Quantcast

Lietuvoje gyvenantis tadžikas susižavėjo kiaušinių marginimu

Menininkas Isroildžonas Baroti jau pasiruošęs dažyti velykinius kiaušinius. Jis eksperimentuoja su vašku, įvairiais dažais, dažymo technika, faktūromis. Būna daug darbo, bet šis užsiėmimas Lietuvoje gyvenančiam tadžikui labai patinka.

Kitaip nei tėvynėje

Lietuvoje laukadamas Velykų Isroildžonas nudažo daug kiaušinių, tačiau rinktinių, kuriuos būtų galima lėkštėje padėti ant stalo, būna apie 10–15.

I.Baroti Lietuvoje gyvena per 30 metų. „Nė vienų Velykų nepraleidau“, – šyptelėja vyras.

„Kai buvau studentas, kurso draugai pasikviesdavo į namus. Aiškindavo, kad Velykos – tai šeimos šventė, – prisiminė Vilniaus dailės akademijos auklėtinis. – Ir dabar Velykas švenčiame namų, šeimos aplinkoje – kitaip nei Tadžikijoje. Atvažiuos vaikai, mano žmonos mama. Sėdime, valgome, kalbamės. Kasmet taip būdavo. Aš per Velykas esu nuėjęs į bažnyčią.“

Pavasario šventė Novruz

„Tadžikų Velykos labai panašios į jūsų, – sako I.Baroti, – tačiau Tadžikijoje tai vadinama pavasario švente Novruz. Ji sutampa su pavasario lygiadieniu. Išvertus iš tadžikų kalbos “Novruz„ reiškia “nauja diena". Ta proga žmonės daigina žalumynus, dažo kiaušinius.

„Tadžikų Novruz – ne religinė, o pavasario, gamtos atbudimo šventė. Aišku, tikintieji ją pritraukia prie savęs. Tačiau, kiek nuo mažens prisimenu, į mečetę niekas neidavo, nors mano šeimoje visi praktikuoja musulmonų tikėjimą“, – pasakojo I.Baroti. Vyras patikslino, kad jis musulmonų tikėjimo nepraktikuoja.

Novruz – didžiausia šventė Tadžikijoje, didesnė, negu Naujieji metai. Tadžikai ją švenčia labai linksmai.

Novruz švenčiama lauke, o ne šeimos rate. Net visa savaitė – poilsio dienos, miestuose vyksta daug renginių, žmonės eina į gatves, buriasi aikštėse.

Vyksta mugės, o ten pilna nudažytų kiaušinių. Kaip ir lietuviai, tadžikai daužiasi kiaušiniais, juos ridena.

Nestokoja legendų ir ritualų

Novruz šventei – daugiau kaip 3 tūkstančiai metų. Per pavasario lygiadienį ją švenčia daugelis buvusios Persijos imperijos šalių Azijoje, Kaukaze, Balkanuose. Ši šventė švenčiama Irane, Afganistane, Pakistane, Turkijoje, kai kuriuose Indijos regionuose.

Šiose šalyse tai – didžiulė ir viena svarbiausių metų švenčių, apipinta legendomis, pilna ritualų.

„Vienintelis Iranas tą šventę pavertė kalendorine ir švenčia kaip Naujuosius metus“, – sakė I.Baroti.

Novruz šventė įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

agnieska

agnieska portretas
Universitete per etnokulturos egzamina nezinojau kada senoves lietuviai svente Naujuosius metus - buvo labai geda. Grizusi namo, perverciau nemazai knygu - radau: tai vykdavo pavasari, mazdaug per Velykas. Gaila, kad spaudoje rasoma tik apie kitu saliu net 3-ju tukstantmeciu tradicijas, o kur pasakojimai apie musu senoliu bent 1 tukstancio metu paprocius? Dziaugiuosi suzinojusi , kad persai, (kaip ir senoves lietuviai ) , naujuosiu metus pradeda pavasari.Aciu.

Nežinoti

Nežinoti  portretas
Blogai Agnieška, blogai.

otto

otto portretas
Tiesiog sukrečianti naujiena.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių