Quantcast

U. Siparė: reikia ne kvailo optimizmo, o racionalaus pozityvumo

LRT televizijos laidos "Labas rytas" vedėja Ugnė Siparė įsitikinusi, kad ir karantine galime įžvelgti šį tą gero. Mūsų kasdienį gyvenimą ištikusi krizė gali būti ir labai kūrybiškas laikotarpis, kai atsiranda naujų verslų, laidų, projektų.

Dirba kitaip

U.Siparė teigia, kad penktą valandą ryto, kai ji važiuoja į darbą, ir anksčiau miestas būdavo tuščias, tad įvedus karantiną šia prasme nelabai kažkas pasikeitė. O kas tikrai pasikeitė, tai vaizdas televizijoje – ji ištuštėjo.

"Esame susiskirstę į kelias grupes, kurios keičiasi, televizijoje žmonių daug mažiau, laidų filmavimai beveik nevyksta arba jie vyksta kažkaip improvizuotai – kur nors lauke arba su gerokai mažiau žmonių, – sako žurnalistė. – Pačiame "Labame ryte" žmonių daug mažiau. Dažnai viena sėdžiu studijoje. Pirmomis dienomis atrodė visai linksma ir įdomu išbandyti tokį naują iššūkį, o dabar tai iš tiesų neįprasta. Keista su visais pašnekovais kalbėti per mesendžerį arba per skaipą."

Vis dėlto Ugnė įsitikinusi, kad galima įžvelgti ir pranašumų. Anksčiau surasti pašnekovą, kuris ryte neveža vaikų į mokyklą ar darželį, neturi kokio ankstyvo susitikimo, būdavo iššūkis, o dabar visi tikrai yra namuose ir gali kalbėti. Ir dar geroji dalis – kaip žurnalistei sakė viena gana dažnai laidoje kalbinama vyresnio amžiaus pašnekovė, paklausta, ar galime jai per mesendžerį paskambinti: dabar toks laikas, kai visi išmoko naudotis internetu. Žodžiu, susiklosčiusi situacija paspartino visuotinį technologinį raštingumą Lietuvoje.

U.Siparė neneigia – darbas, kai nuolat tenka pranešinėti su COVID-19 plitimu susijusią informaciją, įneša šiek tiek panikos ir į jos gyvenimą.

"Žurnalistai, laidų vedėjai turi ne tik patys šiek tiek atsiriboti nuo tos informacijos, bet ir stengtis profesionaliai atrinkti tas naujienas, kurias reikia paskelbti, – mano žurnalistė. – Žinoma, ši situacija visiems kelia nerimą. Bet aš galvoju apie žiūrovus, apie žmones, kurie dabar gal negali apskritai jokio darbo dirbti. Jeigu tu leidi laiką namuose, negali dirbti nuotoliniu būdu, neturi vaikų, su kuriais užsiimtum, ir gauni visą tą srautą naujienų, tai tikrai būtina kažką daryti, kažkur dar paskirstyti mintis. Tai, ką išgirsti, tikrai gali kelti labai daug įtampos ir paniką."

Todėl "Labo ryto" komanda stengiasi įterpti tarp tų visų koronų kažką linksmesnio – šokių pamokėles, mankštas, kokius nors receptus. Tai, kas būtų naudinga karantino metu ir prablaškytų mintis, kad nebūtų visa laida vien apie tai, kiek padaugėjo užsikrėtusių ar mirusių žmonių, kaip viskas baisu ir niekur neikite, nes bus dar blogiau.

Žurnalistai, laidų vedėjai turi ne tik patys šiek tiek atsiriboti nuo tos informacijos, bet ir stengtis profesionaliai atrinkti tas naujienas, kurias reikia paskelbti.

"Aš, tiesą sakant, džiaugiuosi, kad turiu legalią priežastį bent kelioms valandoms išeiti iš namų. Bet šiaip visas darbas vyksta namuose – pasiruošiu laidai, susišukuoju, pasidažau namuose, nuvykstu į televiziją, atidirbu tris valandas ir vėl važiuoju namo, kur ruošiuosi kitos dienos laidai. Tas tris valandas televizijoje jaučiuosi ramiai ir saugiai, bet dezinfekcinio skysčio kišenėje turiu visada", – sako U.Siparė.

Turėjo laiko sau

Tokia U.Siparės darbo savaitės kasdienybė dabar. O dar ne taip seniai su vyru prodiuseriu Mariumi Sipariu ji dvi savaites praleido saviizoliacijoje.

"Kovo pradžioje buvome išvykę į Prancūziją ir, ko gero, kaip ir daugelis, negalėjome pagalvoti, kaip greitai vystysis situacija, – pasakoja Ugnė. – Tuo metu, kai išskridome, Europoje buvo nerekomenduotina vykti tik į Šiaurės Italijos regioną. Tikrai negalvojome, kad per savaitę taip viskas pasikeis. Mes spėjome grįžti, kol karantinas dar nebuvo paskelbtas, bet supratome, kad turėtume porą savaičių izoliuotis."

Pernai vasarą susituokusi pora tas dvi saviizoliacijos savaites nenuobodžiavo. Turėjo visokių darbų, buvo net įsirengę mini studiją namuose, šį tą filmavo. Ugnė juokauja, kad per dvi savaites pasigedo tiesioginio eterio, tad daugiau reiškėsi socialiniuose tinkluose.

Laiką stengėsi išnaudoti turiningai, tai dabar "Labo ryto" laidose pataria daryti ir visiems žiūrovams – ir knygas skaitė, ir serialus žiūrėjo, nes pastaruoju metu buvo taip įsisukusi į darbus, kad nepamena, kada turėjo laiko knygą atsiversti ar kokį serialą pažiūrėti. Tad tas dvi saviizoliacijos savaites stengėsi ir save palepinti, ir patobulinti. Ir naudingų darbų nuveikė – iš pagrindų susitvarkė namus, atliko spintos reviziją. Ir sporto neapleido, nes dauguma trenerių perkėlė savo treniruotes online.

"Su vyru laiką leidome labai kūrybiškai. Nekeldami kojos iš namų, dar labiau suartėjome. Kartu pusryčiavome, pietavome, vakarieniavome, daug kalbėjomės. Dabar pats laikas įvertinti tokių paprastų dalykų svarbą", – sako televizijos laidų vedėja.

Išgyventi visiems kartu

U.Siparė teigia nesiryžtanti prognozuoti, kokie bus teigiami ir neigiami šio laikotarpio padariniai, nes situacija labai neapibrėžta, įvairių specialistų prognozės skiriasi.

"Laikas, kurį šiuo metu išgyvename, iš tiesų labai keistas. Nė vienas negalime pasakyti, kad jis mūsų nepalietė, nes tai būtų netiesa, – teigia žinoma žurnalistė. – Viena vertus, norisi pasidžiaugti, kad dabar toks sulėtėjimo metas, kurį galima teigiamai išnaudoti. Tačiau jei vienas sulindęs į kompiuterį, kitas – į telefoną, jokios iš to naudos nebus. Kita vertus, aš įsivaizduoju, kaip pikta būtų skaityti tekstą apie teigiamus dalykus žmogui, kurio verslui, tarkime, gresia bankrotas. O juk akivaizdu, kad koronaviruso krizei pasibaigus, jausis milžiniški padariniai. Todėl aš atsargiai kalbu ir apie teigiamus dalykus, kurių, esant šiai situacijai, galima būtų įžvelgti, ir apie neigiamus. Labai tikiuosi, kad žmonės nebus, kaip sakoma, kvaili optimistai, o turės racionalaus pozityvumo. To norisi visiems ir palinkėti."

Tiems, kuriems dabar tenka sėdėti namie, U.Siparė pataria kartu su šeima žaisti stalo žaidimus, bendrauti, dainuoti karaokę ar susigalvoti kitokių pramogų. Net namų tvarkymasis kartu gali būti labai smagi veikla, kuri šeimą suvienija.

"Jeigu karantine laiką leidžiate vienas – skirkite laiko savęs tobulinimui, – pataria U.Siparė. – Šiuo metu internete veikia universitetai, vedamos paskaitos, vyksta sporto treniruotės. Kokybiškai leisti laiką puikiai gali tikti ir sena gera knyga."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nemaloni persona, nuolat kvykčioja savo klaikiu juoku, kaip višta... Prasuku TV įrašą, kai šita višta kažką blevyzgoja... Tfu.

šūdslavių detektorius

šūdslavių detektorius portretas
pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp pyp dvokiantys šūdslaviai nepageidaujami Lietuvoje. pašol von, bevertės atmatos!

LTU

LTU portretas
Kai šita "vedėja" kvaksi per laidą, visada prasukam, nes žiūrime laidą apie 7,30 val. Nemaloni, atgrąsi... o tie jos pakvatojimai..., klaiku! Laukiam kada pasikeičia, tuomet maloniai žiūrime visa šeimyna.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių