Quantcast

„Nepatogus kinas“ kuria tarptautinių susitikimų erdvę kino profesionalams

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį prasidėjęs festivalis „Nepatogus kinas“ daugybę renginių ir pretekstų susitikimams pasiūlys ne vien žiūrovams, bet ir šalies kino industrijai. Žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalį šiemet aplankys rodomų filmų kūrėjai, tarptautinės kino industrijos profesionalai, o savo idėjas viešai pristatys specialių dirbtuvių atstovai iš įvairių šalių.

Pirmą kartą savo žiūrovams pristatydamas virtualios realybės patirtį, „Nepatogus kinas” taip pat skirs dėmesį šalies profesionalams bei sieks paskatinti juos noriau imtis šios medijų rūšies.

Kol spalio 12-16 d. festivalio lankytojai pergyvens po ginkluoto konflikto į užminuotus namus grįžtančių žmonių patirtis kūrinyje „Namai po karo”, šio filmo bendraautorius Felixas Gaedtke spalio 15-ąją su Lietuvos naujųjų medijų profesionalais patirtimi dalinsis atviroje meistriškumo pamokoje.

„Emmy“ nominuota Viktorija Mickutė, prodiusavusi virtualiosios realybės dokumentinį filmą „Teroro dangūs Jemene“, sako, kad Lietuvoje netrūksta su virtualia realybe dirbančių kūrėjų, tačiau čia jie turi dar vieną svarbią užduotį – mokyti auditoriją.

„Džiaugiuosi, kad „Nepatogus kinas” imasi pratinti žiūrovą prie šios technologijos – kaip ją naudoti, kaip patirti. Kai publika bus ją prisijaukinusi ir virtualiosios realybės vis daugiau matysis viešojoje erdvėje, tuomet ir kūrėjai bus linkę labiau eksperimentuoti ir įgyvendinti savo idėjas. Tam yra visos sąlygos – technologijos kokybė sparčiai gerėja, o įranga pinga. Nors, tiesą sakant, aš vis tiek tikiu, kad istorija yra svarbiausia, o praktika rodo, kad geriausi dalykai nebūtinai sukuriami geriausiomis kameromis.“

Festivalio metu Lietuvoje taip pat pirmą kartą viešės tarptautinės „ESoDoc” („Europos socialinė dokumentika”) dirbtuvės, kurių dalyviai spalio 16-17 d. viešai pristatys savo būsimus projektus.

„Tokie renginiai retai būna atviri visuomenei, tad itin kviečiame ateiti visus kino gerbėjus, kuriems smalsu išvysti žiūrovui įprastai nematomą momentą, kai ryškėja būsimo filmo kontūrai, o kartu su jais – ir iššūkiai bei problemos. „Nepatogaus kino“ lankytojai turės unikalią galimybę apie tai sužinoti“, – kviečia festivalio industrijos programos vadovė Virginija Vareikytė.

Iš visos Europos, Indijos ir Pakistano suvažiavusių dokumentinio kino kūrėjų ir naujųjų medijų profesionalų projektus komentuos tarptautinė žiuri komisija, o klausimus galės užduoti ir žiūrovai. Vienas iš savo būsimus projektus pristatysiančių dirbtuvių dalyvių – ne viena „Sidabrine gerve“ šalyje apdovanotas lietuvių režisierius Linas Mikuta.

Spalio 14-17 d. festivalyje taip pat lankysis ir viešose paskaitose savo patirtimi dalinsis šalies industrijai svarbūs žmonės: viena svarbiausių Rytų Europos prodiuserė Simone Baumann, „Red Bull Media House“ turinio vadybininkas Adam Gee, Prancūzijos „Arte“ televizijos atstovė Caroline Mutz ir kiti.

Festivalis Vilniuje prasidės spalio 10 d., Kaune – spalio 11 d. ir toliau keliaus per visą Lietuv\ą: nuo spalio 23 d. nepatogius filmus žiūrės Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Ukmergės žiūrovai, o nuo lapkričio 13 d. – Utenos, Anykščių, Marijampolės, Rokiškio, Tauragės, Biržų kino gerbėjai.


Šiame straipsnyje: Nepatogus kinasfestivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių