Quantcast

Unikalus palikimas – bibliotekai

Šiandien Klaipėdos apskrities viešajai I.Simonaitytės bibliotekai atiteks žymaus Lietuvos fotomenininko, kūrusio Klaipėdoje, Aleksandro Dapkevičiaus (1929–2007) archyvai ir galerijoje "13L" bus atidaryta jo darbų paroda.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus pirmininkas Remigijus Treigys perduos bibliotekai unikalų A.Dapkevičiaus fotografijų archyvą, kurį sudaro originalūs antspaudai ir negatyvai. Tai visai Lietuvos fotografijai svarbi jos istorijos lobyno dalis. Klaipėdiečiai gali didžiuotis, kad ji liks uostamiestyje, liudydama begalinę fotografo meilę Klaipėdai ir Lietuvos pajūriui.

A.Dapkevičius gimė 1929-aisiais Sedos miestelyje, mirė 2007 m. Klaipėdoje Nuo 1957-ųjų gyveno uostamiestyje. 1968 m. jis pradėjo dirbti fotografu valstybinėje įmonėje. Amatas peraugo į didelį pomėgį, ir jau 1969–1970 m. A.Dapkevičiaus fotografijos dažnai buvo eksponuojamos parodose. Nuo 1983-iųjų fotomenininkas dalyvavo dešimtyse šalies ir tarptautinių fotografijos parodų, pelnė kone pusšimtį apdovanojimų.

"Nepaaiškinama magija slypi A.Dapkevičiaus fotografijose. Geriau susipažinęs su Lietuvos fotografais, visada atskirsi jo darbus – peizažus, aktus, natiurmortus, jo fotografuotus vaikus..." – pastebėjo LFS Klaipėdos skyriaus narys Andrius Juškevičius, kuris gerai pažinojo amžino atilsio iškeliavusį fotografą.

A.Dapkevičius, kaip sakoma, turėjo savo akį, pasaulėjautą, filosofiją. Tai buvo laiko metraštininkas, užfiksavęs nykstantį ir naikinamą senąjį Lietuvos kaimą, buitį, paprastų žmonių gyvenimo akimirkas. Jis išbandė kūrybines jėgas daugelyje žanrų. Ir net įprastais gamtos vaizdais pasiekė gilios filosofinės minties plotmę. A.Dapkevičiaus fotografijose įvairūs psichologiniai portretai perteikti tik jam vienam būdinga forma. Didelę fotomenininko kūrybos dalį sudaro aktai, kuriais autorius stengėsi parodyti žmogaus ir gamtos vienovę. Savo kūryboje A.Dapkevičius apžvelgė visą žmogaus gyvenimą, meniškai įprasmino skirtingo amžiaus žmogaus grožį.

A.Dapkevičiaus meistriškumas buvo įvertintas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografo menininko (AFIAP) garbės vardu.

Maestro A.Dapkevičiaus parodos atidarymas ir atminimo vakaras – 17 val. I.Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25).


Šiame straipsnyje: Aleksandras Dapkevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

smalsus

smalsus portretas
Tai fotomenininkai nesugeba nei savo unikaliomis kolekcijomis pasirupinti? dykai kairen desinen dalina, ar Treigiui neidomi sinjoru kuryba?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių