Quantcast

„Aš matau tavo balsą“: geriausia patarėja – nuojauta

„Vis galvoju, kaip gerai, kad man nereikėjo spėlioti, nes net ir geriausi Lietuvos dainininkai buvo smarkiai apgauti labai prastų dainininkų“, – sako naujo LNK projekto „Aš matau tavo balsą“ vedėjas, Lietuvos vardą pasaulyje garsinantis iliuzionistas Rokas Bernatonis.

Pinigai skirtingiems tikslams

„Iš pradžių buvo baimė kaip prieš kokį nors skrydį, kurio labai lauki ir nori, bet kartu bijai, kad gali pramiegoti, todėl atsikeli naktį galvodamas, ar dar ne laikas į oro uostą. Tai buvo jaudulys lyg prieš smagią tolimą kelionę, tai buvo geras adrenalinas“, – taip pirmuosius pasaulinio garso šou „Aš matau tavo balsą“ filmavimus prisimena R.Bernatonis.

Šio žaidimo, kurį rodo LNK televizija, esmė – išsiaiškinti, ar studijoje padainavęs asmuo iš tiesų puikiai moka valdyti balsą, ar, atvirkščiai, yra absoliutus scenos naujokas. Tačiau tai padaryti nepaprasta: visi dainininkai pasirodo žiopčiodami pagal įrašą, todėl norint atpažinti, ar žmogus iš tikrųjų moka dainuoti, ir ar fonogramoje skamba jo paties balsas, reikia gerai pasukti galvą.

Kiekvieną sekmadienį vis naujam žaidėjui tai padaryti padeda penki muzikiniai detektyvai – Lietuvos muzikos pasaulio profesionalai, kurie kartu su juo įsitraukia į nuotaikingas diskusijas, siekdami atpažinti, kas yra geras, o kas – prastas dainininkas. Monika Liu ir Karolina Meschino – nuolatinės detektyvės, o kiti trys keisis kiekvieną laidą.

R.Bernatonis pasakoja, kad į projektą susirinko labai skirtingi žaidėjai. „Bet visi jie rinko pinigus kažkokiam tikslui, – pridūrė jis. – Vieni norėjo susitvarkyti dantis, kitiems pinigų reikėjo verslo pradžiai, treti pinigus rinko labdarai. Labai skirtingos žmonių istorijos – vieni pralaimėjo daug pinigų, kiti daug laimėjo.“

Apmulkino grandus

„Įdomu, kaip viskas atrodys televizoriaus ekranuose, pats tikrai sėdėsiu ant sofos ir žiūrėsiu. Būnant filmavimuose, niekas neaišku. Tik vis galvoju, kaip gerai, kad man nereikėjo spėlioti, nes net ir geriausi Lietuvos dainininkai buvo smarkiai apgauti iš tikrųjų prastų dainininkų“, – šypsosi laidos vedėjas.

„Ir atvirkščiai – stebėjau, kaip suabejojama puikiais dainininkais. Buvo daug netikėtumų. Kai žmogus, neturintis muzikinio išsilavinimo, neatspėja, yra viena, bet kai žmonės, kurie scenoje yra 50 metų, lieka apgauti, yra visai kas kita“, – sako R.Bernatonis.

Daug emocijų, nes galima pasirinkti, pavyzdžiui, 2 tūkst. eurų arba rizikuoti ir žaisti toliau dėl 10 tūkst. eurų.

Jis pasakoja, kad projekto pradžioje Monika Liu bandė stebėti viską iš profesinės pusės, paskui suprato, kad visa tai nepadeda ir reikia klausyti savo širdies. „Nors žaidėjas priimdavo sprendimus, tiek Monikos Liu, tiek Karolinos Meschino ir kitų komisijos narių patarimai lėmė daug pralaimėjimų, o juk čia yra daug emocijų, nes galima pasirinkti, pavyzdžiui, 2 tūkst. eurų arba rizikuoti ir žaisti toliau dėl 10 tūkst. eurų“, – primena R.Bernatonis.

Dalyvauti žaidime „Aš matau tavo balsą“ gali bet kuris užsiregistravęs lnk.lt, tereikia pasirinkti žaidimo vaidmenį: žaidėjo (atspėjęs teisingai laimi 10 tūkst. eurų), blogo dainininko (apgavęs spėliotoją laimi 1 tūkst. eurų) arba gero dainininko (likęs žaidime iki galo laimi galimybę padainuoti kartu su scenos profesionalu).

Sėkmė Las Vegase

Neseniai R. Bernatonis dalyvavo ypatingo populiarumo sulaukusiame JAV projekte „Fool Us“ (liet. „Apgauk mus“). „Tai buvo aštuntasis sezonas, vienos didžiausių JAV televizijų „The CW“ kultinis projektas. Tai lyg „Amerikos talentai“, tik čia pasirodo iliuzionistai. Amerikoje pasakius „Fool Us“ pavadinimą visi žino, kad kalbame apie iliuzionistų šou. Viso pasaulio iliuzionistai atvyksta į Las Vegasą, tikėdamiesi su savo triukais apgauti geriausius pasaulio magus“, – pasakoja savo laimę projekte išbandęs lietuvis.

Filmavimo studijoje sėdi legendinis magų „Penn & Teller“ duetas, kurio sceninė patirtis – 50 metų. „Jų žinios – kosminės, ir tu turi parodyti tokį triuką, kurio paslapties jie nesuprastų. Parodyti triuką, kurio nesuprastų paprastas žmogus, yra labai paprasta, tai yra mūsų darbas, bet atlikti tokį triuką, kurio nesuprastų tam visą savo gyvenimą paskyrę žmonės – labai rimta užduotis“, – žino iliuzionistas.

Pirmą kartą „Fool Us“ šou R.Bernatonis dalyvavo 2016-aisiais. Vien dalyvauti šiame projekte jam buvo didžiulis pasiekimas, tačiau apgauti iliuzijos meno ekspertų tąkart nepavyko. „Šįkart su manimi susisiekė prodiuseriai ir pasiūlė vėl sudalyvauti duetu su mano draugu, iš Klivlando kilusiu Ricku Smithu Jr. Pusę metų kūrėme triuką ir mums pavyko“, – džiaugiasi R.Bernatonis.

„R.Smithas Jr. yra žinomas Amerikos iliuzionistas, pasiekęs ne vieną Guinnesso rekordą. Kadangi abu esame pasiekę rekordų mėtydami kortas, mūsų pasirodymo esmė buvo labai tiksliai ir greitai jas mėtyti. Reikėjo labai gerai pasiruošti pasirodymui scenoje. Iš tikrųjų šiame pasirodyme nėra jokios paslapties, tik profesionalumas ir įgūdžiai, tačiau visa tai buvo įvertinta“, – pasakoja iliuzionistas, kuriam kartu su scenos partneriu pavyko kortomis atkurti Londono Tauerio tilto paveikslą.

Įrašyti Lietuvos vardą

„Šiame šou esu gal tik tryliktas iliuzionistas iš Europos, o iš Baltijos šalių, jei neklystu, esu pirmasis. Tai yra didelis pasiekimas, kuris man atvėrė daug durų pasaulyje. Džiaugiuosi, kad į magijos pasaulį galėjau įrašyti ir Lietuvą“, – atvirauja R.Bernatonis.

Lietuvoje iliuzijos meno kultūra ganėtinai siaura. „Neturėjome „Stand-up comedy“ žanro, bet atsirado bendruomenė ir ji auga, o tokios didelės magų bendruomenės nėra“, – pastebi iliuzionistas.

„Turėjome savo iliuzionistų istoriją, bet per visus karus, genocidą, daug praradome. Yra toks britų iliuzionistas Davidas Berglas, jis yra žydų kilmės, jo mama buvo lietuvė. Jis net yra gavęs ordiną iš karalienės už savo nuopelnus. Michaelis Kaminskas gimęs Amerikoje, bet jo tėvai yra lietuviai. Esu tikras, jei ne skaudi istorija, magija Lietuvoje būtų labiau išvystyta, nes tai yra labai senas menas, perduodamas iš lūpų į lūpas, iš knygų į knygas, čia labai svarbi mentorystė. Natūralu, kad jei daug žmonių pabėga, nėra profesionalų, šis menas po truputį miršta. Lietuvoje jis nemirė, bet ir nepakilo į aukštumas, todėl aš stengiuosi Lietuvą įrašyti į šitą pasaulį, kad žmonės žinotų, kad ir čia yra stiprių atlikėjų“, – pabrėžia R.Bernatonis.

Jo dauguma draugų iliuzionistų yra iš Lenkijos, JAV, Pietų Korėjos, Japonijos. „Ši bendruomenė nelabai didelė, bet ji viso pasaulio mastu labai draugauja“, – priduria magas iš Lietuvos.

„Aš matau tavo balsą“ – sekmadienį 19.30 val. per LNK



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių