Quantcast

„Svajonių duetai“ – šių laikų laiko mašina TV ekranuose

Naujojo šou „Svajonių duetai“ dalyviai nusikels į savo scenos idealų muzikinius klipus ir turės sunkiai įsivaizduojamą galimybę su jais kartu sudainuoti. Projekto vedėjai Jurgita Jurkutė-Širvaitė ir Rytis Zemkauskas tikina, kad laidoje netrūks netikėtų emocijų, geros muzikos, o viską vainikuos gyvenimiškos istorijos.

Kitokia patirtis

Rugsėjo 3-iąją LRT televizijoje startuosiantys „Svajonių duetai“ – tai Nyderlanduose sukurtas ir šioje šalyje labai populiarus televizijos šou formatas.

„Muzikantai, dainininkai, profesionalai įgyvendina savo svajonę padainuoti su kažkuo, su kuo įprastomis aplinkybėmis negalėtų padainuoti – pavyzdžiui, su Louisu Armstrongu. Lyg savotiška laiko mašina, tu gali padedant kino ir televizijos technologijoms tarsi atsidurti šalia savo herojaus, šalia savo mėgiamo atlikėjo“, – apie projektą pasakoja R.Zemkauskas.

J.Jurkutė-Širvaitė priduria, kad šiai laiko mašinai užkurti reikia ne tik technologijų, bet ir didelės komandos: muzikos prodiuserių, garso, montažo specialistų pagalbos. „Idėja taip sujungti duetus iš praeities ir dabarties, atrodo, labai netikėta ir kelianti smalsumą. Sunku įsivaizduoti, kaip tai gali virsti realybe, įdomu pamatyti, pavyko ar nepavyko. Mes visi – vedėjai, žiūrovai, dalyviai – viską matome pirmą kartą“, – dalijasi ji.

Muzikai įsiterpus, mes paliečiame visai kitas temas. Žavu tai, kad muzika kartais gali būti priežastis susitikti.

„Dalyviai nežino, koks bus galutinis rezultatas, jie tik kartu su didele komanda dirba prie žalio ekrano, įsivaizduoja, kad koks nors šalia pastatytas daiktas, pavyzdžiui, kamuolys yra jų svajonių atlikėjas ir dainuoja. Tai yra labai sudėtinga, bet viskas įmanoma“, – sako J.Jurkutė-Širvaitė.

Sumontuotą dueto vaizdo įrašą dalyviai pamato studijoje, laidos metu. „Reakcijos labai skirtingos, bet dar nemačiau nei vieno nelaimingo, nepatenkinto. Labai gražu tas emocijas stebėti. Dažniausiai visi yra labai nustebinti ir jie patys įvardija, kad tai yra visiškai kitoks projektas, reikalaujantis visai kitokio darbo ir atsidavimo. Viena, kai tu ateini padainuoti į projektą, ir kita, kai reikia įdėti keletą valandų ar pusdienį darbo su komanda, kurioje esi tu, kaip atlikėjas ir žvaigždė, ir tavo autoritetas – galbūt pasaulinio garso atlikėjas, galbūt lietuvis“, – apie pirmųjų nufilmuotų laidų metu patirtas dalyvių emocijas pasakoja viena iš laidos vedėjų.

Tarp muzikos ir pokalbių

R.Zemkauskas neslepia džiaugsmo, kad prisijungė prie „Svajonių duetų“. „Labai daug muzikantų ir dainininkų Lietuvoje yra mano bičiuliai, todėl man labai smagu, nes aš sutiksiu daug senų pažįstamų ir taip pat sutiksiu žmonių, kurių niekada nebuvau sutikęs. Bus įdomu gyvai susipažinti studijoje kaip laidos vedėjui“, – sako jis.

Rašytojas, filmų garsintojas, kultūrinių projektų ir laidų iniciatorius, žurnalistas, gebantis savo pašnekovus paskatinti nejučiomis atsiverti, sako, kad darbas tokiame muzikinių pokalbių televizijos šou nėra kažkuo išskirtinis. „Visi mes esame žmonės, o žmonės linkę siekti savo svajonių. Niekas nesikeičia. Ar tu kalbiesi su politiku, menininku,  boksininku ar tiesiog su žmogumi, kuris kažką veikia, visos temos yra panašios“, – iš patirties žino R.Zemkauskas.

„Ypatingo pasiruošimo šiam projektui nėra – reikia ruoštis taip, kaip ir visada: kam gali, pasiruošti ir būti pasiruošusiam, kad visada bus netikėtumų“, – priduria jis.

„Svajonių duetuose“ kolege tapusi J.Jurkutė-Širvaitė pati kadaise buvo viešnia R.Zemkausko vestoje tiesioginėje laidoje. „Esu labai geros nuomonės apie ją, manau, kad ji yra be galo protingas ir jautrus žmogus. Ir publika ją myli, pasiilgo jos, manau, kad jai jau seniai laikas sugrįžti į televizijos laidų vedėjos poziciją. Tikiuosi, kad mums šiame projekte bus linksma“, – juokiasi žurnalistas.

Pati J.Jurkutė-Širvaitė sako, kad dalyvavimas „Kitokiuose pasikalbėjimuose“, kuriuos tada vedė R.Zemkauskas, ir buvo pirmasis artimesnis jų susipažinimas. „Labai gerai atsimenu tą pokalbį, nes buvo labai geras jausmas būti Ryčio kalbinamai ir būti kartu su juo scenoje. Tik aš neįsivaizdavau, kad tas gerumas gali taip išsipildyti ir tęstis. Kiek jau dirbame kartu, esu labai laiminga dėl tokios galimybės“, – šypsosi ji.

Po bemaž metų pertraukos J.Jurkutė-Širvaitė į televiziją grįžta su dideliu smalsumu, tačiau ir jauduliu. „Vis dėlto formatas ir man yra naujas, tai yra muzikinė pokalbių laida. Čia ne tik reikia pristatyti atlikėją, bet yra ir daug gilesnių sluoksnių, įdomių pokalbių, yra naujas scenos partneris R.Zemkauskas, ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl aš sutikau dalyvauti šiame projekte“, – atvirauja ji.

„Man patinka, kad tai yra muzikinė pokalbių laida. Muzikai įsiterpus, mes paliečiame visai kitas temas. Žavu tai, kad muzika kartais gali būti priežastis susitikti, o kas vyksta susitikus – tai yra įdomiausia, nes tada atsiveria naujos platybės“, – neabejoja J.Jurkutė-Širvaitė.

Lemtingi susitikimai

Projekto dalyviai kiekvienoje laidoje papasakos ir apie savo muzikinę karjerą ir kokią įtaką jai padarė kiti žymūs muzikantai. Dalyvius kalbinsiantis R.Zemkauskas sako, kad jo gyvenimo kelyje lemiamą įtaką darė kiekvienas jo kalbintas žmogus.

Dalyviai kiekvienoje laidoje papasakos apie savo muzikinę karjerą ir tai, kokią įtaką jai padarė kiti žymūs muzikantai.

„Visi mano pašnekovai – tai žmonės, kurie padėjo man augti. Nebuvo nė vieno pašnekovo, kuris šiaip sau praeitų. Tai yra didžiulė dovana. Visiems sakau, kad publika mato herojų, tavo svečią arba pašnekovą. Taip ir turi būti, esu iš tų vedėjų, žurnalistų, kurie, visų pirma, stengiasi parodyti pašnekovą visomis išgalėmis, kaip tik įmanoma nukreipti dėmesį į jį, o ne į save“, – sako žurnalistas.

„Ką gaunu aš? Visada kokią nors pamoką. Sunku pasakyti, kuris labai daug pakeitė ar kuris mažai pakeitė mano gyvenime. Juolab kad bėgant laikui tai keičiasi – staiga tu prisimeni, kad prieš 20 metų kas nors tau kažką gerai pasakė, o tu apie tai net nebuvai pamąstęs. Kiekvienas pašnekovas yra dovana, tik ne iš karto tai matyti“, – tęsia R.Zemkauskas.

J.Jurkutė-Širvaitė, galvodama apie jos kelyje lemiamą įtaką padariusius žmones, pirmiausiai išskiria Vytautą Šapranauską. „Tai yra kaip pamatas, nuo kurio ir toliau viskas tęsiasi“, – sako ji ir prisiminė dienas, kai kartu su šiuo aktoriumi vedė anuomet didžiulio populiarumo sulaukusį šokių projektą.

Nuo J.S.Bacho iki metalo

„Svajonių duetų“ dalyviai projekte išpildo savo svajonę nors sekundei tam tikra prasme atsidurti greta idealo, žmogaus, kurio pavyzdžiu eina. R.Zemkauskas sako, kad klausimas, šalia ko jis norėtų nors trumpam atsidurti, – sunkus.

„Tai sudėtingas klausimas, kaip ir kokius tris daiktus pasiimčiau į negyvenamą salą. Norėčiau atsidurti šalia tokio žmogaus, kuris šiandien mane gali ko nors pamokyti. Sakykime, tai būtų Williamas Shakespeare’as, Williamas Churchillis, poetė Anne Saxton, Leonardas Cohenas ir mano krikšto mama iš kaimo, kurios jau seniai nėra“, – vardija jis.

Kalbėdamas apie muzikos grandus R.Zemkauskas išskiria Nicką Cave'ą, į kurio koncertą neseniai išsiruošė kartu su dukra. „Jis yra stebuklas tuo, kad vienodai patinka man ir mano jauniausiai dukrai. Vadinasi, jis gyvenime kažką daro gerai. Jis yra vienas iš mano mėgstamiausių, bet klausausi labai įvairios muzikos, nuo Michaelo Minardo, Johanno Sebastiano Bacho (nors mažai jo klausau, bet yra ką mėgstu iš jo repertuaro paklausyti), savo draugo Domo Razausko, Vakarų Afrikos muzikos iki sunkiojo metalo, hauso, vaporwave ir t.t.“, – pasakoja jis.

Pasak laidos vedėjo, geras popmuzikos kūrinys irgi yra stebuklas. Beje, R.Zemkauskui yra pasisekę parašyti tekstų keletui jų. „Rūtos Ščiogolevaitės „Paskutinis šokis“ buvo metų daina. LNK himnai savo laikais irgi buvo populiarūs, pavyzdžiui, „Šalia kelio LNK“, kuris buvo tikras hitas. Tekstų rašymas dainoms yra tai, kas mane sieja su muzika“, – dalijasi jis.

„Svajonių duetai“ – nuo rugsėjo 3 d. šeštadieniais 21 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių