Quantcast

Šiandiena spektaklyje „Nusiaubta šalis Vilnius“

Nekomercinio teatro mėgėjams pristatomas dar vienas sensacingas spektaklis – "Nusiaubta šalis Vilnius". Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato režisieriaus Gintaro Varno premjera vainikuos 11-ąjį tarptautinį teatro festivalį "Naujosios dramos akcija".

Siekiamybė – ideali valstybė

Pirmą spektaklio "Nusiaubta šalis" versiją pagal Tankredo Dorsto pjesę režisieriaus G.Varnas 2004 m. sukūrė apleistose "Tiesos" spaustuvės patalpose, tuomet dar tik besikuriančioje Menų spaustuvėje.

Atnaujintame spektaklyje žiūrovai išvys ne tik kitokią scenografiją, bet ir naujus aktorių veidus. Režisierius G.Varnas tvirtina, kad atnaujintas spektaklis "Nusiaubta šalis Vilnius" atspindi naujosios kartos požiūrį į Lietuvos istoriją ir šiandieną. "Idėją sukurti naują spektaklio "Nusiaubta šalis Vilnius" versiją padiktavo dabartis ir šiandienė visuomeninė bei kultūrinė Lietuvos padėtis", – teigė G.Varnas.

Jo manymu, 2004-aisiais T.Dorsto pjesė mums buvo per ankstyva, o šiuo metu yra labai aktuali ir skaudi, nes spektaklis apie utopijų kūrimą ir, aišku, žlugimą. "Praėjus 20 metų nuo Nepriklausomybės atkūrimo dienos su skausminga nostalgija prisimename mūsų "Apskritojo stalo" – Sąjūdžio – idėjas. Kas šiandien iš jų liko? Kalbu ne tik apie idėjas, bet ir apie jas puoselėjusius žmones. Kokie jų likimai? Kai aktoriai klausia, kokiame spektaklio veiksme mes esame, atsakau, kad paskutiniame. Mūsų šalis dabar ten", – su nusivylimu sakė G.Varnas.

Biudžetas – tuščias

Tarptautinio teatro festivalio "Naujosios dramos akcija" vadovas Audronis Liuga džiaugėsi, kad G.Varno režisuota premjera "Nusiaubta šalis Vilnius" užbaigs šį festivalį, tačiau prasitarė, jog tikėtina, kad spektaklis pasirodys pirmą ir paskutinį kartą. "Žinodamas mūsų valdžios požiūrį į meną nenustebčiau, kad spektaklio "Nusiaubta šalis Vilnius" premjera bus ir atsisveikinimas su juo. Valstybės dotacijas gauna tik biudžetiniai teatrai, kadangi mes ne tokie – paramos negausime. Visos viltys į žmones, jeigu jie bilietų neišpirks – spektaklis dienos šviesos neišvys", – sakė A.Liuga.

"Naujosios dramos akcijos" vadovui pritarė ir spektaklio režisierius G.Varnas. "Biudžeto pinigai – komerciniams teatrams. Kurdamas šį spektaklį pelno nesitikėjau, bankrotas optimizmo nesuteikia, tačiau kaip paukštis negali nečiulbėti, menininkas negali nekurti. Pigių komedijų apstu, aš jų tikrai nekursiu. Štai toks vaizdas praėjus 20 Nepriklausomybės metų", – teigė G.Varnas.

Spektaklyje "Nusiaubta šalis Vilnius" vaidmenis kuria Saulius Balandis, Povilas Budrys, Gediminas Girdvainis, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis, Viktorija Kuodytė, Arūnas Sakalauskas ir kiti.

VIETA: Ūkio banko teatro arena.

LAIKAS: rugsėjo 30 d. 19 val.

KAINA: 20–70 litų.


Šiame straipsnyje: nusiaubta šalis Vilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių