Quantcast

Pragaru virtęs banglentininkų rojus

Vasaros sezonui palengva einant į pabaigą ekranuose pasirodo apie vandens ekstremalus tykančius pavojus perspėjantis trileris "Sekluma", jau vadinamas naujosios kartos "Nasrais".

Himnas žmogaus valiai

Šią vasarą vėl girdėjome pranešimų apie ryklius, kurių aukomis tapdavo maudymosi taisyklių nepaisę žmonės. Ačiū Dievui ir Baltijos jūrai, tokių tragedijų mūsų paplūdimiuose niekada nebūna.

O štai saulėtuose Havajuose ir kituose jūrų rezervatuose panašių istorijų – nors vežimu vežk. Vienos jų atgarsiai buvo pasakojami pagal tikrus įvykius sukurtame filme "Bangų medžiotoja", kurį matėme prieš kelerius metus. Didelę seanso dalį žiūrovo akį maloniai glostę gražūs vaizdai, skambant nuostabiai muzikai, buvo staiga brutaliai sujaukti netikėtos atomazgos – dvi ramaus vandens paviršiuje plūduriuojančias ir didelių bangų belaukiančias drauges iš gelmių netikėtai atakuoja ryklys. Trylikametė Betani Hamilton tik per stebuklą lieka gyva. Kartu su ryklio nukąsta kairia ranka į vandenyno gelmes akimirksniu nugarmėjo visos mergaitės viltys, svajonės ir planai. Bet šoką pergyvenusi mergina suranda jėgų sugrįžti į vandenį. Nuo šio momento prasidėjo tikras himnas žmogaus užsispyrimui ir valiai. Šių savybių merginai tikrai netrūksta. Ir nors nedaug kas tikėjo, kad Betani pasiseks, ji įrodė, kad jeigu žmogus turi gražų tikslą ir tiki juo, jokie likimo smūgiai negali šios svajonės sudaužyti į šipulius.

Kvapą gniaužiantys kontrastai

"Seklumos" autoriai į panašius apibendrinimus nepretenduoja. Jų tikslai kuklesni ir konkretesni – iš paprasto siužeto išspausti kuo daugiau emocijų, derinant nuostabaus grožio jūros peizažus ir jiems ryškų kontrastą sudarančius siaubingus vaizdus. Ir šio tikslo siekiama nuo pirmais kadrais, iš kurių dar sunku suprasti, kas vyksta, bet bauginamai kunkuliuojantis vanduo jau signalizuoja apie jūros gelmėse slypintį mirtiną pavojų.

Tolesnių įvykių vieta (gal geriau čia tiktų pasakyti arena) tampa Meksikos pakrantė, į kurią atvyksta profesionali banglentininkė Nensė Adams (ją suvaidinusią aktorę Blake Lively dabar matome vis dažniau), nuolat provokuojanti naujus iššūkius ir ieškanti sudėtingoms treniruotėms tinkamų vietų. Vieno pasivažinėjimo metu mergina atranda tobulą paplūdimį: idealios bangos, puikus oras ir vos keli žmonės ant kranto bei pora banglentininkų vandenyje. Apsidžiaugusi savo sėkme, mergina nieko nelaukdama puola į bangas. Tačiau po poros dienų jos atrastas rojus virsta tikru pragaru.

Filmo autoriai puikiai žino, kad žiūrovai neliks abejingi vaizdams su putotomis milžiniškų bangų keteromis skrodžiančiais ekstremalais, saulėje įdegusiais tobulais kūnais ir plėšrūno ryklio atakomis arba stambiame plane rodoma žaizdos siuvimo operacija.

Beveik du šimtai baimės metrų

Besitreniruojančią merginą ryklys atakuoja neilgai trukus. Pirma – bandomoji – ataka nėra nuožmi: nors ir perplėšta šlaunimi, Nensė sugeba nusiirti ant uolos, stūksančios maždaug už už 183 m nuo kranto (dėl šios aplinkybės lenkai šį filmą pavadino "183 baimės metrais"), netoli nuo akmenų masyvo, kurį mergina filmo pradžioje pavadino gulinčia nėščia moterimi.

Kitą dieną kraują pajutęs ir pasipriešinimo nesulaukęs ryklys puola naujuosius merginos treniruočių draugus. Šie neišgirsta Nensės perspėjimo šauksmų ir tampa žmogėdros aukomis. Iš baimės paklaikusi mergina suvokia, kad liko visiškai viena ant nedidelio akmens, kuriuo netrukus nebus galima pasikliauti dėl neišvengiamai artėjančio potvynio.

Apie Nensę sužinome nedaug: ji medicinos studentė, dievina vandens sportą ir į Meksiką atvyko ne tik dėl mėgstamų ekstremalių maudynių, bet ir dėl to, kad šias vietas buvo pamėgusi jos nuo vėžio mirusi motina.

Paskutinis filmo trečdalis skirtas atviroms Nensės ir ryklio kautynėms, kuriose laukinė gamtos stichija supriešinama žmogaus išgyvenimo instinktui. Šis ekstremaliomis sąlygomis gali virsti viską nugalinčia jėga.


"Sekluma" ("The Shallows") ***

Trileris. JAV, 2016 m. Rež. Jaume Collet-Serra. Vaidina B.Lively, Óscaras Jaenada, Sedona Legge, Brettas Cullenas, Pablo Calva.

Veiksmas 2

Humoras 0

Įtampa 2

Erotika 0

Siaubas 2


Šiame straipsnyje: seklumakinasfilmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių