Quantcast

R. Šimkus: sveikas cinizmas padeda valdyti emocijas

„Būtų labai naivu tikėtis, kad nusikaltimų neliks, kai tu supranti, kad tai yra gyvenimas, tiesiog rodai gyvenimą tokį, koks jis yra“, – sako daugybę metų kriminalines naujienas rengęs ir pristatinėjęs žurnalistas Ričardas Šimkus. Dabar jis mėgina prisijaukinti LNK televizijos laidos „Labas vakaras, Lietuva“ vedėjo amplua.

Neįprastose vėžėse

R.Šimkus laidą „Labas vakaras, Lietuva“ pradėjo vesti šį mėnesį. Pasak jo, nuotaikos naujoje pozicijoje – geros, bet žurnalistas į savo darbą visada žiūri kritiškai. Kaip pats sako, vertinti, kaip jam sekasi vesti laidą, turi žiūrovai. „Esu perfekcionistas, visada matau, kur galima tobulėti. Naujas kelias, reikia daug ko išmokti ir šiek tiek patirties įgyti“, – supranta R.Šimkus.

„Neįprastos vėžės, neįprastos temos, nes labai daug metų dirbau su kriminalinėmis naujienomis. Su kriminalinėmis naujienomis į eterį išeidavau ir laidoje „Labas vakaras, Lietuva“, bet tai vykdavo trumpai – iki 10 minučių. Dabar turiu pasiruošti dvi valandas kalbėti, reaguoti“, – priduria jis.

Daug metų pristatydamas kriminalines naujienas žurnalistas tame katile ir virė, todėl kultūrą, politiką, ekonomiką, prisipažįsta, iki šiol labiau paviršutiniškai stebėdavęs.

„Natūralu, kad kriminalinės naujienos yra šiek tiek artimesnės, bet man labai smagu ir kitokios naujienos, smagu išmokti kažko naujo, domėtis viskuo, kas tik yra aplink. Labai džiugu, kad dabar galiu domėtis ne tik tuo, kas ką nušovė, kas ką papjovė, kas kaip santykius aiškinosi – galima pagaliau domėtis politiniais, ekonominiais įvykiais, kultūra“, – akcentuoja R.Šimkus.

Labai džiugu, kad dabar galiu domėtis ne tik tuo, kas ką nušovė, kas ką papjovė, kas kaip santykius aiškinosi.

Kaip diena ir naktis

Žurnalistas Šiauliuose studijavo humanitarinius mokslus, o studentaudamas rado skelbimą, kad vietinei televizijai reikalingas žurnalistas ir vedėjas.

„Iš pradžių labai dvejojau, bet tas skelbimas vis kabėjo, galvoju, reikia pabandyti, maža ką – gal pasiseks. Iš tikrųjų, didelių vilčių nedėdamas nuėjau, pabandžiau, ir mane priėmė. Pasilikau televizijoje, vis daugiau ji mane įtraukė“, – atvirauja R.Šimkus.

Jis LNK televizijoje Vilniuje pradėjo dirbti 2009 m., iki tol trejus metus Šiauliuose rengė naujienas LNK televizijai. „Per tą laiką televizija labai pasikeitė – tiek turiniu, kuris rodomas TV eteryje, tiek pačiomis technologijomis. Televizija yra tokia vieta, kur, tikriausiai, naujovės ateina pirmosios“, – sako žurnalistas.

„Jei kalbėtume tik iš žurnalistinės pusės, nuo 2006 m. televizija irgi labai keitėsi. Jei tai, ką galėjai parodyti per televiziją 2006 m., parodytum 2022 m., turbūt turėtum labai didelių problemų su etikos inspektoriais“, – tęsia jis.

Pasak R.Šimkaus, prie darbo su kriminalinėmis naujienomis priprantama, ilgainiui atsirado kitoks požiūris į kriminalus: „Turi suprasti, kad tai yra gyvenimas. Būtų labai naivu tikėtis, kad nusikaltimų neliks, ir kai supranti, kad tai yra gyvenimas, tiesiog rodai gyvenimą tokį, koks jis yra. Kiekvienos netekties, kiekvieno įvykio tu neapverksi ir negali to padaryti, nes tavo darbas yra pranešti naujieną.“

Intelektualesni nusikaltimai

Nuo pirmojo šio tūkstantmečio dešimtmečio kriminalinės naujienos labai pasikeitė. „Tais laikais, kai dirbau vietinėje televizijoje, buvo „laukinių vakarų“ pabaiga, dar buvo tikrų banditų gaujų, kurios tarpusavyje kovėsi pagaliais, lazdomis. Tada būta smurtinių nužudymų. Jų yra ir dabar, tik šiandien beveik visi nužudymai yra buitiniai, kai sėdima prie stalo, girtaujama, nežinia dėl ko susipykstama ir kažkuris kažkurį nužudo“, – dėsto žurnalistas.

„Kai pradėjau dirbti, vyko nusikalstamų grupuočių santykių aiškinimasis. Šiauliuose teko būti ir vieno iš Šiaulių Princų Vidmanto Kavoliuko, ir Gitano Rasiulio nužudymo vietose. Vienas nužudytas granatsvaidžiu, kitas, grįžęs namo, sušaudytas. Buvo ir kitokių nusikaltimų, bet ilgainiui tokie banditų gaujų nusikaltimai išnyko, ėmė keistis visas nusikalstamas pasaulis. Dabar gaujos persiorientavusios į elektroninę erdvę – elektroninį sukčiavimą, latentinius nusikaltimus. Arba į prekybą narkotikais, bet dažniausiai ji vyksta išvykus iš Lietuvos, kur nors Ispanijoje, ir organizuojant narkotikų kelius, o Lietuva paprastai būna tranzitinis kraštas. Nusikaltimai tapo intelektualesni“, – įžvalgomis dalijasi R.Šimkus.

Jis visada sako, kad kriminalines naujienas sužino iš savo šaltinių: „Visada gerai turėti draugų visur – ir pareigūnų, ir valytojų, ir benamių, ir Seimo narių, ir valdininkų savivaldybėje. Stengiuosi su visais žmonėmis bendrauti normaliai, draugiškai. Kai su žmogumi bendrauji normaliai, draugiškai, jis tave prisimena ir sutikęs taip pat bendrauja – normaliai ir draugiškai. Slaptų šaltinių įvairiuose sluoksniuose šiais laikais būna vis mažiau, bet kartais pasitaiko.“

Kalbėti žmogiškai

Dirbant su kriminalinėmis naujienomis reikia išsiugdyti sveiką žmogišką cinizmą – tiesiog būti šiek tiek cinikui. „Cinizmas padeda matyti įvykius tokius, kokie jie yra, – suvaldai savo emocijas. Pavyzdžiui, atvažiuoji į įvykio vietą, guli lavonas, ir kitus žmones, kurie mažiau susidūrę su tokiomis situacijomis, apima emocijos, jie susijaudina, nebemato aplinkos. Tačiau, jeigu turi sveiko cinizmo, gebi valdyti emocijas ir matai platesnį vaizdą įvykio vietoje“, – pastebi žurnalistas.

„Jei žmogus žuvęs įvykio vietoje – jokių juokavimų negali būti, tai yra tragedija, bet kartais gali pajuokauti kitose situacijoje, kai koks nors blondinas, skusdamasis barzdą, ar blondinė, dažydamasi lūpas, prie vairo atsitrenkė į kitą automobilį, nes buvo dėmesį nukreipę. „Labas vakaras, Lietuva“ kriminalines naujienas anksčiau stengdavausi pristatyti labai žmogiška kalba, o tarpusavyje žmonės kalbėdami tikrai pajuokauja apie vienokį ar kitokį įvykį“, – neabejoja R.Šimkus.

Palikęs darbus nuošalyje, žurnalistas mėgsta keliauti ir nebūtinai į tolimus kraštus – renkasi įvairius maršrutus Lietuvoje, jos pajūryje, kaimyninėje Lenkijoje ar Latvijoje. „Žavi ir tolimos kelionės – ir ten, kur sniegas, kur kalnai, ir ten, kur karšta, kur dykumos. Visur įdomu, kur nesu buvęs. Mėgstu būti gamtoje, pažvejoti, nors gal nesu labai geras žvejys, bet man patinka pats procesas – pravėdinti galvą“, – pasakoja jis.

„Patinka motociklai, bendrauju su žmonėmis, kurie tuo domisi. Nors dar neturiu motociklo, būtinai įsigysiu. Iš esmės imponuoja aktyvesnis laisvalaikis, negu pasiimti knygą ir visą dieną su ja sėdėti kur nors pajūrio kopose. Man reikia keliauti, kažką pamatyti, su kažkuo bendrauti“, – dalijasi R.Šimkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių