Quantcast

Vakarėlis „Kino pavasario“ svečiams??

Vilniaus miesto rotušėje sostinės mero Artūro Zuoko surengtame priėmime filmų festivalio "Kino pavasaris" svečiams skambėjo linkėjimai gyventi kaip kine.

Gyrė ir džiaugėsi

Į Rotušę mero kvietimu susirinko festivalio filmų kūrėjai, aktoriai, konkursinės programos žiuri, Festivalių forumo ir į kino pramonės tarptautinę konferenciją "Meeting point Vilnius" atvykę svečiai.

p>Visus pasveikinęs meras negailėjo gražių žodžių festivalio "Kino pavasaris" direktorei Vidai Ramaškienei. "Tai yra žmogus, kuris tiki, žino, ką daro. Vida yra tas žmogus, kuris moka, sugeba ir tai daro jau septyniolika metų", – pagyras "Kino pavasario" sielai žarstė A.Zuokas.

Jis pasidžiaugė, kad Vilnius yra ne tik kino žiūrovų miestas, bet ir kūrėjų. "Vilnius yra ne tik kino žiūrovų, kiną suprantančių žmonių miestas. Džiaugiuosi, kad čia grįžta kino kūrėjai, čia vėl kuriami filmai: vienas naujausių pavyzdžių – italų režisieriaus Gabriele Salvatoreso "Sibirietiškas auklėjimas". Taip pat Vilniaus miestas įkūrė Vilniaus kino biurą. Noriu tikėti, kad kituose "Kino pavasario" festivaliuose bus kuo daugiau filmų, kurie buvo sukurti būtent Vilniuje", – kalbėjo miesto meras.

Baigdamas kalbą A.Zuokas visiems palinkėjo nugyvenus daug metų galėti pasakyti: "Gyvenau kaip kine."

"Mano gyvenimo liga"

Į sceną užlipusi festivalio "Kino pavasaris" direktorė V.Ramaškienė teigė, jog festivalis turi du norus: kad žiūrovai atrastų gerą kiną ir kad svečiai atrastų Vilnių.

Ne paslaptis, jog festivaliai iš rengėjų pareikalauja daug jėgų. Tačiau, kaip teigė V.Ramaškienė, visą tą vargą atperka žiūrovų ir svečių gausa, o jų šiemet tikrai netrūko. "Kai ateina į sales daug žmonių ir net netelpa, o šiemet ypač padaugėjo žiūrovų, kai atvažiuoja šitiek svečių, ir labai "įmantrių", pripažintų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, visas mūsų darbas įgauna didžiulę prasmę. Aš asmeniškai jaučiuosi kaip mišiose", – dienraščiui šypsodamasi sakė "Kino pavasario" direktorė.

Moteris šias pareigas vadina pomėgiu ir darbu viename. O kiną – neatskiriama gyvenimo dalimi. "Kinas yra mano gyvenimo liga. Tai yra hobis ir darbas viename. Tikrai nesigailiu ir norėčiau visiems palinkėti tokios atrakcijos gyvenime", – teigė V.Ramaškienė.

Įteiktos atminimo dovanos

Per renginį Rotušėje buvo įteiktos ypatingos atminimo dovanos – knygos "Vilniaus portretai" – konkursinės programos "Nauja Europa – nauji vardai" komisijos nariams. Jas gavo aktorė, režisierė, scenaristė, rašytoja iš Kubos Mirtha Ibarra, kino kritikas, žurnalistas, rašytojas iš Švedijos Janis Lumholdtas, aktorė, prodiuserė iš Makedonijos Labina Mitevska, režisierius, scenaristas, prodiuseris, montažo režisierius, rašytojas iš Latvijos Marius Martinsonas ir operatorius, režisierius, montažo režisierius iš Rusijos Pavelas Kostomarovas.

Šiandien festivalis "Kino pavasaris" su savo žiūrovais atsisveikina. Kino teatre "Forum Cinemas Vingis" šįvakar vyks uždarymo ceremonija, per ją susirinkusiems bus parodytas prancūzų režisieriaus Frédérico Beigbeder filmas "Meilė trunka trejus metus" ir dar vienas, kurį išrinks žiūrovai. Pretendentai – "Neliečiamieji", "Café de Flore", "Pasikalbėkime apie Keviną", "Dar vieneri metai", "Gėda" ir "Pašėlęs Bilas".


Artūras Zuokas apie kiną

Neabejotinai kinas mano, kaip ir kiekvieno žmogaus, gyvenime reiškia daug. Kartais reikia lengvo filmo, kuris padeda užmigti, kartais tokio, kuris priverčia susimąstyti. Bet kuriuo atveju – kiną mėgstu. Geras kinas, kaip ir gera knyga, ką nors duoda.

Studentavimo metais visi buvome pamišę dėl Tarkovskio filmų. Prisimenu tas malonias peržiūras, kai susirinkdavo dalis kurso ir žiūrėdavome Tarkovskio filmus. Paskui juos aptardavome. Tai yra kažkas tokio, kas iki šiandien yra išlikę kaip labai geri, malonūs prisiminimai.

Man tikrai malonu, kad "Kino pavasaris" Vilniuje vis auga. Po truputį augame, didėja ir žinomumas, ir svarba. Ne tik Vilniuje, sulaukiame svečių ir iš šalių kaimynių, kurie čia atvyksta pažiūrėti filmų. Septyniolika metų gyvuojantis festivalis įrodo, kad jis yra teisingas ir reikalingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių