Quantcast

Filme „Žavusis žudikas Tedas Bandis“ romantizavimas pakišo koją (apžvalga)

Pasakojimas apie vieną žymiausių žudikų JAV istorijoje stengiasi jo nešlovinti, bet nusikaltėlio romantizavimas filmui vis tiek pakiša koją.

Garsusis nusikaltėlis

Per keturis metus aštuntajame dešimtmetyje vienas vyras nužudė bent 30 žmonių, daugiausia moterų. Tikėtina, kad aukų skaičius yra kur kas didesnis.

Tedas Bandis yra vienas žymiausių nusikaltėlių JAV istorijoje. Žiaurus ir negailestingas vyras ilgai slapstėsi tiesiog dienos šviesoje. Teoriškai jis neatitiko šiurpaus nusikaltėlio portreto: jis buvo žavingas, įviliojantis savo aukas į paruoštus spąstus ir nepaliekantis joms galimybės išsigelbėti.

Amerikiečiai visada pasižymėjo susižavėjimu serijiniais žudikais, o T.Bandis, atrodo, buvo viso to kulminacija. Pasirodęs televizijos klestėjimo metu, jis žadino daugybės žmonių fantazijas. Savo teismo metu jis nerodė gailesčio, jo aukų sąrašas jam nekėlė emocijų, o begalė interviu su praeiviais parodo, kad kažkokio žavesio T.Bandis visgi turi.

Dėl to kurti filmą neromantizuojant tokio istorinio veikėjo yra sunku. Sudėtinga ir pasakyti, ar "Žavusis žudikas Tedas Bandis" atlieka šią savo misiją.

Keista meilė

Viena įdomiausių T.Bandžio (jį šiame filme įkūnija Zacas Efronas) pasakojimo detalių yra susijusi su jo romantine istorija. Jis dar prieš pradėdamas žudyti susipažino su neseniai išsiskyrusia Elizabet Klopfer (akt. Lily Collins). T.Bandis ne tik ją įsimylėjo, bet ir padėjo užauginti jos vaiką. Jų meilės istorija, prasidėjusi septintojo dešimtmečio pabaigoje, yra tam tikra amerikietiška idilė.

"Žavusis žudikas Tedas Bandis" mėgina pasakoti T.Bandžio istoriją iš Elizabetos perspektyvos. Ji savo akimis matė, kaip jos gyvenimo meilė darosi nesavas ir po truputį suprato, kad jo paslaptingi dingimai nėra nekalti.

Tam tikra prasme režisierius Joe Berlingeris, įprastai kuriantis dokumentinius filmus, istoriją nukreipia vienintele linkme, leidžiančia išvengti tradicinio psichologinio trilerio apie serijinį žudiką. Paversdamas juostą drama apie T.Bandį, kuriuo susižavi visas pasaulis, ir jo žmoną, kuri negali patikėti tokiais savo vyro poelgiais, režisierius neprivalo rodyti žiauriųjų žudiko istorijos elementų, kurie nuvestų filmą visai kita linkme.

Charizmatiškas aktorius

Pagrindinį veikėją vaidinantis Z.Efronas yra filmo pagrindas. Nuo paaugliškų vaidmenų atsiribojęs aktorius čia atranda savo nišą. Jis įkūnija gražų ir žavingą, bet paslaptingą vyrą, kone išvengiantį atsakomybes už savo veiksmus dėl to, kad padaro įspūdį aplinkiniams. Z.Efronas, vaidindamas šį personažą, švyti pasitelkdamas savo charizmą ir reikiamais momentais sprogstantis taip, kad niekas jo neapkaltins, jog šiame filme jis yra tik dėl grožio.

"Žavusis žudikas Tedas Bandis" sutraukė ir daugiau aukšto lygio aktorių. Bylos metu pasižymėjusį nuožmųjį teisėją įkūnija visada įspūdį paliekantis ir nepailstantis Johnas Malkovichius, kurio nuolatinis pyktis čia praverčia kaip niekada. Mažesnius vaidmenis atliekantys "Didžiojo sprogimo teorijos" žvaigždė Jimas Parsonsas ir naują karjeros kelią atradęs Haley Joelis Osmentas filmui taip pat suteikia daugiau reikalingo talento.

Visgi visiems aišku, kad net jeigu filmas pasakoja žinomą istoriją per dar nematytą prizmę, visas dėmesys vis tiek teks pagrindiniam veikėjui.

Neišvengiamas romantizavimas

Būtent tai ir kliūva juostą jau mačiusiems žmonėms. Idėja pasakoti istoriją iš Elizabet perspektyvos yra pagirtina – pernelyg dažnai filmuose apie serijinius žudikus atrodo, kad kūrėjai juos tiesiog šlovina. Visgi ši juosta to irgi neišvengia, Elizabet galiausiai nustumianti į antrą planą.

 

 

Ilgainiui filmas tampa tiesiog perkūrimu to, kas begalę kartų rodyta tiek pačios bylos metu, tiek dokumentiniuose filmuose. Kritikai reaguoja į tai, kad dokumentinius filmus įpratęs kurti režisierius tiek daug dėmesio sutelkia į bandymą atkurti tikrus įvykius, kad juosta kartais net neatitinka draminio filmo apibrėžimo.

Vienintelis visus žavintis filmo elementas vis tiek išlieka pagrindinis aktorius Z.Efronas ir jo įkūnijamas personažas. Atgailavimo, kad serijinis žudikas yra garsesnis ir labiau šlovinamas nei jo aukos, gali būti daug. Šis filmas dar kartą parodo, kad net jeigu neteisybės tokiose istorijose yra į valias, susidomėjimas žiauriausiais visuomenės veikėjais neišblės niekada.

"Žavusis žudikas Tedas Bandis" (angl. "Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile")

Trileris, kriminalinis, biografinis. JAV, 2019

Rež. Joe Berlingeris.

Vaidina: Zacas Efronas, Lily Collins, Johnas Malkovichius, Jimas Parsonsas.

Vertinimas:

Kostiumai 2/3;

Scenarijus 2/3;

Muzika 2/3;

Aktoriai 2/3;

Režisūra 2/3

Bendras:2

Nuo gegužės 10 dienos Lietuvos kino teatruose galima pamatyti dar tris premjeras.

Pokemonų kovos ("Pokemonai: detektyvas Pikačiu")

Visas pasaulis yra užaugęs su pokemonais, tad klausimas natūralus: kodėl nostalgiją visąlaik skelbiantis Holivudas iki šiol nesukūrė didesnio pokemonų filmo. Galbūt ieškota originalios idėjos, ir ši yra būtent tokia. Filmas pasakoja apie žmonių ir pokemonų apgyvendintą miestą, kuriame garsusis Pikačiu svajoja tapti detektyvu. Jis pasišauna padėti savo tėvo ieškančiam vaikinui ir galiausiai įsivelia į visiems puikiai žinomas pokemonų kovas. Vaidybinė veiksmo komedija su pokemonais yra vienas keistesnių Holivudo projektų šiemet, tad įspūdį (gerą ar blogą) jis tikrai paliks.

Siaubo klasika ("Apsėstasis")

Didesnės siaubo filmų klasikos nei dvasių apsėstas vaikas tiesiog nesugalvosi. "Apsėstasis" žiūrovų net nemėgina apgaudinėti – tai yra filmas apie vis agresyviau besielgiantį berniuką, kurio būklė pradeda kelti rimtą pavojų aplinkiniams. Visgi juosta bando surasti bent kiek originalesnį priėjimą prie tradicinės istorijos. Šįkart didelis dėmesys tenka berniuko mamai, kuri stengiasi suderinti vaiko apsaugą ir meilę savo pirmagimiui su supratimu, kad jis yra nesavas ir keliantis pavojų jai ir jos šeimai. Šeimos niuansai tokiai pabodusiai istorijai gali suteikti naujos gyvybės.

Pakeisti gyvenimą ("Pasaulio šerdis")

Lietuvos žiūrovai rusiškais filmais dažniausiai yra apdovanojami per didesnes šventes – keliolika kartų perdirbtos prastos komedijos dažniausiai yra vienintelis rusų kino produktas, kurį žino lietuviai. "Pasaulio šerdis" šį požiūrį bent kiek praplečia. Pasakojimas sukasi apie vaikiną, gyvenantį tolimame ūkyje, kuriame žiauriais metodais yra dresuojami šunys. Kai ūkio gyvenimą sujaukia aktyvistai, vaikinas privalo pakeisti savo gyvenimą ir vienas ieškoti trokštamos ramybės. Filmas yra kur kas ramesnis nei didžioji dalis moderniojo Rusijos kino, o tai daugumai žiūrovų bus bent kiek nematyta.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių