Quantcast

Stano: vaikui parodžiau benamius ir pasakiau, kad jie nelankė mokyklos

Vaikai – pati svarbiausia ir apčiuopiamiausia gyvenimo prasmė, neabejoja Stanislavas Stavickis-Stano. "Kūryba, darbas, hobis pagal savo vertę ir džiaugsmą toli gražu neprilygsta tam, ką suteikia vaikai", – teigia septynerių metų Ričardo ir dvejų metukų Adomo tėvas.

S.Stavickio taisyklės ir principai, kuriais jis vadovaujasi auklėdamas savo sūnus:

1. Vaikas nėra mano nuosavybė. Jis – atskiras žmogus. Ir bendro su manimi jis gali turėti tik kraujo grupę ir DNR. Visa kita – jo gyvenimas, o aš neturiu teisės jam įpiršti savo pasaulio suvokimo, svajonių, lūkesčių. Aš vaikui turiu tik atverti pažinimo kelius.

2. Nėra prasmės mokyti vaiko to, ko pats nedarai.

3. Jei nesugebi ir nemoki jam ramiai kažko išaiškinti, nesitikėk, kad vėliau jis tau ramiai aiškins. Vaikas mokosi iš tavęs.

4. Kuo mažiau dalykų slėpti nuo vaikų. Jei kyla problemų darbe, šeimoje, kasdienybėje, apie tai kalbėk. Nemanyk, kad jis mažas, todėl kvailas. Vaikui labai sunku, kai supranta ir mato, kad kažkas vyksta, bet jam nepaaiškinama.

5. Niekada nepamiršk, kad jis kitaip suvokia laiką. Jei skubu aš, tai nereiškia, kad skuba jis. Viena mano minutė jam gali trukti dieną. Jo gyvenimas tik prasideda ir vaikas nesupranta sąvokos "skubėjimas" ar "laikas". Pagal galimybes suaugusysis turėtų sustoti ir pagyventi vaiko laiku. Tai, beje, labai smagu!

6. Drabužiai vaikams – laiko gaišinimas. Reikia kantriai aiškinti, kodėl privalu rištis šaliką, mautis kepurę.

7. Ribos yra tik suaugusiojo galvoje. Kepi mėsą, gamini salotas ar kažką darai, bet esi įsitikinęs, kad vaikas to nesugebės. Bet iš tikrųjų negali žinoti, nes jis dar niekada nebandė. Pagrindinis principas: viskas įmanoma, leisk vaikui bandyti. Jis nori vairuoti? Duok palaikyti, pasukioti vairą. Žinoma, saugioje vietoje. Jis nori gaminti salotas? Leisk bandyti. Nori išvalyti akvariumą? Tegul bando.

8. Vaiko veikla. Reikia jam leisti išbandyti maksimaliai įmanomą būrelių skaičių. Tiek, kiek leidžia galimybės. Tegul jis atsirenka, kur turi polinkių ar talento. Pavyzdžiui, mano vaikas metus vaikščiojo į M.K.Čiurlionio parengiamąją meno mokyklos klasę, dainavimą, kol tapo aišku, kad to jis labai nenori, tai – ne jam. Trumpiausiai, savaitę, jis vaikščiojo į lego būrelį, nors to labiausiai norėjo. Tačiau mokytis groti fortepijonu nenorėjo, o dabar jam puikiai sekasi.

Reikia jam leisti išbandyti maksimaliai įmanomą būrelių skaičių. Tiek, kiek leidžia galimybės.

9. Kalbant apie maistą, nėra jokių "negalima". Galima ir kokakolą gerti, ir traškučius valgyti, ir "McDonald" apsilankyti. Svarbu skaičius. Ir retai. Žinoma, svarbu suvokti tą "retai", nes kai kurie retai gerdami tampa alkoholikais. Jei nesilaikysi nuostatų pats, tai nusistatymas "retai" valgyti saldainius reikš, kad jie bus valgomi kasdien ar kas valandą. Saldainius mūsų vaikai valgo per šventes, ypatingomis progomis. Greitojo maitinimo restorane apsilankome įvairiai – ir per šventes, o kartais be progos, kas kelias savaites. Vaikams sudėtinga paaiškinti, bet, laimė, dabar yra vaizdinės medžiagos. Peržiūrėjęs vaizdo įrašus, vyresnysis automobilyje dabar visada prisisega saugos diržus. Ir, jei kas nors neprisisegęs, neleidžia važiuoti. Jam parodžiau vaizdo įrašą, kuo skrandyje po dviejų valandų tampa restorano "McDonald" bulvytės. Kaip jos virškinasi. Jei reikia paaiškinti, visada padeda vaizdai. Pavyzdžiui, jis nenorėjo lankyti mokyklos. Nuvežiau į vieną vietą senamiestyje, kur yra šiukšlių konteineriai ir nuolat lankosi benamiai. Išlipome, parodžiau, pasakiau, kad jie nelankė mokyklos. Tai buvo melas, bet taip buvo lengviau paaiškinti, kodėl reikia lankyti mokyklą.

10. Ir daug kasdienių, mažų taisyklių, pavyzdžiui, kas nors išeina, išlydėk, grįžta – pasitik.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
aišku klystame, bet bent dalijamės, mokomės, ką darome vienoje ar kitoje situacijoje, kad nereiktų griebtis smurto.Sveikinu Stano išdrįsusį dalintis patirtimi.Jis mokysis iš kitų, o kiti, gal būt, iš jo.Tikrai daugelyje situacijų nežinome kaip elgtis...ir nesistenkite tik atrodyti tobulais...

Lukaa

Lukaa portretas
Vat čia tai "elito" neišsilavinimo viršukalnė. Kaip galima šitaip skirstyti žmones? Turėti namus ir įgyti išsilavinimą visiškai skirtingi dalykai. Pažystu buvusį dėstytoją , kuris gyvena socialiniuose taškuose, nes sūnus sugebėjo užstatyti butą ir liko gatvėje. Suprantu Stano mentaliteto ributumas, bet tai kaip Kauno diena nepagarbiai neetiškai deda tokius pasisakymus į tinklapį?

Emis

Emis portretas
na, taip, kokie cia drasus ir kieti visi - ir benamius atsivede ir vaika vede ir pasake, kad jei mokysies, toks busi ir .t.t Juokinga ir graudu, kai akivaizdziai issigalvojama, o kai zmogus ismintingas, ne olialia ir tustuciu chebros, netgi saziningai ir nuosridziai prisipazino, o jau cia mama i miltus zmones, pradekit nuio saves, jei jau tai jums bnepatinka, tai ko po to noret, kad nebutu patyciu? kad is jusu vaiku nesityciotu, is kitu zmoniu, kad negatyvas neplistu, jei tokie esat patys????
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių