Quantcast

Vašingtonas gatvę prie Saudo Arabijos ambasados pavadino nužudyto žurnalisto J. Khashoggio vardu

  • Teksto dydis:

Priešais Saudo Arabijos ambasadą Vašingtone esanti gatvė trečiadienį buvo pavadinta nužudyto žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) vardu, nepaisant prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) suplanuoto vizito į šią karalystę.

Sostinės valdžia visame kvartale priešais įspūdingą ambasadą pakeitė gatvės pavadinimo lenteles ir nuo šiol ji vadinsis „Jamal Khashoggi Way“, pagerbiant Saudo Arabijoje gimusį ir jos valdžią kritikavusį disidentą, kuris 2018 metais buvo pasmaugtas, o jo kūnas sukapotas Saudo Arabijos konsulate Stambule.

Ši gatvė bus „nuolatinis priminimas, paminklas Jamalo Khashoggi atminimui, kurio bus neįmanoma uždengti“, sakė Philas Mendelsonas (Filas Mendelsonas). Jo vadovaujama Kolumbijos apygardos taryba vienbalsiai pritarė Naujojo Hampšyro prospekto atkarpos, kur taip pat yra Votergeito pastatas, pavadinimo pakeitimui.

Iš anksto suplanuotas gatvės pavadinimo pakeitimas įvyko kitą dieną po Baltųjų rūmų pranešimo, kad J. Bidenas kitą mėnesį keliaus į Saudo Arabiją ir susitiks su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu), kurį JAV žvalgyba įvardino kaip žurnalisto nužudymo organizatorių.

Per savo rinkiminę kampaniją J. Bidenas sakė, kad dėl Saudo Arabijoje gimusio JAV gyvenusio žurnalisto J. Khashoggi nužudymo ši karalystė bus izoliuota. Laikraščiui „The Washington Post“ straipsnius rašęs žurnalistas juose kritikavo įtakingąjį Saudo Arabijos princą.

Nobelio taikos premija apdovanota Jemeno aktyvistė ir rašytoja Tawakkol Karman (Tavakol Karman) gatvės pervadinimo ceremonijoje sakė, kad būsimas vizitas „reiškia, jog J. Bidenas išsižadėjo savo įsipareigojimo remti žmogaus teises visame pasaulyje“.

J. Khashoggi įkurtos žmogaus teisių grupės „Democracy for the Arab World Now“ vykdomoji direktorė Sarah Leah Whitson (Sara Li Vitson) pasmerkė J. Bideno „begėdišką kapituliaciją“.

Stovėdama priešais ambasadą ji sakė: „Mes ketiname priminti žmonėms, kurie slepiasi už tų durų, ketiname kasdien, kiekvieną valandą, kiekvieną minutę priminti, kad tai yra Jamalo Khashoggi gatvė“.

„Mes laikysime juos atsakingais už mūsų draugo, drąsaus Saudo Arabijos vyro Jamalo Khashoggi, išdrįsusio mesti iššūkį Mohammedo bin Salmano tironijai, nužudymą“, – kalbėjo S. L. Whitson.

Tuo metu J. Bideno administracija teigia, kad šiuo klausimu užima griežtesnę poziciją nei buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris buvo draugingas princui, tačiau šalis yra suinteresuota palaikyti santykius su Saudo Arabija – stambia naftos tiekėja, energijos kainų augimo laikais.

Jamalo Khashoggi gatvė yra naujausia pavadinimą simboliškai pakeitusi gatvė Vašingtone.

Rusijos ambasada Vašingtone stovi Boriso Nemcovo, 2015 metais netoli Kremliaus nužudyto reformų siekusio politiko, vardu pavadintoje aikštėje.

Tačiau pastangos prie Kinijos ambasados esančią aikštę ​​pavadinti kalėjime mirusio demokratijos aktyvisto Liu Xiaobo  (Liu Siaobo) vardu žlugo, sulaukusios Pekino aršaus pasipriešinimo.

Kitų šalių vyriausybės kartais panašiai elgiasi ir su JAV atstovybėmis. Pavyzdžiui, amerikiečių konsulatas Kalkutoje stovi Vietnamo revoliucionieriaus  Ho Chi Minho (Ho Ši Mino) vardu pavadintoje gatvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių