, kad reikia priešinti visuomenę. Esu už sveiką šeimą, o yra žmonių su sutrikimais“, – vardijo moteris.

Pats A. Užkalnis teigė, kad marše dalyvavo ne ta Lietuvos dalis, šalia kurios norisi būti.

„Kodėl tiek rašiau apie maršą. Ne todėl, kad baugintų. Net tie, kas rašė ir žadėjo į galvą, realybėje nėra grėsmingi. Ten agresijos maža, daugiau nesaugumo, pasimetimo ir liūdesio, o agresija ten yra nukreipta į pačius save. Ne todėl, kad mokėtų. Žinau, tiems, kas parduotų bet ką, visad vaidenasi nupirkti autoriai, bet aš uždirbu pakankamai iš kitur. Ne tik todėl, kad palinksminčiau skaitytojus. To yra, ir tai yra mano darbo dalis: kai matai stereotipus, rašytojo darbas juos išnaudoti, perkreipti, apšviesti juokingomis šviesomis ir iš jų padaryti pramogą. Jei kas nuo to įsižeidžia – tai jų pasirinkimas. Bet pagrindinė priežastis yra tokia, kad nenoriu, kad kalbėtų mano vardu tie, kas skleidžia neapykantą ir nori kištis į kitų gyvenimus. „Mes – tauta“, sako jie, bet aš irgi tauta, ne prastesnė už jus, ir gėjai yra mūsų tauta, ir vakar atvažiavęs ukrainiečių ar rusų imigrantas irgi jau yra mūsų tauta. Dabar ir šiandien, o ne tada, kai išlaikys egzaminą ar gaus kokį antspaudą“, – socialiniame tinkle rašė A. Užkalnis.

Rašytojas taip pat pasidalijo mintimis ir apie šeimos sampratą. „Mano šeima yra pilnavertė šeima, tada, kai aš ir Fausta ją tokia laiko, o ne tada, kai mums leis vėliavom mojuojantys reguliuotojai. Ne blogesnė negu jūsų. Dar šiek tiek geresnė, nes mes nelendam kitiems aiškinti, kokios jų šeimos turi būti, kokios yra teisingos, tradicinės, prisidedančios prie moralės ar auklėjančios vaikus per kombinezoną. Aš pakankamai daug girdėjau nekviestų rekomendacijų apie tai, su kuo man gyventi ir ką man galima ir nereikia mylėti. Šiais laikais nebeužgauna ir kelia juoką, tačiau ne visi yra labai stiprūs, kad jų nepaveiktų piktų svetimo gyvenimo tvarkdarių bliovimai. Laikai, kai senos tarkos gatvėse lįsdavo prie nepažįstamų jaunų tėvų ir liepdavo vaikui užrišti šaliką, jau praėjo. Dabar taip bandančias daryti švabras mandagiai pasiųstų“, – feisbuke rašė vyras.

„Taip, parke šiandien susirinks mano Lietuvos dalis, kuriai nereikia nei mano leidimo, nei palaiminimo, nei apskritai mano nuomonės (nebūčiau dėl nuomonės visgi labai tikras, nes daugelis jų labai aktyviai ateina pas mane). Bet tai ne ta Lietuvos dalis, šalia kurios norisi būti. Manau, jie panašiai gali pasakyti ir apie mane, nors vėlgi, nebūčiau dėl to tikras, nes bendrauja ir glaustosi jie tikrai aistringai. Jeigu tik jiems nuo to malonu, man negaila“, – šeštadienį įrašą socialiniame tinkle baigė  A. Užkalnis.

Visuomenės veikėjas ir komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis teigė, kad pagrindinis dalykas, ko trūksta mums visiems, tai suvokimas, kas yra šeima.

„Pirmiausia, šeima yra vieni kitus mylintys, gerbiantys, saugantys ir branginantys žmonės. Šeimoje nėra viršesnių ar menkesnių. Šeimoje – visi vienodai svarbūs ir mylimi. Ir šie dalykai neturi ir negali būti apibrėžiami nei amžiumi, nei lytimi, nei socialiniu statusu ar kitais kažkieno primestais standartais. Ir didžiausia tradicija šeimose, kurią mes turėtume puoselėti, turėtų būti meilė ir pagarba žmogui, su kuriuo tą šeimą kuriame. Nes jei šeimos pamatinės vertybės bus pagarba, supratimas, palaikymas ir meilė vienas kitam – tokios pat vertybės bus skleidžiamos ir aplinkiniams. Mums visiems! Kiekviena šeima kuria savo tradicijas pati. Ne kažkas kitas. Aš labai norėčiau, kad tradicinė šeima, visų pirma būtų ta, kuri sukurta meilės, supratimo ir pagarbos vienas kitam pagrindu. To visiems mums ir linkiu“, – rašė S. Vaitulionis.

Primename, kad Vilniaus Vingio parke šeštadienį į pagrindinį „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ renginį susirinko, preliminariai, apie 10 tūkst. žmonių. Leidimą išdavusios Vilniaus savivaldybės teigimu, renginyje dalyvauti gali iki 7 tūkst. žmonių.

Akcijos dalyviai siekė išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą.

Parke  žmonės nešėsi Lietuvos trispalves ir istorines vėliavas, dėvėjo tautinę atributiką. Nuo renginiui skirtos scenos skambėjo muzika, buvo skanduojama „Lietuva, Lietuva“.

Reaguojant į šį renginį, sostinėje panašiu metu vyko ir trys akcijos, nukreiptos prieš šeimų maršą. Vilniaus savivaldybės duomenimis, dvi iš jų leista organizuoti prie pėsčiųjų tilto, vedančio į Vingio parką, o vieną – prie Baltojo tilto.

Vienas iš renginio prie Baltojo tilto organizatorių, aplinkosauginio judėjimo „Fridays For Future“ atstovas Jokūbas Tvaska BNS sakė, kad šeima gali būti įvairi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Nusivyliau Kauno diena - negi be šitų jau nėra Lietuvoje žmonių - kur žinomi rašytojai ar šiaip ką nors pasiekę žmonės- šitie gi seniai aišku pasasakys , galima net nesiskaityti...- yra tik Vilnius, visa kitą jiems yra runkeliai- tai ar čia ne žmonių skaldymas, skirstymas į lygius ir lygesnius?

Aš.

Aš. portretas
Jau kaip užknisai Koldūne su savo fausta... Faustinkit abu į šiaurę. Kažkur toliau nuo gražios ir sveikos LT

Tiesiog

Tiesiog portretas
Užkalniui tik koldūnus virti, nieko jis vertas, kaip ir kiti
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių