Quantcast

Pirmojoje veganų mugėje – ir pamokos politikams

Veganų renginiai, festivaliai, mugės organizuojami visame pasaulyje ir itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Australijoje, Rusijoje, Izraelyje. Lietuvoje ši tradicija taip pat po truputį diegiama, o rugsėjo 10 d. Vilniuje bus surengta ir pirmoji veganų mugė.

Veganų skaičius pasaulyje sparčiai auga. Jungtinėje Karalystėje jis per keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Izraelyje veganai sudaro daugiau nei 5 proc. visų gyventojų. Lietuvoje tikslus veganų skaičius nėra žinomas, tačiau ši bendruomenė taip pat sparčiai plečiasi. Socialiniame tinkle „Facebook“ susibūrusi grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija beveik 10 tūkstančių narių.

Veganai nevalgo jokio gyvūninės kilmės maisto: mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų, medaus. Tokį gyvenimo būdą renkasi, nes jis sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai. Spėjama, kad ateityje būtent taip maitinsis didžioji dalis žmonijos.

Kalbant apie veganinę mitybą netrūksta skeptikų, tačiau netgi Pasaulinė Sveikatos Organizacija ją pripažįsta kaip visavertę ir nurodo, kad ji padeda išvengti kai kurių sunkiai pagydomų ligų. „Be to, veganiškas maistas – itin skanus. Ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite“, – žada jos organizatorė Ventė Viteikaitė. Ji atskleidė, kad į mugę žadama kviesti ne tik vilniečius ir miesto svečius, bet ir valdžios atstovus.

„Norime supažindinti politikus su augalinės mitybos privalumais bei parodyti, kokia ji įvairi“, – teigė „Vegfest LT“ organizatorė patikindama, kad į panašius užsienio renginius mielai užsuka ir politikai. Pavyzdžiui, pernai Taline vykusioje Estijos veganų mugėje apsilankė ir įvairių patiekalų skanavo Europos parlamento narys buvęs Estijos žemės ūkio ministras Ivari Padaras.

Pasak Ventės, būti veganu tampa vis lengviau – verslas į šią augančią grupę jau sureagavo – prekybos centruose atsiranda specialios veganiško maisto lentynos, o maitinimo įstaigos taip pat į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių veganams tinkamų patiekalų.

Tačiau merginos nuomone, politikai, priimdami įstatymus, ne visuomet pasidomi aktualijomis ir atsižvelgia į faktus. Veganai ypač neigiamai reagavo į sprendimą remti nuostolius patiriančią pieno pramonę. „Pieno ir jo produktų vartojimas visame pasaulyje mažėja. Ši tendencija tik ryškės – žmonės tiesiog nebenori pieno. Reikia galvoti, kaip prisitaikyti prie kintančių vartotojų poreikių, o ne mesti pinigus į skęstantį laivą“, – kalbėjo V. Viteikaitė.

„Vegfest LT“ mugė vyks rugsėjo 10 d. Vilniaus viešbutyje „Panorama“. Joje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių. Mugės lankytojai galės paragauti iš augalų pagamintų kumpių, dešrelių, įvairių rūšių augalinio pieno, sūrio, jogurtų ir netgi varškės sūrelių, be kiaušinių, grietinės ir sviesto iškeptų pyragų, veganiškų užkandžių ir karštų patiekalų, įsigyti įvairių ekologiškų prekių, kosmetikos, receptų knygų, be gyvūninio pluošto pagamintų drabužių, veganų atributikos.

Mugės metu taip pat bus skaitomos paskaitos, vyks maisto gaminimo pamoka, filmo peržiūra, diskusijos, veiks vaikų zona. Edukacinę mugės dalį organizuoja asociacija „Už gyvūnų teises“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
es voda ,pei voda -sr... nebudes nikogda

Andrius

Andrius portretas
Būtinai atvyksiu. Tik šiek tiek bijau, kad maistas mugėje nebūtų labai brangus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių