Quantcast

Zanzibare gyvenanti lietuvė: vietiniai koronavirusą laiko baltųjų liga

  • Teksto dydis:

Italijoje daugiau nei dešimtmetį gyvenanti lietuvė Ieva Piečytė vos prieš keletą mėnesių kartu su savo širdies draugu italu Maurizio paliko Italiją dėl verslo planų Zanzibare. Deja, jiems atsimojuojant su draugais bei šeima, net baisiausiame sapne nebūtų susisapnavę, jog atėjus visų išsvajotiems 2020-iesiems, iš artimųjų plauks ne tradicinės gausių itališkų vakarienių nuotraukos, o kraupiausios žinutės.

„Kiekvieną dieną gaunu žinutes, mirė tas, mirė tas. Visi draugai sako: gyvename siaubo filme. O blogiausia, kad tu net negali atsisveikinti su mylimu žmogumi, kuris numirė”, – pasakoja Ieva.

Moteris sunkiai renka žodžius apie tai, kas dedasi Lietuvoje, kurioje žmonės vis dar nesupranta viruso grėsmės. „Būtų keiksmažodžiai, ką galėčiau pasakyti. Idiotai. Dar yra žmonių, kurie vaikšto be kaukių, eina bėgioti. Jei pamatyčiau, kiekvieną dieną skambinčiau policijai. Labai gaila, kad žmonės supranta šio viruso grėsmę ir mastą tik tada, kai jis paliečia jų artimuosius, kai kažkas miršta iš šeimos narių”, – liūdnai sakys Ieva.

Moteris atvirai papasakos ir apie viruso pavojų trečiojo pasaulio šalims, tokioms kaip Afrikoje esanti Tanzanija, kuriai priklauso Zanzibaro sala.

„Vietiniams koronavirusas kelia juoką. Jie galvoja, kad tai baltųjų liga, todėl visiškai nesisaugo. Aš neįsivaizduoju, kas bus, kai virusas ateis čia. Juk čia nėra nei ligoninių, nieko. Jie tiesiog negalės išgydyti žmonių”, - sako Ieva.

Apie vieną pagrindinių apsaugos nuo koronaviruso būdų - saviizoliaciją čia svajoti taip pat nereiktų, mat vietiniai gyvena itin primityviomis sąlygomis ir dideliais būriais, miega ant grindų, be jokių baldų, neturi net langų, technologijomis nesinaudoja. Dauguma nemoka rašyti ir skaityti, todėl jų svarbi informacija tiesiog nepasiekia.

Šiuo metu Zanzibaro sala tuščia, čia taip pat paskelbtas karantinas. O salą palikus turistams, prasidėjo nusikaltimai. „Kai vietiniams pradeda trūkti pinigų, jie eina vogti. Žino, kad čia gyvena baltieji turistai, todėl bando įsilaužti į jų namus. Jie galvoja, kad visi turistai turi pinigų. Jei nori būti saugus, saugiai gyventi, saugiai miegoti, turi išsirinkti namus su grotomis. Geriausia turėti apsaugos darbuotoją. Mes taip pat namuose turime masajų genties vyrą, kuris vasaros laiku saugo namus nuo 8 vakaro iki 6 ryto, dabar jis dirbs visą parą.“

Kaip patys vietiniai baudžia vagiančius tautiečius? Kodėl afrikiečių sudievintiems ir jų pragyvenimo šaltiniu buvusiems baltiesiems koronaviruso metu nerekomenduojama vieniems išeiti iš namų? Jau šį antradienio vakarą, 20 val., per LNK laidoje „Bus visko“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Vaje vos lietuviskai bemoka ,grize is amerkos po 60 metu geriau kalba.Maivosi,issikelimas,issiaukstinimas tfu

Anonimas

Anonimas portretas
Visos k.e.k.s.e.s islenda
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių