Quantcast

Tenoras P. Domingo išstojo iš operos profsąjungos ir paaukos 500 tūkstančių dolerių

Operos pasaulio superžvaigždė Placido Domingo (Plasidas Domingas) paskelbė išstojantis iš JAV operos darbuotojams atstovaujančios profesinės sąjungos ir paaukosiantis 500 tūkst. dolerių (467 tūkst. eurų) seksualinio priekabiavimo prevencijos programai bei fondui, teikiančiam pagalbą krizės ištiktiems operos darbuotojams, penktadienį pranešė ši organizacija.

Keliomis savaitėmis anksčiau Amerikos muzikos artistų gildija (AGMA) ir Los Andželo operos teatras paskelbė, kad kaltinimai lytiniu priekabiavimu, pareikšti garsiajam tenorui, kuriam dabar – 79 metai, yra įtikinami.

Šis tyrimas buvo pradėtas praeitais metais keletui moterų apkaltinus P. Domingą priekabiavimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, kai jis dirbo Los Andželo operos ir Vašingtono nacionalinės operos vadovybėje.

AGMA praeitą mėnesį paskelbė, kad per keturis mėnesius trukusį tyrimą buvo nustatyta, jog P. Domingo „užsiėmė netinkamais veiksmais, pradedant nuo flirto, baigiant seksualinėmis priekabėmis, savo darbo vietoje ir už jos ribų.“

Įtarimų detalės nebuvo paviešintos, bet su tyrimo eiga susipažinę asmenys konfidencialiai sakė naujienų agentūrai AFP, jog tyrėjai nustatė 27 žmones, tapusius P. Domingo lytinio priekabiavimo taikiniais arba jo netinkamo elgesio liudininkais nuo 10-ojo dešimtmečio iki mūsų amžiaus 1-ojo dešimtmečio.

Los Andželo opera nurodė, kad jos tyrėjai gavo 10 skundų, jog P. Domingo „netinkamai elgėsi“ su moterimis 1986–2019 metais, bet “nerado jokių įrodymų, kad Domingo kada nors reikalavo paslaugos už paslaugą arba keršijo kuriai nors iš moterų, neįdarbindamas jų Los Andželo operoje“.

9-ajame dešimtmetyje P. Domingo padėjo įkurti Los Andželo operą ir nuo 2003 metų iki praeito spalio buvo jos generalinis direktorius, bet atsistatydino dėl pastarųjų kaltinimų.

Virtinė moterų, su kuriomis kalbėjosi AP, sakė, kad P. Domingo siūlydavo joms karjeros galimybių mainais į intymius santykius. Jeigu jo užmačios būdavo atmetamos, operos žvaigždė savo pasiūlymus atsiimdavo arba nebesamdydavo šių moterų, teigė liudininkės.

Paskelbusi apie P. Domingo pasitraukimą AGMA taip pat nurodė, kad profesinė sąjunga atsiėmė drausminius kaltinimus, pareikštus dainininkui, kai buvo atliktas tyrimas dėl jo elgesio. Už organizacijos drausmės pažeidimus galėjo būti skirtos įvairios nuobaudos, pradedant piniginėmis bausmėmis, baigiant pašalinimu.

AGMA pareigūnai sakė AP padėties plačiau nekomentuosiantys, o P. Domingo atstovas į agentūros prašymą pateikti komentarų kol kas neatsakė.

Šiuo operos pasaulis yra faktiškai paralyžiuotas dėl koronaviruso pandemijos, dėl kurios buvo smarkiai suvaržytas susisiekimas, o daugelis teatrų visame pasaulyje buvo neribotam laikui uždaryti.

AGMA ragino krizės paveiktus narius teikti prašymus, kad jiems būtų suteikta pagalba iš specialaus gildijos fondo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių