Quantcast

Restorano savininkė Jurgita: per šešerius metus nesugebėjau rasti indų plovėjos

  • Teksto dydis:

Didžiojoje Britanijoje jau 10 metų gyvenanti lietuvė Birutė Jakučionytė tikina net negalvojanti grįžti į tėvynę.

„Nesaugumo jausmas, nematymas žmonių, ypač vadinamosios „kitos Lietuvos“, bei etikečių klijavimas“, – tikino ji, yra pagrindinės nenoro grįžti priežastys. Liūdna statistika rodo, kad praėjusiais metais emigravo beveik 23 procentais daugiau lietuvių nei 2020 metais. Kyla klausimas – kodėl keletą metų mažėjusi emigracija vėl ėmė augti?

Keturių vaikų mama, kurios visi vaikai mokosi Anglijoje, sako, kad prieš dešimtmetį po skyrybų likusi vieniša mama, ji pasijautė itin nesaugi. „Niekam nerūpėjo, kad turiu keturis vaikus, kad turiu juos išlaikyti, kad negaliu dirbti pilnu krūviu. O Anglijoje yra tokia socialinė sistema, kuri palaiko mane kaip keturių vaikų mamą ir aš galiu dirbti tik pusę etato, o kitą pusę man kompensuoja valstybė“, – pasakojo emigrantė.

Žmonės pripratę prie pašalpų.

Kita laidos viešnia, menininkė ir restorano savininkė Jurgita Minderytė sakė nesuprantanti emigruojančių lietuvių: „Darbo čia yra daug, o dirbančių nėra“. Moteris prieš keletą metų iš sostinės išsikraustė gyventi į kaimą Anykščių rajone, kuriame atidarė namų restoraną, tačiau sako, kad per šešerius metus nesugebėjo provincijoje rasti indų plovėjos. „Lietuviai nenori dirbti. Jie tikisi, kad valdžia jiems turi viską duoti, pinigų duoti, socialines garantijas duoti. Ateina iš darbo biržos siųstos moterys ir prašo, kad padėčiau parašą, jog jos nėra tinkamos šiam darbui. Žmonės pripratę prie pašalpų. O jeigu dirbtų ir dirbtų gerai, užsidirbtų tiek pat kaip ir Anglijoje, Norvegijoje ar kitoje emigrantų pamėgtoje šalyje“, – piktinosi verslininkė.

Vis dėlto, Birutė Jakučionytė sakė, kad dabartinių tėvynės kainų tiesiog nepavežtų. Anot emigrantės, Lietuva jai tiesiog per brangi, o atlyginimai gal nebent ant popieriaus atrodo gražiai, deja, mokesčių sistema tokia, kad kone pusę nuskaičiuoja valstybė. „Mano matematika tokia, kad Anglijoje aš galiu dirbti puse etato ir uždirbti, pavyzdžiui, 1000 eurų, tai dar tiek pat man prideda valstybė, man nereikia mokėti mokesčių, nes esu daugiavaikė, man kaupiasi pensija. O Lietuvoje jei uždirbčiau 1000 eurų, man liktų tik 500, nes pusę sumos, kaip mokesčius pasiimtų valstybė. Matematika paprasta“, – aiškino emigrantė.

Kodėl lietuviai vėl renkasi emigraciją ir kodėl kaip pagrindinę emigracijos priežastį vardina ne pinigus, bet nesaugumo jausmą ir netikėjimą valdžios institucijomis? Bei kodėl net rašytojas Andrius Užkalnis taip pat planuoja emigruoti?

Aštri diskusija jau šį ketvirtadienio vakarą, 20 val., laidoje „Bučiuoju. Rūta“ per LNK.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brrrrrrr

Brrrrrrr portretas
Ziurejau ta laida ir norejos su slepete truktelt per ta nagla marmuze ,ar gi toks turi buti vadovas atsisuk atgal perziurek ta laida ,muzike tu ,pamatysi ka snekejai ir kaip elgeisi

Tai su kūšiu ant galvos iš laidos

Tai su kūšiu ant galvos iš laidos portretas
Gimusi šliaužioti, -Ledi netapsi. Sakei, kad iš pijokų giminės, o prasigyvenusi niekini kitus prasčiokus. Tuo save ir niekini. Juk tave erzina tie, į kuriuos esi panaši Baisuokle, tu! Geda. Svetimos gėdos jausmas buvo apėmęs, žiūrint laidą

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Lai nebepergyvena, valdžia tuoj padarys taip kad nieks nebeis į tuos restoranus ir nereiks čia verkt. Moka atlyginimą tikriausiai beverti o baisiai ponia vaidina. Per laida kai gerai atsakė ana moteris jai tai pakui sėdėjo tampesi iš nervu. Juokelis nuo tokiu bobeliu. Turi kelia litus kišenėj o tokia ponia vaidina pagalvotum kad visas milijonas stalčiuje guli.. come On..
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių