Quantcast

Makaronų tiltų statytojams – kelialapis į čempionatą Vengrijoje

  • Teksto dydis:

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) vėl griuvo tiltai – ne bet kokie, o pastatyti iš makaronų. Vakar vakare čia penktą kartą vyko Lietuvos čempionato „Makaronų tiltai 2016“ finalas.

„Tiltai – vienija. Jų paskirtis yra sujungti du krantus. Lietuvos čempionate „Makaronų tiltai 2016“ statomi tiltai taip pat vienija – labai skirtingus žmones, įvairių profesijų atstovus, – susirinkusiesiems sakė vienas iš čempionato organizatorių, Adas Meškėnas.

Šių metų čempionate dalyvavo net 10 komandų, sudarytų iš VGTU studentų, absolventų, Erasmus studentų bei moksleivių.

Pirmą vietą šiemet užėmė komanda „Be 100 (k)g nelūšim“, sudaryta iš VGTU absolventų. Jų 994,6 g svėręs tiltas išlaikė 215,8 kg apkrovą. Ši komanda – tikri čempionato veteranai, dalyvavę visose makaronų tiltų varžybose bei iškovoję 1 bronzos, 1 sidabro ir 3 aukso medalius.

Antrąją vietą pelnė VGTU studentų komanda „Špikis“, jų tiltas išlaikė 205 kg. Šiai komandai atiteko ir pagrindinis prizas – kelialapis į Vengrijoje vyksiantį pasaulio makaronų tiltų čempionatą „World Championship in Spaghetti Bridge Building: RECCS 2016“, kadangi jame pagal taisykles gali dalyvauti tik studentai. Komanda „Špikis“ yra praėjusių metų nugalėtojai, jiems priklauso ir Lietuvos rekordas – jų tiltas atlaikė 251 kg. Trečioji vieta atiteko VGTU studenčių komandai ,,Pamatai – pastatai", jų tiltas išlaikė 177,6 kg.

„Pirmasis čempionatas vyko laboratorijoje, labai paprastomis sąlygomis. Dalyvavo tik keturios VGTU studentų komandos, o pagal tuos pačius reikalavimus statytas tiltas nugalėjo atlaikęs vos 23 kg. Šiemet finale turėjome 10 komandų, o ir rezultatai puikūs – tiltai atlaiko daugiau nei 200 kg apkrovą. Čempionatas auga, tobulėja ir pritraukia vis daugiau kūrybiškos inžinerijos entuziastų, – džiaugėsi renginio organizatorius ir VGTU Tiltų ir specialiųjų statinių katedros lektorius Vytautas Tamulėnas.

„Makaronų tiltai 2016“ – tradicinis VGTU organizuojamas Lietuvos čempionatas, kurio metu atliekami demonstraciniai čempionato dalyvių pagamintų tiltų iš makaronų bandymai, siekiant išsiaiškinti, kurios komandos tiltas atlaikys didžiausią apkrovą. Kūrybiško statybos konkurso taisyklės paprastos – reikia pagaminti kuo stipresnį tiltą iš 1 kg pasirinktos formos makaronų ir klijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių