Quantcast

Rumšiškėse žvangės Napoleono kariuomenės ginklai

  • Teksto dydis:

1812–1813 m. žiema: iš buvusios šlovingos, nenugalimos Didžiosios armijos liko tik šešėlis. Lietuvą palieka paskutiniai negausūs iš nesėkmingos kampanijos Rusijoje grįžtantys sušalę ir alkani prancūzų kariuomenės likučiai. Vienas toks dalinys, kurį sudaro prancūzų, lietuvių, lenkų ir pulkų kariai, traukiasi ties Rumšiškių miesteliu, tikėdamiesi čia rasti perėjimą per užšalusį Nemuną, tačiau jie dar nežino, kad kelią Varšuvos ir Karaliaučiaus link jiems grasina atkirsti generolo Platovo kazokai ir reguliarioji Rusijos kariuomenė.

Lemtingos 1812–1813 m. žiemos epizodai, uniformą, karių būklė, ginkluotė bus atkuriama tradicinėje inscenizacijoje, į kurią Lietuvos liaudies buities muziejus pakvies sausio 23 d.

Prancūzų atsitraukimą iš Maskvos atkurs Karo istorijos klubo nariai iš Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos – apie 40 uniformuotų ir ginkluotų karių. Inscenizacijos dalyviai trauksis per muziejaus miškus, pievas, kaimus, ginsis nuo priešų ir šturmuos muziejaus miestelį.

Sausio 23 d. nuo pat 11 val. po muziejaus teritoriją judės dešimtys kareivių. 11.30 val. Prancūzų kolona pajudės nuo muziejaus vartų per kaimus ir kaimelius.

14.30 val. Rumšiškių miestelio prieigose ir miestelyje vyks generalinis mūšis, kurio metu ir po kurio žiūrovai galės pabendrauti su kareiviais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestutis Z.Šafranavičius

Kestutis Z.Šafranavičius portretas
Sekmės organizatoriams ir renginio dalyviams ,rekonstruktoriams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių