Quantcast

„Sapnai“ – spektaklis jauniems

Šviežiai Kauno valstybinio dramos teatro trupę papildę Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai pagaliau publikai prisistato ne iš aukštosios atsineštu spektakliu, o jau teatre sukurta produkcija.

Filosofinį vodevilį „Sapnai“pagal Ivano Vyrypajevo pjesę su jaunaisiais aktoriais pastatė režisierius Kirilas Glušajevas.

Valandos trukmės spektaklyje veikia penki plakatiški personažai, išreiškiantys vieną kurį ryškų bruožą: vaikinas, kuris šalo; vaikinas mikčius; mergina rudom seilėm; pilvota mergina; sapnavusi mergina. Personažų pavadinimai skamba keistai. Iš pirmo žvilgsnio keistoki ir jų tekstai – daug kalbama apie grožį, tačiau ne įprastu tradiciniu suvokimu. Vienam personažui negražūs kūdikiai, todėl jis nori juos žudyti, kita, besilaukianti mergina, nori atsikratyti kūdikio, trečias, apgautas moters, dega kerštu. „Nuoskauda, neapykanta, skausmas, tuštuma“, – personažų netiesiogiai turimas išreikšti emocijas scenoje „pasufleruoja“ moteriško pavidalo autoriaus balsas.

„Pjesė parašyta lyg kliedesys, bet joje paslėptas tam tikras eufemistinis pradas. Gyvenime mes linkę nevartoti tiesioginių grubių žodžių, dažnai nepasakome tiesos, nesame atviri. Ši pjesė, besiremianti juokdarišku pradu, verčia žvelgti giliau, iš naujo įvertinti tuos dalykus, prie kurių mes įpratę ir jau nebevertiname neigiamai“, – tikino K.Glušajevas.

Spektaklio tekstas – ne tik iš trumputės aštuonių puslapių pjesės. Scenoje skamba ir lietuviškos pasakos ištraukos, ir aktorių naktį atsikėlus užrašyti sapnų ir minčių fragmentai.

Aktoriai vaidina dailininko Liudviko Buklio sukurtoje aplinkoje, muzikinę spektaklio atmosferą kuria kompozitorius Tomas Stirna.

Anot režisieriaus, spektaklis savo tematika ir problemomis labiausiai turėtų įtraukti 16-28 m. žiūrovus, tačiau lapkričio 18, 19, 20 dienomis į Tavernos salę yra kviečiami įvairaus amžiaus asmenys – Ivano Vyrypajevo pjesė ir jos lietuviškoji interpretacija turėtų suintriguoti visus.

Filosofinio vodevilio „Sapnai“ premjeros Kauno valstybinio dramos teatro Tavernos salėje (Kęstučio g. 62) – šiandien ir rytoj, 19 val.


Šiame straipsnyje: spektaklisjauni aktoriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Perskaičius 'straipsnį' laikrašty nieko suprast neįmanoma.

inga

inga portretas
Mačiau pjesę, labai patiko. Siūlau visiems pažiūrėti :)

karolina

karolina portretas
nuostabus spektaklis !
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių