Quantcast

Sunkiaatletis R. Vyšniauskas atskleidė, ko niekad nedarė ir nė už ką nedarytų

  • Teksto dydis:

Nors viešojoje erdvėje galima rasti daugybę straipsnių ir medikų komentarų apie rūkymo žalą bei sukeliamas ligas, nepaisant to, rūkymas išlieka viena opiausių visuomenės problemų. Laidoje „Sveikatos medis“ apie tai kalbėjo ir sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas bei renginių vedėjas Remigijus Žiogas. Abu vyrai rūkymui sako griežtą „ne“ ir skatina to atsisakyti ir kitus.

Tabako dūmuose randama per 4000 cheminių junginių, iš jų net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai ir gali sukelti vėžį ar daugelį kitų sunkių ligų. Rūkymo pasekmės sveikatai priklauso nuo surūkomų cigarečių skaičiaus, rūkymo trukmės, individualių organizmo savybių, todėl ne visiems pasireiškia vienodos rūkymo sukeliamos ligos ar jų simptomai.

„Rūkymas sukelia labai daug ligų: pirmoje eilėje žinoma yra kvėpavimo organų ligos, iš jų pagrindinė liga – plaučių vėžys. Taip pat rūkymas sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, nėščiosioms sukelia visokius vaisiaus raidos trūkumus, sukelia gleivinių vėžį, burnos ir lūpų vėžį, sukelia regos, kraujotakos sutrikimus ir aibę kitų ligų“, – teigė Nacionalinio Vėžio Instituto direktoriaus pavaduotojas klinikai prof. Saulius Cicėnas.

Šiandien vis labiau populiarėja naujosios kartos elektroninės cigaretės, kurių vartojimas yra apipintas mitais – neva jos neturi žalingo poveikio sveikatai. Profesoriaus teigimu, šios naujosios cigaretės lygiai taip pat sukelia aibe ligų, o nežalingo rūkymo būdo tiesiog nėra. Net ir pakeitus įprastą tabako cigaretę į cigarą, pypkę, kaljaną ar elektroninę cigaretę, su rūkymu susijusi rizika sveikatai yra neišvengiama.

Tam pritaria ir renginių vedėjas Remigijus Žiogas. Žinomas vyras neslepia, jog niekada reguliariai nerūkė, nerūko ir nepalaiko idėjos, jog galima rūkyti sveikai.

„Nėra sveiko rūkymo, visos rūkymo formos kenkia organizmui. Nesvarbu, ar tai būtų elektroninė, kaitinamoji ar paprasta cigaretė. Tai tas pats, lyg alkoholikas sakytų, jog nėra alkoholikas, nes išgeria tik butelį per dieną ar tik vieną stikliuką kasdien, nes tai padeda organizmui. Nesąmonė“, – sako R. Žiogas.

Jeigu jūs rasite valandą ar dvi sportui, tai tikrai nereikės imtis tos cigaretės.

Renginių vedėjas atviras – rūkymo metimas yra didelis iššūkis, kuris visiems rūkantiesiems galėtų tapti naujųjų metų tikslu. Jam antrina ir sportininkas Ramūnas Vyšniauskas, kuris teigia, jog visą savo gyvenimą sako griežtą „ne“ cigaretėms.

„Niekada nerūkiau ir, tikiuosi, nerūkysiu. Mokykloje, turbūt kaip ir visiems, teko kartą pabandyti, bet tai buvo vienkartinis pabandymas ir aš visuomet galvoju, jog sportas ir rūkymas nesiderina“, – pasakojo R. Vyšniauskas.

Daugelis griebiasi cigaretės tuomet, kai atsiduria stresinėse situacijoje. Čia į pagalbą skuba sunkiaatletis, atskleisdamas paslaptį, kaip pats tvarkosi su patiriama įtampa.

„Mano būdas išvengti streso yra sportas arba plaukimas. Geresnio būdo mažinti stresui tikrai nėra. Jeigu jūs rasite valandą ar dvi sportui, tai tikrai nereikės imtis tos cigaretės“, – teigė sportininkas.

Šiuolaikinė neurochirurgija su gama peiliu

Prieš beveik 70 metų Kauno klinikose buvo įkurta neurochirurgijos klinika. Šioje klinikoje šiandien atliekama virš 3000 operacijų per metus, o siekiant išlaikyti lyderių pozicijas šioje srityje, klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas daro viską, kad jo vadovaujama įstaiga turėtų moderniausią šiuolaikinę įrangą. Viena unikaliausių technologijų šioje klinikoje – gama peilis, kurio pagalba smegenys yra operuojamos be pjūvio.

„Gama peilis yra vienas iš radiochirurgijai skirtų peilių. Tai unikalus prietaisas, kuris nepažeisdamas audinių, prieina iki patologinio taikinio, kuris yra paveikiamas gama spinduliais. Gama spinduliai veikia molekuliniame lygyje, kuomet pažeidžiama ar auglio, ar kažkokio kitokio patologinio darinio DNR ir taip ta liga yra sustabdoma ir panaikinama“, – pasakojo LSMUL KK Funkcinės neurochirurgijos sektoriaus vadovas med. dr. Andrius Radžiūnas.

Dar praėjusių metų vasarą įsigytas gama peilis buvo pirmasis Baltijos šalyse ir šimtasis pasaulyje. Šis įrenginys laikomas revoliucija medicinoje, nes tai ypač tiksli, komplikacijų riziką minimalizuojanti, neinvaziniam radiochirurginiam gydymui skirta sistema.

Padėka už sugrąžintą regėjimą

Šį sekmadienį rubrikoje „Ačiū, daktare“ gražiausia padėka keliavo į oftalmologų gretas, mat už sugrąžintą gerą regėjimą dėkos jaunas vaikinas Kipras. Nuo pat mažens berniukas silpnai matė, jam teko nešioti akinius storais stiklais.

Sunku numanyti, kiek nepatogumų jam ir jo tėvams teko nugyventi: Kiprui buvo apribotas judrumas, teko saugotis ir ne kartą pakeisti sulūžusius akinius ar sudužusius jų stiklus. Sužinojęs apie lazerinę regos korekciją, jis pravėrė klinikos, kurioje dirba gydytojas Almantas Makselis, duris.

„Nuo pat vaikystės visada nešiojau akinius ir tiesiog pavargau. Norėjau sportuoti, o sportuoti daug patogiau be akinių ir be lęšių. Mėgstu keliauti, aktyviai leisti laisvalaikį. Dabar, kai nebereikia akinių, gyventi yra žymiai patogiau“, – laidoje pasakojo Kipras.

Septintąjį sezoną skaičiuojanti medicinos laida „Sveikatos medis“ ir toliau džiugina savo žiūrovus nuoširdžiomis ir jautriomis padėkomis gydytojams tiesiai iš pacientų lūpų, dalina patarimus, kaip užkirsti kelią klastingoms ligoms, pažindina su naujausiais pasiekimais medicinoje ir atsako į visiems rūpimus klausimus apie sveikatą.

„Sveikatos medis“ – tai laida, nestokojanti svarbiausių medicinos aktualijų bei patarimų, jautrių ir abejingų nepaliekančių gyvenimiškų istorijų tiek iš gydytojų, tiek iš pacientų lūpų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Sveikuolis" atseit

"Sveikuolis" atseit portretas
Klaipėdoje Šimkaus g.yra baras Vyšnia. Alkoholis ten liejasi laisvai, renkasi jaunimas ir geria iki paryčių. O ir pats Vyšnia su savo draugais renkasi vakarais - tikrai ne sulčių gerti.

dopingo

dopingo portretas
myletojas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių