Quantcast

Vilniaus mokytojų namuose - aplinkosaugininko duoklė S.Gedai

Vilniaus mokytojų namuose trečiadienį bus prisimintas poetas Sigitas Geda. Vakaro iniciatorius – save eiliniu piliečiu vadinantis ir nieko bendra su renginių organizavimu neturintis vilnietis.

Garsaus lietuvių poeto atminimui skirtas vakaras-koncertas projekte "Vasarokime su knyga" atsirado Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamente dirbančio Gedimino Martišiaus iniciatyva. "Tai dar kartą parodo, kad S.Gedos asmenybė, jo kūryba svarbi ne tik lietuvių kultūros istorijai, bet ir atskiriems žmonėms", – džiūgavo Vilniaus mokytojų namų projektų vadovas Juozas Žitkauskas.

Bet G.Martišius savo indėliui nelinkęs teikti daug reikšmės. "Tokių renginių dar neteko organizuoti. Nežinia, kaip man seksis", – vyras neslėpė gerokai besijaudinantis prieš debiutą. Aplinkos apsauga ir poezija – keistokas derinys. "Ne, – šyptelėjo G.Martišius. – Specialybė poetiškos prigimties žmogui neturi didelės reikšmėsā"

Gegužę Vilniaus mokytojų namų interneto svetainėje jis aptiko skelbimą, raginantį vilniečius siūlyti savo idėjas, kokie renginiai šioje erdvėje galėtų vykti vasarą. "Užkibau ant kabliuko, pasiūliau S.Gedos atminimo vakarą ir sulaukiau pritarimo", – pasakojo retsykiais ir pats poeto plunksnos besigriebiantis aplinkosaugininkas.

Daugiau nei valandą truksiančio vakaro-koncerto organizacinius rūpesčius vyras pasidalijo su Vilniaus mokytojų namais. "Jie įkalbėjo dalyvauti aktorių ir bardą Gediminą Storpirštį, aš radau psichologijos studijos "Menas būti" meistrus Aliciją ir Ričardą Eiliakus, kurie organizuoja originalius garso terapijos seansus "Maudynės Gonge". Šie žmonės turėtų derėti prie S.Gedos kūrybos. Bet man taip atrodo", – svarstė renginio iniciatorius.

– Jūsų misija per vakarą-koncertą – skaityti publikai S.Gedos eiles. Ar jau yra tekę tai daryti prieš didelę auditoriją? – paklausėme G.Martišiaus.

– Dar ne. Tik draugams esu skaitęs. Kaip jie įvertino? Sakė, jog patiko. Bet nemėgstu girtis. Žiūrėsime, kaip seksis šį vakarą.

– Kuo jus taip žavi S.Gedos kūryba?

– Čia ilga šneka. Jeigu trumpai – tai kosmoso ir žmogaus sielos ryšiu. Domiuosi jo kūryba nuo gūdžių brežnevinių laikų. Net nebuvo dvejonių, kurio poeto garbei surengti vakarą. Kita vertus, negi pradėsi minėti tuos, kurie dar gyvena šioje žemėje? Jie ir patys pajėgūs pasirūpinti savimi. O tie, kurie jau anapus, nebepasirūpins. Turime tai už juos padaryti.


Faktai

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas S.Geda mirė 2008 m. gruodžio 12 d. Jam buvo 65 metai.

S.Geda parašė daugybę poezijos ir prozos kūrinių suaugusiesiems ir vaikams, dirbo ir kaip vertėjas – vertė iš latvių, rusų, prancūzų, vokiečių, italų kalbų.

1995 m. S.Gedai buvo skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija už poezijos knygas "Septynių vasarų giesmės" ir "Babilono atstatymas". 1998 m. rašytojas apdovanotas Gedimino ordinu, jam skirta Baltijos asamblėjos premija. Lietuvos rašytojų sąjunga S.Gedai skyrė premiją už geriausią 2001 m. knygą.

Paskutinę savo knygą "Vasarė ajero šneka: dienoraščiai ir tyrinėjimai" S.Geda pristatė 2008 m. spalio 23 d. Prieš tai spėjo parengti lietuvišką Korano vertimą.

Tų pačių metų spalio 10 d. S.Geda buvo nuteistas už tai, kad knygoms pjaustyti skirtu peiliu sužalojo savo dukrą Uršulę. Teismas jam skyrė bausmę – trejus metus kalėti atviroje Pravieniškių kolonijoje. Lapkričio pradžioje persigalvojusi Uršulė kreipėsi į Apeliacinį teismą siekdama, kad būtų panaikintas teismo nuosprendis, o tėvas visiškai išvengtų bausmės. Teismo procesas iki S.Gedos mirties nebuvo baigtas.

Vieta: Vilniaus mokytojų namų kiemelis, Vilniaus g. 39.

Laikas: rugpjūčio 19 d., 19 val.

Kaina: nemokamai.


Šiame straipsnyje: gėdaSigitas Geda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių