- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Virtuvės šefui, Lietuvoje gyvenančiam italui Gian Luca Demarco labai keista, kad nevyriausybinėms organizacijoms Lietuvoje tenka pačioms ieškoti savanoriškai padėti norinčių žmonių.
Italijoje savanoriška pagalba yra savaime suprantama veikla – žmonės aktyviai savanoriauja ne tik nevyriausybinėse, bet ir valstybinėse institucijose – priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo, medicinos tarnybose. Beje, savanorystės užuomazgų galima atrasti dar viduramžių Italijoje, kur besikuriančių brolijų nariai telkdavo žmones bendruomeninėms veikloms – pirmiausia padėti ištikus ligai ar traumoms.
„Jei tau gyvenant kalnuose pasidaro bloga ir tu nori išsikviesti pagalbą, pas tave pirmiausia atvyks (greičiausiai atskirs) apmokyti savanoriai, kurie suteiks visą pirmąją būtiną pagalbą, jei reikia – reanimuos ir nugabens į artimiausią ligoninę, kurioje jau lauks profesionalūs medikai. Savanoriškas darbas yra neatsiejama italų gyvenimo dalis“, – sakė garsusis šefas ir pats ne vienerius metus atidavęs savanorystei.
Susitikime su šefu Gian Luca dalyvavo „Maisto banko“ vykdomo projekto „Rezervuota vyresniems“ dalyviai. Tai žmonės, kurie jau perkopė 54 metus, tačiau dar yra darbingo amžiaus. Statistika rodo, kad artėjant pensinio amžiaus link lietuviai turi mažesnes užimtumo galimybes nei kiti šalies gyventojai – jiems sunkiau keisti darbą ar įsitraukti į savanoriškas veiklas. Tai rodo ir „Maisto banko“ patirtis kviečiant žmones padėti be atlygio organizuoti paramą maistu nepasiturintiems.
Projekte dalyvaujančių „Maisto banko“ savanorių susitikimų su žinomais žmonėmis tikslas – pasisemti įkvėpimo iš žmonių, kurie gyvenime patyrė kažką panašaus, kurie susidūrė su iššūkiais ir su jais sėkmingai susidorojo. „Gian Luca atsidūrė jam nepažįstamoje šalyje, iš pradžių čia niekas jo nežinojo. Gali būti, kad vyresni žmonės taip pat susiduria su panašiais iššūkiais – tad savanorystė tampa būdu save įsisteigti. Be to, Gian Luca labai charizmatiškas, geba kitus žmones užkrėsti idėjomis ir noru kažką veikti. Visgi, manau, kad Lietuvoje daugeliui savanoriškas darbas atrodo vis dar keistas fenomenas. Garsaus šefo išsakytos mintys ir pabuvimas drauge į visuomeninę veiklą išties leido pažvelgti kitaip. Be to, „Maisto banko“ savanorius ir žymųjį virtuvės šefą sieja dar vienas panašumas – tai didelė meilė ir pagarba maistui“, – sakė „Maisto banko“ savanorių programos vadovė Dovilė Kovalskytė.
Kaip didžiausią savanorystės naudą pašnekovė išskiria santykių kūrimą. „Atėjęs savanoriauti į „Maisto banką“ čia gali sutikti daug labai skirtingų žmonių – studentų, verslininkų, dirbančių valstybinėse įmonėse. „Maisto banke“ bedirbdamas savanoris gali visai netyčia sutikti kolegą, kuris turi galimybių padėti rasti kelią pas būsimą darbdavį ar pagelbėti sprendžiant kitas problemas. Tad savanorystė „Maisto banke“ virsta ne tik prasmingu laiko praleidimu, tačiau ir būdu užmegzti naudingas pažintis. Džiaugiuosi, kad į projekto „Rezervuota vyresniems“ komandą jungiasi praeityje itin kvalifikuotą, intelektualų darbą dirbę žmonės, kuriems savanorystė leidžia ir „pravėdinti“ galvas, tačiau kartu ir nepamiršti darbinių įgūdžių“, – mintis dėstė D. Kovalskytė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gailė ir jos šokių partneris Oddebi – emocijų karuselėje: jis sako, kad esu jo moteris
Praėjusią savaitę unikalų TV3 šokių ir pažinimo projektą „Salsamanai“ paliko pirmoji pora, todėl šį sekmadienį šiuo visą kūną užvaldančiu salsos nuotykiu Kuboje toliau mėgausis tik likusios septynios poros. ...
-
G. Jautakaitė apie tai, kodėl pabėgo iš Lietuvos: turėjau išnykti iš muzikos, bet likti gyva3
Šiandien Lietuvoje – Didysis penktadienis, nuostabus metas, kai artėja Velykos, į Lietuvą grįžta paukščiai, o kartu su jais aplankyti gimtinės užsuka ir jos pasiilgę emigrantai. Vieni čia – visam laikui, kiti – t...
-
Miesto šurmulį į kaimą iškeitęs E. Sipavičius: beveik viską užsiauginame patys
Egidijus Sipavičius – legendinis Lietuvos dainininkas, kurio dainų žodžius atmintinai moka daugelis. Visada pasitempęs, žavus ir charizmatiškas bei žodžio kišenėje neieškantis Egidijus prieš keletą metų miesto gyven...
-
G. Vilkickytė apie E. Sebrovą: mes jos bijojom
Savaitgalį prasidės naujas projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ etapas, kuriame kiekvieno mokytojo dalyviai savo pasirodymais varžysis tarpusavyje dėl galimybės patekti į kryžmines kovas, o po jų – ir į didįjį finalą. ...
-
Šuns nužudymu įtariamas A. Misiūnas kaltinimus atmeta: dvigubi standartai?2
Prieš kelias dienas viešai apkaltintas, kad be priežasties užmigdė savo augintinį, Mišrių kovos menų (MMA) kovotojas Arnoldas Misiūnas išplatino viešą kreipimąsi. Jame vyras neigia, kad užmigdė pitbulių miš...
-
L. Suodaitis – apie persikūnijusios N. Bunkės panašumą į V. Siegel: praeidamas net krūptelėdavau
Apie įdomybes, nutikusias trečiadienį Klaipėdoje praūžusių, o balandžio 1-ąją ir televizijos eteryje pasirodysiančių „Auksinių svogūnų“ apdovanojimų užkulisiuose. Įdomu buvo išvysti tai, kas apdovanojimų metu v...
-
Mokytoja Veronika prisiminė vestuvių skandalą: kaip mokytoja sau gali leisti tokią prabangą?2
Prieš metus garsiausia Lietuvos mokytoja Veronika su vyru Simu Kazilioniu susituokė saulėtuose Maldyvuose. Praėjus metams jauna pora vėl savo meilę atšventė Kenijoje. Ne paslaptis, kad meilės šventė vėl sulaukė daug susidomėjimo...
-
„Auksiniai svogūnai“ grįžo: suskaičiuoti ir apdainuoti ryškiausi politikos herojai ir nusidėjėliai6
Pandemijos pristabdyti, bet dar labiau subrendę, legendiniai, fantastiški, ryškiausiomis žvaigždėmis ir sąmoju spindintys, politikos nusidėjėliams akis graužiantys Lietuvos humoro apdovanojimai „Auksiniai svogūnai“ sugrįžo....
-
A. Pugačiova Rusijoje bus įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą11
Garsiai Rusijos dainininkei Alai Pugačiovai, kuri kartu su vyru Maksimu Galkinu ir vaikais yra palikusi Rusiją, turėtų būti suteiktas „užsienio agento“ statusas. ...
-
G. Savicko laimės recepto ingredientai: kiaušiniai ir A. Bružas2
Artėjant gražiausiai pavasario šventei, eksperimentinėje kulinarijos laidoje „Valgoma ar nevalgoma“ – duoklė Velykų karaliui kiaušiniui. Laidos vedėjas Giedrius Savickas į savo virtuvę šįkart pasikvietė seną bi...