- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Ar žinojote, kad dar visai neseniai karvės buvo šuns dydžio?“ – tokį klausimą radijo klausytojams uždavė iškalba garsėjantis virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Ko nors netikėto „Žinių radijo“ klausytojų dabar jis klaus nuolat, o ir pats ries įdomiausias istorijas apie maistą ir ne tik jį – vakar radijo eteryje startavo nauja Liutauro laida „Pakalbėkime skaniai“.
L. Čepracko laidos per „Žinių radiją“ bus galima klausyti kiekvieną pirmadienį. Ką mėgsta valgyti žinomi Lietuvos žmonės? Kokį labiausiai šokiruojantį patiekalą jie yra ragavę, o ko galbūt taip ir neišdrįso paragauti? „Tačiau tai nebus laida vien apie maistą, – žada laidos vedėjas ir priduria, kad lygiai taip pat skaniai, kaip apie maistą, galima kalbėti ir apie gyvenimą – kasdienybę, keliones, darbą virtuvėje. Jo pasakojimai ne kartą draugus ir bičiulius panardino į būseną, kai šie imdavo šaukti: „Viskas, baik pasakoti ir duok valgyti. Dabar!“
„Esu šnekutis, – juokiasi Liutauras. – Pagalvojau, kad radijui – tai itin tinkama savybė. Iš tiesų žodis „šnekutis“ turi keletą atspalvių. Yra pliurpaliai, kurie pasakoja nuobodžiai ir neįdomiai, bet yra šnekučiai, į pasakojimą sugebantys įtraukti kitus, suburti į bendrą pašnekesį. Nesijaučiu blogai pavadintas šnekučiu. Galite vadinti ir pliurpaliumi, jei tik patinka. Manau, kad viskas priklauso nuo to, kaip kalbi, ką šneki ar ką pliurpi. Jeigu kitiems įdomu, šnekutis gali tapti puikiu komplimentu.“
Vienas geriausių šalies virtuvės šefų savo laidoje ruošiasi neaplenkti temų, siejamų su maistu. „Tikrai kalbėsime apie alkoholio vartojimo kultūrą, nors ši tema ir yra tabu, – žada ir priduria, kad pastaruoju metu restoranų tikslai keičiasi. – Restoranai neskatina bukos valgymo ir gėrimo kultūros, jų tikslas – išmokyti žmones pajusti dermę, tvarumą, atsakomybę dėl to, ką ir kaip jie valgo bei geria. Edukacija šiais laikais – ypač svarbi restoranų darbo dalis.“
Kalbėti radijo eteryje Liutaurui – jokia naujiena. Liežuvio už dantų nelaikantis virtuvės šefas – puikus pašnekovas, geras kalbėtojas, todėl dažnai kviečiamas dalyvauti radijo bei televizijos laidose, vesti renginius ir pristatymus. Prieš keletą metų jis vedė televizijos laidą „Lietuvos superšefas“, kurioje profesionalūs kulinarai ir virtuvės entuziastai kovojo dėl superšefo titulo.
Liutauro Čepracko kulinarijos akademija, jau keletą metų jo organizuojamas Baltijos šalių gastronomijos forumas, restoranai „Gastronomika“, „M.EAT“, „Ramenas ir pagaliukai“, daugybė konkursų, kurių vertinimo komisijos nariu kviečiamas būti, o dabar dar ir savaitinė radijo laida, – iš kur jis turi laiko įgyvendinti savo sumanymus?
„Darbas yra mano gyvenimas. Taigi reikia suprasti, kad viskas, kas susiję su maistu, nėra mano darbas, aš tuo gyvenu. Aš gyvenu virtuvėje, apsuptas gaminančių žmonių ir maisto. Toje karuselėje iškyla ir visos kitos, man svarbios temos – vaikų maitinimas ir auklėjimas, įvairios patirtys, kelionės. Kad ir kas būtų, mes juk valgome. Kasdien“, – jis sako.
Paklaustas, koks televizijos ar radijo laidų vedėjas pačiam daro įspūdį, L. Čeprackas ilgai negalvoja: „Be abejo, Anthony Bourdainas, amžiną jam atilsį. Jis buvo gana pusėtinas šefas, tačiau labai geras pasakotojas ir kalbėtojas. Gebėjimas įdomiai kalbėti apie maistą, apie savo pojūčius jį ragaujant, yra viena iš Dievo dovanų. Tikrai labai gaila, kad A. Bourdainas neišlaikė gyvenimo išmėginimų ir iš jo pasitraukė.“
Pirmuoju radijo laidos „Pakalbėkime skaniai“ pašnekovu šią savaitę jau tapo profesorius Rimvydas Laužikas, su kuriuo laidos vedėją sieja daugybės metų draugystė ir bendra patirtis. „Rimvydas yra kulinarijos eruditas, vienas iš labiausiai į tikrąją Lietuvos kulinarijos istoriją besigilinančių žmonių, tikrasis mitų laužytojas“, – sako L. Čeprackas ir išduoda, kad artimiausiose laidose klausytojai susitiks su renginių organizatoriumi Jogaila Morkūnu, kuris dėl gero restorano gali vienai dienai nuskristi į kitą pasaulio kraštą. Taip pat su geriausiu šalies someljė Arminu Darasevičiumi, dėl kavos iš proto einančiu Vytautu Kratuliu, maisto produktus menu verčiančia menininke Jolita Vaitkute ir darbą banke dėl restorano metusia Odeta Bložiene.
Liutauro Čepracko laidos „Pakalbėkime skaniai“ klausykite pirmadieniais nuo 12 valandos per „Žinių radiją“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Britų princas Louisas švenčia savo šeštąjį gimtadienį
Velso princesė Kate ir jos vyras princas Williamas padėkojo už sveikinimus, kurių sulaukė jauniausio savo sūnaus Louiso šeštojo gimtadienio proga. ...
-
Cikados gali tapti skaniu užkandžiu?2
Garsiu čirpimu išsiskiriantys vabzdžiai cikados netrukus užplūs Šiaurės Ameriką. Pasak mokslininkų, iš žemės vienu metu išlys net dvi jų vados, tad cikadų bus milijardai. ...
-
Netrukus gimdysianti A. Zuokė: nesitikėjome, kad pavyks taip greitai9
Augusta Zuokė – smuikininkė, NIKO ansamblio koncertmeisterė ir Artūro Zuoko žmona – jau greitai taps mama. Šeima netrukus susilauks pirmojo bendro kūdikio – namus papildys mergytė. ...
-
Į politinius skandalus įsivėlusio operos solisto V. Vyšniausko dukra gailisi kritikos tėvui
Viktorija Vyšniauskaitė Lietuvos pramogų pasaulyje geriau žinoma It‘s Cheri vardu. Jos tėtis – žinomas operos solistas Vaidas Vyšniauskas. V. Vyšniauskas prieš kelerius metus buvo įsivėlęs į politinį skandalą,...
-
Ispanijoje atostogaujanti V. Siegel sulaukė kritikos dėl išvaizdos: replikas vadina nekultūringomis33
Verslininkė ir nuomonės formuotoja Viktorija Siegel ilsisi Ispanijos pietuose esančioje pasakiškoje Marbeloje. Gerbėjus stebinanti įspūdingais gamtos ir paplūdimio kadrais moteris sulaukė komentaro dėl, neva, per lieknų kūno linijų. Į repli...
-
„Teleloto“ studija virs podiumu
„Ar gali pasiūti „Teleloto“ palaidinę? Kaip išsinuomoti „Teleloto“ suknelę? Įmanoma nusipirkti „Teleloto“ kojines? Tokius ir panašius klausimus jaunoji dizainerė Karina Panina pastaraisiais metais gi...
-
Jazzu 36-ąjį gimtadienį sutinka Londone: lankome vietas, kur eidavome „nusirauti stogus“12
Justė Arlauskaitė-Jazzu gimtadienį švenčia savo jaunystės, meilės ir muzikos mieste – Londone. Lankydama ikoniškus sostinės rajonus, dainininkė retrespektyviai prisimena vietas, kur prasidėjo jos svaigi muzikinė karjera. ...
-
„Tikėjimo žodžio“ bendruomenėje augusi operos solisto dukra It‘s Cheri: daug būdavau viena
Viktorija Vyšniauskaitė, žinoma sceniniu vardu It‘s Cheri – operos solisto Vaido Vyšniausko dukra. Iki septynerių metų ji augo „Tikėjimo žodžio“ bendruomenėje. Ypač griežto auklėjimo padarinius ji sako jautusi i...
-
Smurtą ir badą kentęs jaunosios kartos dainininkas D. Valma: už savo likimą atsakau tik aš pats2
„Gyvenome močiutės bute. Viename kambaryje miegodavau aš, o kitame nuolat vykdavo vakarėliai, kuriuose kartu su mama dalyvaudavo pašaliniai žmonės, buvo rūkoma ir geriama. Ne kartą neturėdama kur paguldyti „draugų“, mam...
-
Gyvenimo dramas A. Užkalniui padėjo išgyventi naujas draugas: man jo reikėjo ne mažiau nei jam manęs22
Rašytojo Andriaus Užkalnio metai prasidėjo didele netektimi – teko atsisveikinti su mylima augintine Arizona. Supratęs, kad nenori gyventi vienas, vyras priglaudė praeityje sunkias traumas išgyvenusį šunį iš prieglaudos....