Quantcast

V. Baumila kviečia gyventi tvariau: kaip išmokti taupyti ne tik produktus, bet ir pinigus

Kasmet visame pasaulyje vartotojai praranda arba išmeta beveik trečdalį viso užauginto ir pagaminto maisto – nenuostabu, kad vis dažniau girdime raginimus maistą vartoti ir auginti kuo tvariau. Tačiau neretai tvariai užaugintas, transportuotas ir parduodamas maistas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kur kas brangesnis. Ar tai tiesa? Į šį klausimą  mėgino atsakyti Vaidas Baumila.

Vaido pašnekovas – virtuvės šefas ir tvaraus maisto akademijos dėstytojas Justinas Kapkovičius – pirkėjus paragino pirmiausiai dėmesį kreipti ne į produktų kainas, o į savo vartojimo įpročius.

Pasak kulinarijos virtuozo, tvarumas virtuvėje prasideda nuo gebėjimo sumaniai panaudoti visus šaldytuve užsilikusius maisto likučius, papildomai neišleidžiant nė cento. Norėdamas savo idėją įrodyti praktiškai, Justinas gamino sentimentus žadinantį vaikystės patiekalą, kurio pagrindą sudarė vakarykštė duona.

Virtuvės šefas pasidalino ir kitais labai naudingais patarimais, padėsiančiais taupyti tiek maistą, tiek savo finansinius išteklius: „Į parduotuvę dideliam apsipirkimui stenkimės planuotai keliauti vieną kartą per savaitę. Aišku, vienu kartu tu visko nenusipirksi. Pavyzdžiui, pasibaigus pienui, visuomet gali užsukti nusipirkti jo ar duonos, kad ji visuomet būtų šviežia. Sakyčiau, kad užtenka vieno karto ir dar kelių būtinosioms reikmėms.“

Vis tik, jeigu į prekybos centrą Justinas atvyksta nepasiruošęs bent kelių dienų meniu produktų sąrašo, visada vietoje vežimo renkasi pirkinių krepšelį – taip save apsaugo nuo išlaidavimo. Lygiai taip pat restoranuose, stengdamasis išvengti neracionalaus maisto švaistymo, vyras renkasi mažesnes lėkštes.

Pasak ekonomisto Tado Povilausko, būtent maisto atliekos ir yra vienas iš aiškiausių rodiklių apie maisto tvarumą. „Lietuvoje vienas žmogus per metus vidutiniškai išmeta apie 45 kg maisto kaip komunalines atliekas. Bet jei dar įvertinsime, kiek yra kompostuojama ir nuleidžiama, tai iš viso gautųsi apie 70–80 kg maisto“, – nerimą keliančia statistika dalinosi ekspertas.

Ekonomistas laidoje taip pat akcentavo ir racionalaus vartojimo būtinybę, o nusprendusiems rinktis tvarius produktus – patarė atkreipti dėmesį į tai, kur ir kaip jie užauginti, transportuoti, parduoti bei įpakuoti.

Daugiau naudingų patarimų, kaip saugoti gamtą nuo maisto atliekų pertekliaus ir sutaupyti prekybos centruose –  šeštadienį, 9.30 val., laidoje „Tvarumo istorijos“ per TV3 televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MOCIUTE

MOCIUTE portretas
teisus BAUMILA saunuolis nepatinka tiems kuriems pilni UZPAK........netaupot paskui verkiat neturim pinigu ju turit tik proto neturit

Anonimas

Anonimas portretas
naujasis influenseris...

Klaipedietė

Klaipedietė portretas
Tas tas Baumila?Nemoka nei dainuoti,nei kalbėti,NEMĖGSTU JO ir taškas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių