Quantcast

Nemokamos Afrikos būgnų pamokos

Visada žavėjo afrikietiški ritmai, bet nebuvo galimybės artimiau su jais susipažinti? Tokią progą jau turite. Vakarų Afrikos būgnų mokykla visą mėnesį kviečia į nemokamas pamokas.

Jau rytoj Vilniaus Vingio parke vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami užsukti į nemokamas Afrikos būgnų – djembe – pamokas po atviru dangumi. Organizatoriai žada visus dalyvius supažindinti su tradiciniais Afrikos ritmais, suteikti galimybę kiekvienam išbandyti savo jėgas.

"Vienas žmogus grojimo būgnais subtilybes gali perprasti labai greitai, kitas groti laisvai išmoks dėdamas daugiau pastangų. Tačiau kiekvienas turi galimybę pats prisiliesti prie autentiškos afrikietiškos muzikos – užburiančios, užvedančios arba atpalaiduojančios, padedančios prasmingai praleisti vakarą ir pailsėti po darbo ar mokslo dienos", – sakė profesionalus perkusininkas, Vakarų Afrikos būgnų mokyklos įkūrėjas Gediminas Mačiulskis.

Muzikantas drąsina pamokose apsilankyti ir tuos, kurie niekada negrojo jokiu instrumentu. Pasak jo, čia nesvarbus ir amžius, nes Afrikos būgnų ritmų mokosi ir vaikai, ir studentai, ir solidūs vadovai, ir visur suspėjančios namų šeimininkės. Turintys savo būgnus raginami juos atsinešti. Neturintiems juos duos organizatoriai.

Pamokas rengia Vakarų Afrikos būgnų mokykla. Tai pirmoji muzikos mokykla Lietuvoje, skirianti ypatingą dėmesį Afrikos būgnų muzikai ir siekianti su ja supažindinti aplinkinius. Nemokamos pamokos Vingio parke vyks trečiadieniais 19–20 val. nuo birželio 20 iki liepos 25 d., išskyrus liepos 4-ąją. Vietų skaičius ribotas, tad norintys pakliūti į pamokas nesnauskite ir registruokitės adresu info@afrikosbugnai.lt.

hr />

Kas? Vakarų Afrikos būgnų pamokos.

Kur? Vingio parko estradoje.

Kada? Rytoj 19 val.

Kiek? Nemokamai.


Djembe istorija

Djembe yra daugelio Afrikos šalių kultūriniame gyvenime, taip pat atlieka svarbų vaidmenį apeigose. Tai yra mandinka tautos būgnas, kurio šaknys siekia XIII a., kai susiformavo Mali imperija.

Pirmoji būgnu groti pradėjo kalvių socialinė klasė, vadinama numu. Jiems migruojant, djembe atsirado Gvinėjoje, Senegale, Burkina Fase ir Dramblio Kaulo Krante. Bambara kalba (Mali) djembe reiškia: "dje" – susirinkti, "be" – taika.

Pasakojama, kad būgnas atsiradęs iš grūstuvės, – ant sudilusio jos dugno buvo užtempta oda. Būgnas išskobiamas iš vientiso kamieno, viršuje užtempiama ožio arba karvės oda (rečiau antilopės, zebro, kupranugario) ir juo grojama dviem rankomis. Djembe gaminamas iš lenke medžio, kuris turi antgamtinių galių ir gerai skamba. Sakoma, kad būgnas turi tris sielas – medžio, gyvūno, kurio oda užtempta, ir meistro, kuris drožė instrumentą.

Pirmas ryškus djembe pasirodymas Vakarų pasaulyje datuojamas 1940 m. Paryžiuje. Vėlesni – 1950–1960 m., kai vyko pasaulinis Afrikos baleto turas, kuriam vadovavo choreografė iš Gvinėjos Fodeba Keita ir jaunas būgnininkas Papa Ladji Camara. Nacionaliniam baletui aranžavus daugelį afrikietiškų ritmų ir šokių vakarietiškai scenai, atsirado didžiulis susidomėjimas Afrikos būgnais, ypač djembe.

Iš visų afrikietiškų būgnų Vakarų pasaulyje djembe tapo populiariausias. Labiausiai jį išpopuliarino djembe meistrai – Mamady Keita ir Famoudou Konate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių