- Pranešimas spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kasmet visame pasaulyje vartotojai praranda arba išmeta beveik trečdalį viso užauginto ir pagaminto maisto – nenuostabu, kad vis dažniau girdime raginimus maistą vartoti ir auginti kuo tvariau. Tačiau neretai tvariai užaugintas, transportuotas ir parduodamas maistas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kur kas brangesnis. Ar tai tiesa? Į šį klausimą mėgino atsakyti Vaidas Baumila.
Vaido pašnekovas – virtuvės šefas ir tvaraus maisto akademijos dėstytojas Justinas Kapkovičius – pirkėjus paragino pirmiausiai dėmesį kreipti ne į produktų kainas, o į savo vartojimo įpročius.
Pasak kulinarijos virtuozo, tvarumas virtuvėje prasideda nuo gebėjimo sumaniai panaudoti visus šaldytuve užsilikusius maisto likučius, papildomai neišleidžiant nė cento. Norėdamas savo idėją įrodyti praktiškai, Justinas gamino sentimentus žadinantį vaikystės patiekalą, kurio pagrindą sudarė vakarykštė duona.
Virtuvės šefas pasidalino ir kitais labai naudingais patarimais, padėsiančiais taupyti tiek maistą, tiek savo finansinius išteklius: „Į parduotuvę dideliam apsipirkimui stenkimės planuotai keliauti vieną kartą per savaitę. Aišku, vienu kartu tu visko nenusipirksi. Pavyzdžiui, pasibaigus pienui, visuomet gali užsukti nusipirkti jo ar duonos, kad ji visuomet būtų šviežia. Sakyčiau, kad užtenka vieno karto ir dar kelių būtinosioms reikmėms.“
Vis tik, jeigu į prekybos centrą Justinas atvyksta nepasiruošęs bent kelių dienų meniu produktų sąrašo, visada vietoje vežimo renkasi pirkinių krepšelį – taip save apsaugo nuo išlaidavimo. Lygiai taip pat restoranuose, stengdamasis išvengti neracionalaus maisto švaistymo, vyras renkasi mažesnes lėkštes.
Pasak ekonomisto Tado Povilausko, būtent maisto atliekos ir yra vienas iš aiškiausių rodiklių apie maisto tvarumą. „Lietuvoje vienas žmogus per metus vidutiniškai išmeta apie 45 kg maisto kaip komunalines atliekas. Bet jei dar įvertinsime, kiek yra kompostuojama ir nuleidžiama, tai iš viso gautųsi apie 70–80 kg maisto“, – nerimą keliančia statistika dalinosi ekspertas.
Ekonomistas laidoje taip pat akcentavo ir racionalaus vartojimo būtinybę, o nusprendusiems rinktis tvarius produktus – patarė atkreipti dėmesį į tai, kur ir kaip jie užauginti, transportuoti, parduoti bei įpakuoti.
Daugiau naudingų patarimų, kaip saugoti gamtą nuo maisto atliekų pertekliaus ir sutaupyti prekybos centruose – šeštadienį, 9.30 val., laidoje „Tvarumo istorijos“ per TV3 televiziją.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kokius „Kino pavasario“ filmus rekomenduoja žinomi žmonės?
Vilniaus miesto kino festivaliui „Kino pavasaris“ nenumaldomu greičiu artėjant link finišo, lieka vis mažiau laiko išsirinkti, o išsirinkus – suspėti pamatyti norimus filmus didžiuosiuose ekranuose. Žinomi žmonės ...
-
82-ejų metų mados dizaineris R. Cavalli šeštą kartą tapo tėvu
Italų mados dizaineris Roberto Cavalli, būdamas 82 metų, sūnaus susilaukė su ilgamete gyvenimo drauge, 38-erių metų buvusiu „Playboy“ modeliu švede Sandra Nilsson. ...
-
A. Kriščiūnas: tėvai sakė, kad inžinierius gyvenime niekada neprapuls
Algis Kriščiūnas yra gerai Lietuvoje žinomas dailininkas, fotografas ir muzikantas, anksčiau grojęs grupėje „Fojė“. Jo vardas žinomas dėl menininko darbų ir veiklų, kurių gyvenime jis niekuomet nestokojo. Tačiau tik retas žino,...
-
Buenos Airių gyventojai apie I. Stasiulytę: ši lietuvė sukeltų daug pavydo argentiniečių moterims8
Pirmieji aistringi aštuonių Lietuvos garsenybių tango pasirodymai Argentinoje jau įvyko. Kiekvienas laidos „Tangomanai“ dalyvis atidavė visas savo jėgas – vieni išgyveno karščiausias emocijas, o kiti dėl didelio ja...
-
S. Nainė: mama prasitarė, kaip jai tekdavo iš nieko priruošti maisto ne tik man, bet ir mano draugams7
Šeimos finansai ne visada leisdavo mėgautis sočiu maistu, gausiu stalu ar geresniu pirkiniu, bet namuose visada buvo laukiami ir pietumis pavaišinami visi. Ką turėjo – tuo dalindavosi, kiek turėjo – visiems užtekdavo. Tokiais va...
-
Pirmasis N. Jagelavičienės interviu po dukros netekties: apie Agnės aistrą ir suteiktas pamokas44
Visas Lietuvos pramogų pasaulis dar ne taip seniai išgyveno itin skaudžią stilistės bei nuomonės formuotojos Agnės Jagelavičiūtės netektį. Ši gili žaizda niekuomet neužgis ir jos mamos Nijolės Jagelavičienės širdyje. Tačiau...
-
I. Zasimauskaitė laukiasi pirmagimio: vasarą gimsiantis vaikelis sujauks tėvų planus51
Pastarąjį pusmetį Ieva Zasimauskaitė nuo savo klausytojų buvo priversta slėpti labai svarbią naujieną. Tačiau pagaliau ji gali garsiai visiems pranešti, kad išsipildė jos didžiausia svajonė – atlikėja kartu su vyru Simu Grabaus...
-
Naujausias Kakės Makės nuotykis: į didžiuosius kino ekranus atkeliauja jos filmas5
Jau daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje tęsiasi Kakės Makės manija. Sunkiai rastume knygas skaitantį žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie drąsią nuotykių ieškotoją ir mažylių draugę, kurią sukūrė rašytoja ir iliustruotoja Li...
-
Mados ekspertė M. Palaikytė: greitoji mada visus suvienodina, tvaresni sprendimai padeda išsiskirti
Aplinkiniams vis dažniau kalbant apie tvaresnius gyvenimo sprendimus, daugelis stengiasi į savo kasdienius įpročius pažvelgti kitomis akimis. Mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė – viena jų. „Gyvenime nebūtina dairytis į kra&scaro...
-
A. Pilvelytė apie kūno formų puoselėjimą: nesu iš tų, kuri sakys, kad tai – genetika2
Atšilus orams ir prasidėjus pavasariui daugelis pradeda labiau rūpintis savo kūno formomis bei ruoštis bikinio sezonui. Todėl nenuostabu, kad žinoma atlikėja Aistė Pilvelytė susilaukė gausybės pagyrų dėl puikios išvaizdos ir kl...