Quantcast

R. Miliūtė: mokėti pasijuokti iš savęs – lygu sveikam protui

"Sveiko proto žmogus supranta, kad reikia iš savęs pasijuokti, nes jei viską labai sureikšmini ir nebepripažįsti savo klaidų, įskaitant nusišnekėjimą, tai jau nebėra sveikas protas", – įsitikinusi žurnalistė, naujos LRT laidos "Langas į valdžią" vedėja Rita Miliūtė. Ji laidoje po kaulelį narstys kartais komiškus, tačiau kartais neviltį keliančius viešus Lietuvos politinės arenos veikėjų pasisakymus.

Ir darbas, ir pomėgis

Laidoje "Langas į valdžią" bus naudojami viešai transliuojami Seimo, vyriausybės, savivaldybių posėdžiai. R.Miliūtė nusitaikė į šiuose posėdžiuose išsprūstančias neapgalvotos frazes, tyčinius arba netyčinius nusišnekėjimus ir kitus iš politikų lūpų išsprūstančius išskirtinius pasisakymus.

"Kai kurie pasisakymai bus juokingi, bet, nepaisant to, kai kurie bus labai rimti. Nors laidos formatas pramoginis, tai yra rimti dalykai. Jei valdžia nusišneka – ar apgalvotai, ar neapgalvotai – mums nuo tik blogiau. Bandysime pasirinkti tokių frazių ir su laidos svečiais analizuoti, kaip taip atsitinka", – pasakoja žurnalistė.

"Kalbėjau su keletu politikų, kuriems yra pavykę kažką nelabai sklandaus pasakyti, ir jie žadėjo ateiti į laidą kartu pasijuokti. Sveiko proto žmogus supranta, kad reikia iš savęs pasijuokti, nes jei viską labai sureikšmini ir nebepripažįsti savo klaidų, įskaitant nusišnekėjimą, tai jau nebėra sveikas protas", – tiki ji.

Pramoginį formatą padiktavo ir šeštadienio vakaro eterio ypatumai, nes žiūrovai tokiu metu veikiausiai renkasi pailsėti nuo perdėtai sudėtingų temų, supranta R.Miliūtė. "Juo labiau, kaip kolegos iš manęs šaiposi, mano pomėgis yra žiūrėti nuobodžius posėdžius ir ten atrasti kažką nenuobodaus. Tikiuosi, kol kas labai sėkmingai man pavyko suderinti pomėgį su darbu. Spręsti turės žiūrovai", – sako laidos vedėja.

Vilties – mažai

Kai kuriose laidose valdžios atstovų frazes komentuos kviestiniai svečiai – žurnalistai ar politikos apžvalgininkai. "Fotelis ir pozicija numatyti svečiui. Taip pat kartais mes apžvelgsime regioninę spaudą, kuri nacionaliniu mastu sulaukia mažiau dėmesio. Vesti laidą turėtume dviese: aš ir mano Meška", – apie savo šunytį užsimena R.Miliūtė.

Neturiu didelių vilčių, kad jie sugebėtų ateiti ir pasijuokti iš savęs, ir iš to pasidaryti kokių nors gerų išvadų.

"Pirmojoje laidoje kalbėsimės su "Dviračio žinių" scenaristu Haroldu Mackevičiumi, kuris iš esmės valgo duoną iš to, ką pasako ar padaro valdžios žmonės. Kitose laidose lauksime politikų", – planus išduoda ji.

Ar mūsų valdžioje užtektinai tokių žmonių, kurie yra išties savikritiški ir moka iš savęs pasijuokti? "Man niekada nepakanka, norėčiau, kad visi būtų sveiko proto. Bet yra tokių žmonių. Prieš išbandant tokį laidos formatą reikėjo pasiklausti, ar atsirastų žmonių, kurie į ją ateitų. Tikrai atsirado tokių, kurie pasakė: be problemų, tikrai ateisime ir pasikalbėsime", – apie naująją laidą mintimis dalijasi žurnalistė.

"Bet yra tokių, kurie niekada neina į jokią mano laidą, todėl neturiu didelių vilčių, kad jie sugebėtų ateiti ir pasijuokti iš savęs, ir iš to pasidaryti kokių nors gerų išvadų. Tai Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, ir Audrius Butkevičius, labai seniai buvęs mano laidoje. Aš to nelaikau savo yda, aš manau, kad tai yra politikų nesupratimas, koks yra tikrasis jų darbas", – požiūrį atskleidžia žurnalistė.

Ne visi vienodi

Nemaža dalis visuomenės yra nusivylusi politikų darbu, dažnai atvirai rėžia, kad nesidomi politika. R.Miliūtė tvirtina, kai ši laida skirta ne tik jiems.

"Aš sakyčiau, kad ši laida skirta ir tiems, kurie domisi politika, nes aš jos nesugalvojau tam, kad didėtų žmonių nusivylimas valdžia. Sakyčiau, kad tai yra edukacija, galimybė geriau pažinti savo politikus, nes daugybė žmonių fiziškai ir objektyviai neturi laiko stebėti visų posėdžių, nes jie turi dirbti savo darbą. Tik žurnalistai gali sau leisti tokią prabangą darbo metu stebėti posėdžius. Aš noriu padėti parodyti politikus jų natūralioje aplinkoje, nes viena yra, kai jie į laidą ateina išmokę kelis atsakymus ir ypač pas jiems palankų ar patinkantį laidos vedėją, o kita – kai jie veikia daugmaž natūraliai", – sako ji.

"Todėl laida tiks ir tiems, kurie jau domisi politika ir kartais nelabai žino, kaip būtų geriau pasirinkti per vienus ar kitus rinkimus, ir tiems, kurie sako, kad nuo "manęs niekas nepriklauso, visi jie vienodi". Ne visi vienodi – kaip tik norėsiu parodyti, kad, ar mes to norime, ar nenorime, jie skiriasi. Kai stebi posėdžius, labai matyti, kur yra jų išsilavinimo spragos. Aš tikiuosi, kad tie politikai irgi pasižiūrės ir priims tai kaip akstiną, nes nėra labai sudėtinga šviestis, jeigu tu to nori", – mano R.Miliūtė.

Patyrusi žurnalistė savo laidose kalbėjosi su daugybe Lietuvos politikų. Ji atvira – jei bendraujant su politiku lyg ir ima juokas, jis dažniausiai ateina jau po laidos. "Apskritai, atvejų, kurie kelia juoką, nėra tiek daug. Tik kai žmogus labai susireikšmina, jis įsivaizduoja, kad kiti nepastebi, kaip jis kartais šneka "pro šoną". O siutina tai, kai į tave žiūri kaip į durnių ir žiūrėdamas į akis meluoja. Reikia pastangų, kad savyje užgniaužtum įsiūtį ir išlaikytum bent jau ramų pokalbio toną. Kažin ar esu išskirtinė, jokiam žmogui nepatinka, kai jį laiko durnesniu, negu jis yra", – neslepia ji.

Atsigręžkime į save

Yra pokalbių, kurie per ilgametę patirtį įstrigo į atmintį, sako R.Miliūtė. "Vienas iš šviežesnių netgi tapo "Dviračio žinių" precedentu – tai yra pokalbis su Vytautu Kamblevičiumi. "Dviratis" netgi nieko nekeitė jo atsakymuose – juos tiesiog perrašė, davė aktoriui Girdvainiui, kuris puikiai suvaidino Kamblevičių tiesiog pakartodamas, ką ponas Kamblevičius kalbėjo "Panoramos" eteryje. Tai iš tiesų buvo juokinga", – šypsosi žurnalistė.

Ji nesutinka su žmonėmis, kurie kaltina tik valdžią. "Mes esame tie, kurie tą valdžią išsirenkame. Jeigu nepatinka valdžia, tai yra ženklas atsigręžti į save ir pagalvoti, ką aš padariau arba ko nepadariau, kad valdžia būtų kitokia, arba, kodėl ji yra tokia", – susimąstyti skatina R.Miliūtė.

"Negali norėti iš valdžios gero darbo, jei eidamas į rinkimus nepadarei namų darbų ir balsuoji už bet ką. Žmonės sako, kad visi yra vienodi, vienoje partijoje yra gerų ir kitoje yra blogų, kai balsuoji už sąrašą – nieko gero. Bet mes tam turime puikią sistemą, galima reitinguoti ir galima kiekviename sąraše išsirinkti žmogų, kuris bent jau nepadarys gėdos, patekęs į parlamentą, ir paskui jo nereikės keikti", – primena žurnalistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R...

R... portretas
,,Langas į valdžią'' nauja,labai gera laida.Manau,ir kitos bus ne blogesnės.Nieko nepadarysi,LRT susirinkusi visus šauniausius ir objektyviausiai kalbančius apie Lietuvos aktualijas žurnalistus.Kai nebesirodė ,,Teisė žinoti'',susirūpinau-nejaugi Rita Mililiūtė nebeves jokios laidos.Ačiū Dievui,be reikalo nuogąstavau.Ta pirmoji laida buvo kaip pirštu į akį valdančiųjų profesionalams,todėl karbauskinė šutvė per visus komentarus plėšosi iš pasiutimo.Kaip visada.

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Įdomi ir linksma laida “Langas į valdžią” sukėlė nežabotą pyktį Karbauskio gandragalviams, sovietų kolonistams ir kitiems Putino garbintojams. Paskaitykit šių besikeikiančių ir besikoliojančių menkystų komentarus.

as

as portretas
arteja sventes - stebuklu metas- kaledu seneli padaryk taip ,kad LRT neliktu pagiezos,melo,patyciu,keistusi ne tik metu laikiai ,bet ir darbuotojai.Graziu artejanciu svenciu
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių