Quantcast

Prancūzija ruošiasi garbingam atsisveikinimui su kino žvaigžde J.-P. Belmondo

Prancūzija šią savaitę pagerbs kino legendos Jeano-Paulio Belmondo (Žano Polio Belmondo) atminimą retai aktoriams skiriama ceremonija Paryžiaus Invalidų rūmų memorialiniame komplekse, antradienį pranešė prezidentūra, velionio kolegoms ir visuomenei gedint vieno didžiausių Prancūzijos kino aukso amžiaus legendų.

Pirmadienį pasklidus žiniai apie J.-P. Belmondo mirtį buvo pakeista televizijos programa, o surengta speciali aktoriaus filmų peržiūra sutraukė daugiau nei 6,5 mln. žiūrovų, į kurių atmintį amžiams įsirėžė pašaipi kino dievaičio šypsena ir juokeliai.

Kita kino legenda Brigitte Bardot (Brižit Bardo), nusifilmavusi su juo keliose juostose, tarp jų 1961-ųjų „Garsiosiose meilės istorijose“ (Les Amours célèbres), pareiškime naujienų agentūrai AFP nurodė jaučianti „didelį sielvartą“ ir „galvojanti apie jį“.

„Aš jaučiu didelį sielvartą – visai kaip ir jo šuo Čipis, jo paskutinis ir labai ištikimas kompanionas“, – sakė gyvūnų teisių gynėja tapusi B. Bardot. Iš jos fondo J. P. Belmondo priglaudė ankstesnių šeimininkų paliktą mišrūną Čipį.

„Aš jo ilgiuosi ir nenoriu daugiau apie tai kalbėti. Didžiausią skausmą galima išreikšti tik tyla“, – sakė ji.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Macrono) kanceliarija pranešė, kad J.-P. Belmondo atminimo pagerbimui skirta nacionalinė atminimo ceremonija vyks ketvirtadienį Paryžiaus Invalidų rūmų memorialiniame komplekse.

Aktoriams retai kada po mirties tenka tokia garbė, nors panašios gedulingos apeigos buvo surengtos ir 2018 metais atsisveikinant su legendiniu prancūzų dainininku Charles'iu Aznavouru (Šarliu Aznavuru), nusifilmavusiu keliuose filmuose.

„Mes netekome vedlio“, – sakė vienas garsiausių prancūzų šių dienų aktorių Jeanas Dujardinas (Žanas Diužardenas) interviu  BFM TV.  – Jis buvo vedlys, Jeanas-Paulis buvo tas, kuris mums sakė: neapsikraukite nerimu, linksminkitės.“

Kita prancūzų kino legenda velionio draugas ir varžovas Alainas Delonas (Alenas Delonas) pirmadienį sakė buvęs „visiškai sugniuždytas“ žinios apie J.-P. Belmondo mirtį.

Netektį dėl aktoriaus, įkūnijusio pareigūnus virtinėje kriminalinių trilerių, tarp jų 1979 metų juostoje „Kas yra kas“ (Flic ou voyou), jaučia ir Prancūzijos policijos pajėgos.

„Nors tai buvo tik kinas, tu tam tikra prasme buvai vienas iš mūsų, pone Belmondo“, – rašoma nacionalinės policijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

J.-P. Belmondo, kuris pirmiausia išgarsėjo drauge su prancūzų kino judėjimu „Naujoji banga“ ir tokiais filmais kaip Jeano-Luco Godard'o (Žano Liuko Godaro) „Iki paskutinio atodūsio“ (À bout de souffle), vėliau tapo žinomas beveik visuose namuose. Jis nusifilmavo 80 daugybės žanrų juostų – nuo komedijų iki trilerių.

J.-P. Belmondo mirė ramiai savo namuose Paryžiuje, būdamas 88-erių, pirmadienį pranešė jo šeima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių