Quantcast

Ponia Feisbuk: visada yra planas B

"Facebook" vykdomoji direktorė Sheryl Sandberg jau daugiau nei dešimtmetį įtraukiama į įtakingiausių ir turtingiausių pasaulio moterų sąrašus. Lietuviškų šaknų moterį išgarsino ne tik stulbinama karjera vyriškame informacinių technologijų pasaulyje, bet ir kova už teisę užimti aukščiausius postus visose srityse. Sėkmingą moterį, laimingą žmoną ir dviejų vaikų mamą prieš dvejus metus ištiko tragedija – staiga mirė mylimas vyras. Ji sugebėjo atsitiesti.

Neeiliniai gabumai

S.Sandberg yra pirmoji moteris bendrovės istorijoje, kuri pateko į "Facebook" direktorių tarybą. Prieš tai ji užėmė aukštas pareigas "Google" korporacijoje. Sheryl – tipiška amerikietė, kilusi iš vidurinės klasės. Ir jos kelias į sėkmę nėra labai išskirtinis. Tai lėmė ne tik gabumai, asmeninės savybės, bet ir naudingos pažintys bei aplinkybės – ji tiesiog reikiamu laiku atsidūrė reikiamoje vietoje.

Žinoma moteris gimė Vašingtone, išsilavinusių žydų šeimoje. Tėvas dirbo gydytoju oftalmologu, mama mokė prancūzų kalbos. Susilaukusi trijų vaikų, visą savo laiką skyrė jų auklėjimui. Po kurio laiko šeima persikėlė gyventi į Majamį. Vyriausia dukra Sheryl buvo dešinioji jos ranka, globojo jaunesnį brolį ir seserį, puikiai mokėsi, aktyviai dalyvavo mokyklos gyvenime, bet nebuvo mėgstama ir turėjo mažai draugų.

Baigusi mokyklą, S.Sandberg įstojo į Harvardo universitetą studijuoti ekonomikos. Buvo stropi ir jau tada pasižymėjo neeiliniais gabumais, netgi pelnė geriausiam ekonomikos specialybės absolventui skiriamą Johno H.Williamso apdovanojimą. Dar studijų metais ji su kitomis bendramintėmis įkūrė visuomeninę organizaciją "Moterys ekonomikoje ir vyriausybėje". Taigi, ši tema jai visuomet rūpėjo.

Lemtinga pažintis

Harvarde Sheryl sutiko ekonomikos profesorių Lawrence'ą Summersą, kuris buvo jos dėstytojas, mokslinio darbo vadovas. Vos baigusią studijas jis ją įdarbino tyrimų asistente Pasaulio banke, kuriame tuo metu ėjo vyriausiojo ekonomisto pareigas. Čia išryškėjo ypatingi S.Sandberg organizaciniai gebėjimai. Ji tęsė studijas ir po kelerių metų jas baigė turėdama vadybos ir verslo administravimo magistro laipsnį.

Tada L.Summersas ją pakvietė dirbti į savo komandą JAV iždo departamente. Tai buvo protekcija, už tai moteris vėliau sulaukė nemažos kritikos. Pasibaigus tuomečio JAV prezidento Billo Clintono kadencijai, Sheryl teko ieškotis kito darbo, tačiau ji jau buvo žinoma tiek, kad galėjo rinktis iš garsiausių kompanijų pasiūlymų. Moteris įsidarbino "Google" kompnijoje, nedidelėje, bet turinčioje geras augimo perspektyvas.

Čia dirbo septynerius metus ir vis kilo karjeros laipteliais, kol tapo viceprezidente, atsakinga už internetinę prekybą ir operacijas. Tai neliko nepastebėta. Kai kalėdiniame vakarėlyje susipažino su Marku Zuckerbergu, "Facebook" įkūrėju ir vadovu, šis pakvietė S.Sandberg užimti vykdomosios direktorės pareigas. Ji sutiko su sąlyga, kad gaus bendrovės akcijų dalį. Jos turto vertė išsyk pašoko iki 1 mlrd. dolerių.

Kalba sukėlė skandalą

Ponia Feisbuk dažnai vadinama Sheryl neįsižeidžia, nors tam tikrame kontekste tai skamba ironiškai. Ji nuo pat pradžių dirbo vyriškomis tradiciškai laikomose srityse – ekonomikos, politikos, informacinių technologijų. Moterys jose vis dar jaučiasi diskriminuojamos, retai pasiekia karjeros aukštumų. Tai teko pajusti ir S.Sandberg. Todėl ji ir įsitraukė į kovą už moterų teisę užimti aukščiausius postus visose srityse.

Jos nuomone, pačios moterys turi elgtis drąsiau, išsirinkti partnerį, kuris dalytųsi buities darbais, neatsisakyti karjeros, jei turi vaikų, ją derinti su motinyste.

Viskas prasidėjo 2010 m. konferencijoje "TED Women", kur buvo pakviesta pasisakyti apie moterų vaidmenį versle. Ji kalbėjo apie tai, kad kuo aukštesni postai, tuo juose mažiau moterų, ne tik kritikavo tokią situaciją, bet vardijo išeitis, kaip ją pagerinti. Jos nuomone, pačios moterys turi elgtis drąsiau, išsirinkti partnerį, kuris dalytųsi buities darbais, neatsisakyti karjeros, jei turi vaikų, ją derinti su motinyste.

Jos kalba sukėlė skandalą. Sheryl sulaukė moterų laiškų iš viso pasaulio, ją aptarinėjo ir paprasti žmonės, ir autoritetingi komentatoriai. Be to, ji pasirodė esanti puiki oratorė, gebanti įtaigiai pasisakyti aktualiomis visuomenei temomis. Netrukus pasirodė ir S.Sandberg su bendraautoriu parašyta knyga "Būkime prieky. Moterys, darbas ir siekis vadovauti", kuri ragina moteris mažiau skųstis ir imtis iniciatyvos.

Nesigėdija klaidų

Išskirtiniai jos charakterio bruožai yra nuoširdumas ir savikritiškumas. Tai padeda pelnyti daugelio simpatijas. Dviejų vaikų (dvylikos metų sūnaus ir septynerių dukters) mama pasakoja ne kartą verkusi darbe dėl nepakeliamo krūvio, supratusi, kad aukoja laiką, kurį turėtų skirti šeimai, dėl karjeros. Jai padeda paprastos taisyklės, kad ir iš biuro išeiti ne vėliau nei 17.30 val. ir paruošti vakarienę, vaikams sumigus grįžti prie darbų.

Ji nesigėdija savo klaidų, o pačia didžiausia laiko pirmąją nesėkmingą santuoką su verslininku iš Vašingtono Brianu Kraffu, už kurio ištekėjo būdama 24-erių, o išsiskyrė praėjus vos metams. Antrą kartą ištekėjo tik prabėgus dešimtmečiui, už Davido Goldbergo, informacinių technologijų srityje dirbusio žinomo verslininko. Ši santuoka buvo beveik tobula, juos siejo meilė, jie draugiškai dalijosi vaikų ir namų priežiūra.

Deja, šeimos idilė prieš dvejus metus netikėtai baigėsi tragedija. Palikę vaikus tėvams, Sheryl ir Davidas išvyko į Meksiką atšvęsti draugo jubiliejaus. Pirmosios dienos popietę ji nusprendė nusnūsti, o vyras išsiruošė į sporto salę. Ten buvo rastas po poros valandų be sąmonės. Atgaivinti jo nebepavyko. Vėliau paaiškėjo, kad Davidas patyrė aritmijos priepuolį – jis sirgo koronarine širdies liga, bet to nežinojo.

Parašė sukrečiantį laišką

Našlė pasinėrė į skausmą ir savęs kaltinimą. O kaltino ji save tuo, kad nebuvo šalia vyro, kai jam pasidarė bloga, kad neįtarė, jog jis serga, ir neparagino kreiptis į gydytojus. Praėjus vos dešimčiai dienų po laidotuvių sugrįžo į darbą, nes tai atrodė vienintelis išsigelbėjimas nuo nevilties. Tačiau ten pasijuto lyg  vaiduoklis, kolegos nedrįso prie jos artintis, kalbėtis, nes nežinojo, ką pasakyti.

Praėjus mėnesiui, kai pagal žydų tradicijas baigėsi gedėjimo laikotarpis, Sheryl, nustebindama net pati save, nes šiaip yra gana uždara, emocijų atvirai nerodanti moteris, parašė ir išplatino feisbuke atvirą laišką apie savo išgyvenimus. Nors jie buvo labai asmeniški, ji surizikavo. Ir neapsiriko – laiškas pralaužė visas įmanomas užtvankas, jis sulaukė net 74 tūkst. komentarų.

Žmonės iš viso pasaulio rašė užuojautos žinutes, pasakojo apie savo tragedijas, dalijosi patirtimi, ką jautė netekę mylimų žmonių, kas padėjo įveikti neviltį. S.Sandberg pasijuto nebe tokia vieniša, ir jai labai palengvėjo. Netrukus kilo idėja parašyti apie tai knygą. Jei jau laiškas turėjo tokį gydantį poveikį kovojant su netekties skausmu, tai gal ir knyga veiks panašiai, svarstė ji.

Išgyvenimais dalijasi knygoje

Į talką pasikvietė savo psichologą, Adamą Grantą, pas kurį lankėsi po vyro mirties. Knyga "Planas B" susideda iš dviejų dalių – asmeninės jos autorės patirties, išgyvenimų ir atsiminimų bei praktinių patarimų gedintiesiems artimųjų, kuriuos parengė kartu su A.Grantu, prieš tai išstudijavę daug psichologinės literatūros ir žinomų psichologų teorijų apie potrauminio šoko įveikimo būdus.

Jau tapo įpročiu kiekvienos dienos pabaigoje sudaryti sąrašą mažų džiaugsmo akimirkų, kurias patyrė.

Daugeliu iš jų iki šiol ir pati naudojasi. Pavyzdžiui, jau tapo įpročiu kiekvienos dienos pabaigoje sudaryti sąrašą mažų džiaugsmo akimirkų, kurias patyrė. Tai gali būti ir šokis su dvylikamečiu sūnumi vaikų klube, ir neskubant išgertas puodelis arbatos. Tai tikrai veikia ir padeda įveikti naują iššūkį, su kuriuo susidūrė praradusi vyrą – būti vieniša mama net ir turint daug pinigų nėra paprasta.

Knygos autorė tikisi, kad ji padės žmonėms neteisti po partnerio mirties pradėjusių susitikinėti su kitais vyrais moterų. Nes tai joms yra Planas B, galimybė judėti į priekį, o ne gręžiotis į atgal. Sheryl į pasimatymus pradėjo vaikščioti praėjus dešimčiai mėnesių nuo Davido mirties. Ji susitikinėja su senu pažįstamu Bobby Koticku, bilijonieriumi, dirbančiu technologijų srityje, ir dėl to yra smerkiama.

Mokosi gyventi iš naujo

Mylimą vyrą ir tėvą praradusi šeima iš naujo mokosi smagiai leisti laisvalaikį. Kurį laiką gyvenimas sukosi tik dviem kryptimis: darbas – namai. Jie nebedarė nieko, ką įprastai veikdavo visi keturi, – nėjo į kiną, pietauti su draugais, nebežaidė stalo žaidimų, nešventė gimtadienių. Iš rūko išnirti pradėjo mažais žingsneliais. Pavyzdžiui, Sheryl vėl pradėjo groti pianinu, ko nebuvo dariusi jau daugiau nei 30 metų.

Susikūrė naujus ritualus – su vaikais važinėjasi dviračiais, savaitgaliais sūnus ir dukra paeiliui sugalvoja, kokios pramogos labiausiai nori, ir visi trys ja mėgaujasi. Ilgesni vakarai skiriami bendrauti, jaukiai pabūti kartu. S.Sandberg dar daugiau laiko ėmė skirti labdaringai, savanoriškai veiklai, į ją įtraukia ir vaikus.

Žinoma moteris teigia, kad sunkumai, skausmas, neviltis, kuriuos patyrė po netekties, turėjo ir teigiamos įtakos tiek jai pačiai, tiek ir sūnui su dukra. Išmokė labiau vertinti nematerialius dalykus, neišgyventi dėl smulkmenų, o susikoncentruoti į esmę. Vis dėlto akimirka, kai jai teko vaikams pranešti apie tėvo mirtį, liko įsirėžusi į atmintį kaip viena skaudžiausių gyvenime. Ji to nelinkėtų nė vienai motinai.

Apie lietuvišką kilmę

Neseniai paaiškėjo įdomus faktas – S.Sandberg prieš kelis metus viešai paskelbė, kad yra iš Lietuvos kilusios Chanos Bassos proproanūkė, o jos tėvai – sovietams neįtikę kovotojai dėl žydų teisės emigruoti į Izraelį. Mama Adele Einhorn ir tėvas Joelis Sandbergas praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje buvo sulaikyti Moldovos sostinėje Kišiniove, kur atvyko susitikti su norinčiais išvykti tautiečiais.

Žinomas oftalmologas J.Sandbergas – vienas JAV aktyvistų, kovojusių už žmogaus teises Sovietų Sąjungoje. Amerikiečiai rėmė ten gyvenusius žydus labdaringais siuntiniais, siuntė vaistų ar teikė finansinę pagalbą žmonėms, kuriuos atleisdavo iš darbo, pateikus Vizų tarnybai prašymą išvykti. Sheryl tėvas pats daugiau nei 20 metų konsultavo išvykstančius į Sovietų Sąjungą amerikiečių aktyvistus.

S.Sandberg socialiniame tinkle paviešino savo proprosenelės nuotrauką, kritikuodama JAV prezidento D.Trumpo politiką imigrantų atžvilgiu. Žydų tautybės C.Bassa išvyko iš Vilniaus 1889 m. dėl religinio persekiojimo. "Jei ji nebūtų išsirengusi į tą kelionę, aš čia šiandien nebūčiau – mano šeima tikriausiai būtų sunaikinta koncentracijos stovyklose Antrojo pasaulinio karo metu", – rašė ji.

Įdomūs faktai apie S.Sandberg

Mokydamasi koledže vedė aerobikos užsiėmimus.

Norėdama atsipalaiduoti žiūri prastas pramogines televizijos laidas ir šou.

Nors ir dirba informacinių technologijų srityje, dienos darbų sąrašą susirašo ranka nedideliame sąsiuvinyje, kurį visur nešiojasi.

Vestuvinis žiedas, laikrodis ir įdomūs auskarai – papuošalai, kuriuos dėvi visada.

Mėgsta klasikinius, nepriekaištingai sukirptus ir gerai krentančius drabužius.

Daug dėmesio skiria plaukų priežiūrai, tačiau kirpimo nekeičia jau daug metų.

S.Sandberg apie...

...riziką: jei tau pasiūlė skristi kosminiu laivu, neklausk, kurią vietą skyrė, o kuo skubiau ją užimk;

...vyrus: ieškodama gyvenimo partnerio susitikinėk su visais – ir su blogais berniukais, ir su kietais, ir su išprotėjusiais, ir su meniškais, bet netekėk nė už vieno iš jų. Atėjus laikui susirask vyrą, kuris ieško lygiavertės partnerės, nori, kad jo moteris būtų ambicinga ir yra pasirengęs su ja dalytis buities našta;

...lygybę: tikiu, kad ateityje nebebus moterų lyderių, bus tiesiog lyderiai. Vadovaujamąsias pozicijas daugelyje sričių dabar užima vyrai, todėl moterys net nesitiki, kad gali jų siekti, taigi, net nebando to daryti;

...karjerą: karjeros laiptelių nėra, yra tik karjeros džiunglės, kuriose turi išbandyti įvairius kelius, pilnus iššūkių, jie padės tobulėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
Zydai yra protinga tauta. Jei lietuviai nepavydetu bet imtu pavyzdi tai lietuviu tauta nenyktu kaip kad yra dabar...

petras

petras portretas
Atkreipkite demesi i dvi demeles ant keliu :) Ne baznycioje jos juk atsiranda.Tai kur ? :) Gal kas nors turi minciu apie tai?

a

a portretas
Vyras palaidotas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių