Quantcast

„Operetė Kauno pilyje“ – su staigmena

Šių metų tarptautiniame festivalyje „Operetė Kauno pilyje“ bus išties daug staigmenų, „šviežio kraujo“, – šypsosi, bet paslapčių neišduoda festivalio vyriausiasis režisierius Kęstutis Jakštas. Tarstelėja tik tiek: pasirodys puikūs solistai, pirmą kartą festivalio istorijoje operetės gerbėjai bus pakviesti ne tik į pamėgtus koncertus, bet ir į premjerą.

Pamilti ir nauji vardai

Festivalio „Operetė Kauno pilyje“ melodijose Kaunas skęs tradiciškai švenčiant Valstybės dieną – liepos 6–7 d. Miesto gyventojai ir svečiai bus kviečiami nemokamai klausytis koncertų istorinėje Kauno vietoje.

„Festivalis – puiki galimybė išgirsti ir pamatyti garsius, mylimus ir dar neatrastus Lietuvos bei užsienio dainininkus, pasimėgauti gera muzika“, – sako vienas renginio organizatorių Benjaminas Želvys, pasidžiaugdamas, kad pagrindinis šio antrą kūrybos dešimtmetį pradėjusio renginio akcentas – operetės žanro spektaklio pastatymas festivalio scenoje Kauno pilies prieigose.

Liepos 6 d., operos, operetės ir miuziklo vakare „Muzika prie Kauno pilies“ skambės gražiausios arijos ir duetai iš operų, operečių, miuziklų, juos papildys šokio meistrų atliekami choreografiniai numeriai.

„Dainuos Virgilijus Noreika, Vytautas Juozapaitis, Edmundas Seilius, Kristina Zmailaitė, Kęstutis Alčauskis, Ieva Vaznelytė, roko dainininkas Jeronimas Milius, Peller Karoly iš Vengrijos“, – solidų koncerto atlikėjų būrį vardijo kitas organizatorius Gediminas Maciulevičius.

Paklaustas, kokių naujų veidų išvysime renginyje, G.Maciulevičius pasidžiaugė, kad tarptautiniame operetės festivalyje dalyvaus Evelina Sašenko, Mindaugas Rojus, Eugenijus Chrebtovas, Aistė Širvinskaitė, jauna, bet sparčiai savo pasiekimais muzikus profesionalus meistryste stebinanti Eglė Šidlauskaitė. Sutiko dalyvauti ir kauniečiams jau žinomas puikus tenoras iš JAV Erikas Fentonas bei nauja vengrų operetės žanro kaskadinė pora Bodi Barbara ir Sabo Davidas.

Laiko patikrintas

„Pradėtas antrasis festivalio dešimtmetis solidžiai liudija apie šios kultūrinės šventės prasmingumą bei reikalingumą“, – sako trečiasis „Operetės Kauno pilyje“ organizatorių, Baritonų trio solistas Danielius Vėbra.

Prisimindamas, kiek šaunių, jau pripažintų Lietuvos dainininkų karjerą pradėjo šiame festivalyje, ir jiems nusišypsojo laimė dainuoti šalia ryškiausių Lietuvos bei užsienio scenos grandų, vis dėlto D.Vėbra apgailestauja, kad nemažai idėjų liko neįgyvendinta dėl finansinio nepritekliaus, nes festivaliui buvo atseikėta tik pusė prašomos sumos. „O juk tai drauge ir Valstybės dienos minėjimo šventė. Paprastai tokie renginiai pasaulyje sulaukia daug dėmesio“, – priduria garsus solistas.

Šiemet, kaip ir kasmet, festivalyje grieš Europos šalių jaunimo simfoninis orkestras, jam diriguos vyriausiasis festivalio dirigentas Julius Geniušas, dirigentai Jonas Janulevičius, Sergejus Rolduginas (Rusija).

Dėmesį prikaustanti operetė

Pagrindinis artėjančio festivalio akcentas – operetės „Karaliaus antrininkas“ premjera. „Iš pirmo žvilgsnio tai nesudėtingas muzikinis spektaklis, kurį atrinkome perskaitę kalnus medžiagos“, – sako operetės režisierius Kęstutis Jakštas.

Gyvenimu nusivylęs žmogus ketina tuoj pat pasidaryti sau galą, tačiau paskutinę akimirką jį sulaiko specialusis agentas, pasiūlantis sandorį: „Vis tiek ketini žudytis“, – sako jis ir pasiūlo didžiulę sumą pinigų už būsimą darbą – tapti karaliaus, į kurį labai panašus nelaimėlis, antrininku. Valdovą, deja, kiekvienais metais per didžiulę šventę nužudo, todėl kasmet vėl tenka ieškoti kito.

Žmogus sutinka, vėliau sužino, kad tikrasis karalius yra abejingas savo žmonai ir yra įsimylėjęs operos primadoną. O antrininkas pamilsta vyro apleistą karalienę, maža to – jam visai patinka valdyti, taigi mirti jis tikrai nenori. Kaip viskas pasisuka?

„O, labai netikėtai, – paslaptingai šypsosi K.Jakštas, – išlenda įvairių reikšmingų niuansų, tai liepos 7-ąją ir pamatysite.“

 

Operetės „Karaliaus antrininkas“ dirigentas Virgilijus Visockis, scenografiją kuria Vaidotas Jakutis, stilistė Kotryna Daujotaitė, choreografai Dainius Bervingis ir Gintaras Visockis, chormeisterė Rasa Vaitkevičiūtė. Dainuos ir vaidins G.Maciulevičius, Kristina Siurbytė, Raimondas Baranauskas, Tomas Ladiga, Žanas Voronovas, Raimonda Tallat-Kelpšaitė, Danielius Vėbra, Živilė Bosaitė, Dainius Bervingis ir Gintaras Visockis. Dalyvaus choro ir baleto artistai.

Neišblėstanti tema

Vaidinimo pagal lenkų dramaturgo, disidento, kurio kūryba sovietiniais laikais buvo uždrausta, Tadeuszo Dobrzańskio operetės „Karaliaus ložė“ siužetas – tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nerūpestingai smagus. Jame kalbama apie amžinus dalykus – meilę ir išdavystę, tikras ir tariamas vertybes.

Muzikiniame spektaklyje ryškus visuomeninis socialinis pradas, politinių struktūrų paviršutiniškumas, karjerizmas. Ir nors istorija sena, akivaizdu, kad niekas iš esmės nepasikeitė – žmogui, vadovaujantis sąžinės balsu, pritapti šiame pasaulyje – nelengva, jis prisitaikėlių ir karjeristų visuomenėje laikomas autsaideriu. Tačiau visai gali būti, kad jis – laimingiausias žmogus. Beje, spektaklyje bus naudojami kaskadiniai triukai, didžiuliame lauko ekrane – filmuoti kadrai.

„Šios operetės spektaklio pastatymas vienoje gražiausių laikinosios sostinės erdvių buvo festivalio rengėjų svajonė ir pagrindinis tikslas, – neslepia vienintelė moteris tarp festivalio organizatorių Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė, – todėl šie metai festivalio “Operetė Kauno pilyje„ istorijoje taps vienu reikšmingiausių puslapių.“

Abu renginiai – koncertinis vakaras ir operetės premjera vyks tradicinėje vietoje – slėnyje prie Kauno pilies liepos 6–7 d.


Festivalio vizitinė kortelė

„Operetė Kauno pilyje“ – originalus, pirmasis operetės festivalis Rytų Europoje. Jo idėjos autoriai ir organizatoriai – „Baritonų trio“ dainininkai G.Maciulevičius, D.Vėbra, B.Želvys ir kolegė L.Kuzmickaitė-Milašienė.

Rengiamas nuo 2002 m. Nuo pirmojo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ organizatoriai žiūrovus pakvietė į daugiau nei 50 skirtingos tematikos koncertinių programų, kuriose dainavo per 150 tiek pripažintų, tiek karjerą pradedančių dainininkų iš Lietuvos ir žinomi atlikėjai iš 18 Europos šalių.

Iš viso festivalio koncertus yra dirigavę 20 dirigentų, programose dalyvavo 12 įvairių sudėčių kolektyvų, atlikta daugiau nei 800 skirtingų pavadinimų kūrinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tina

tina portretas
Puikus renginys, fantastiškos emocijos. Sėkmės organizatoriams ateityje.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių