Quantcast

Mirė mados pasaulio grandas Pierre’as Cardinas

Prancūzų mados grandas Pierre'as Cardinas, giriamas ne vien už savo vizionieriškas idėjas, bet ir už plačiajai visuomenei kurtus stilingus kostiumus, mirė antradienį, būdamas 98 metų, pranešė jo šeima.

P. Cardinas gimė Italijoje, bet anksti vaikystėje su šeima emigravo į Prancūziją. Mados kūrėjas mirė Neji ligoninėje į vakarus nuo Paryžiaus, nurodė jo artimieji.

„Visai mūsų šeimai – tai didelio liūdesio diena. Pierre'o Cardino nebėra“, – sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad per savo beveik šimtmetį trukusį gyvenimą jis paliko Prancūzijai ir visam pasauliui „puikų unikalų meninį palikimą“ ir ne tik mados srityje.

P. Cardinas gimė 1922 metais netoli Venecijos šiaurinėje Italijoje neturtingoje šeimoje. Vaikystėje su šeima jis emigravo į Prancūziją.

„Gimęs italu Pierre'as Cardinas niekada neužmiršo savo šaknų, jausdamas besąlygišką meilę Prancūzijai“, – sakė jo šeima.

Nuo mokinio iki pasaulinės imperijos valdovo

P. Cardinas užaugo Prancūzijos pramoniniame Sent Etjeno mieste. Būdamas 17-os jis dirbo siuvėjo pameistriu Viši ir jau tada specializavosi moteriškų kostiumų kūrime.

Persikėlęs į Paryžių 1947 metais P. Cardinas sukūrė kerinčių dekoracijų ir kostiumų kino juostai „Gražuolė ir Pabaisa“ (Beauty and the Beast), bendradarbiaudamas su poetu, menininku ir režisieriumi Jeanu Cocteau.

Padirbėjęs su Christianu Dioru 1950 metais jis įkūrė savo mados namus.

P. Cardinas greitai užsitarnavo novatoriaus vardą, 1954 metais sukūręs legendinę suknelę burbulą.

Jis taip pat įnešė naujovių į komercinę madą, plunksnomis papuošęs prêt-à-porter drabužių kolekciją, sukurtą Prancūzijos parduotuvių tinklui „Printemps“.

Į mados įstoriją įėjo jo 1964 metų kolekcija „Kosmoso amžius“ (Space Age), išsiskyrusi neįprastai iškarpytomis suknelėmis, megztais kombinezonais, aptemptomis odinėmis kelnėmis, megztiniais su šikšnosparnio sparnus primenančiomis rankovėmis.

Jo pasaulinė mados imperija įsitvirtino Japonijoje, o 1978-aisiais – tebevykstant Šaltajam karui – buvo pasirašiusi gamybos sutarčių su Sovietų Sąjunga. 1979 metais jis tapo pirmuoju prancūzų mados kūrėju, užmezgusiu ryšius su Kinija.

Jis taip pat buvo pirmasis mados kūrėjas, 1991 metais surengęs madų šou Maskvos Raudonojoje aikštėje, į kurią sutraukė 200 tūkst. žmonių.

P. Cardino šeima džiaugėsi, kad menininką „anksti pagavo globalizacijos srovė“.

Tačiau daug naudotas P. Cardino prekinis ženklas ilgainiui nusidėvėjo. 2011 metais jis buvo pardavinėjamas, tačiau nesėkmingai.

„Mes visi didžiuojamės jo atkaklumu ir drąsa, kurią jis demonstravo visą savo gyvenimą“, – sakoma P. Cardino šeimos pareiškime.

 

 


Šiame straipsnyje: Pierreas Cardinasmirtismada

NAUJAUSI KOMENTARAI

O taip

O taip portretas
Cia tai mados ,yra į ką pažiūrėti.

AK

AK portretas
Šio ženklo rūbų rasite dažname pigiausių rūbų taške, pvz. Thomas Phillips, SportsDirect, ir pan. Tad, apie grandiškumą kalbėti kiek perdėta. Nors elegancijos gal ir parūpino.

Naudingas idiotas

Naudingas idiotas  portretas
Buvo didelis CCCP fanas,sakė kad tai tobula šalis bet gyventi nenorėjo,kažkodėl.....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių