- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuviška virtuvė kiekvienuose namuose turi savitą reikšmę. Priklausomai nuo etnografinio regiono, o kartais – ir nuo šeimos papročių, Lietuvos gastronomiją suvokiame skirtingai. O kaip Lietuvos kulinarinis paveldas matomas užsienio šalyse?
Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kviečia pasižvalgyti po lietuviškas užeigas ir restoranus užsienio keliautojų akimis ir apmąstyti, ko gi dar trūksta ant gastronomijos turistų stalo.
Tyrinėjant Vilnių amerikiečių akimis
Blogo Jack and Gab Explore savininkai Jack ir Gab viešėdami Vilniuje aplankė dvi tradicinių patiekalų užeigas ir kepyklėlę senamiesčio širdyje. Pastaroji keliautojus sužavėjo į Lietuvą karaimų atvežtu patiekalu – kibinais, kurie tradiciškai gaminami iš kapotos mėsos ir burnoje tirpstančios sviestinės tešlos. Keliautojų pora taip pat išbandė spalva suviliojusius šaltibarščius bei kiaulės ausį – abu šie valgiai pasirodė gana egzotiški. Kur kas labiau tinklaraštininkams patiko bulvių patiekalai – bulviniai blynai, vėdarai ir cepelinai. O daugiausiai pagyrų sulaukė balandėliai – jų atitikmenį keliautojai ragavo Rumunijoje, tačiau lietuviškas patiekalas paliko kur kas geresnį įspūdį.
Kanadietiškas žvilgsnis į lietuvišką virtuvę
Kanadiečių keliautoja Eileen Aldis kartu su savo draugu Marc praėjusią žiemą atvyko į Vilnių ir leidosi į tikrą lietuvišką puotą. Juokaudama, kad tokiai vakarienei ji ilgai ruošėsi, Eileen išbandė lietuviškus gėrimus, užkandžius, sriubas, pagrindinius patiekalus ir desertus. Ant keliautojų stalo nugulė gira, kepta duona, lietuviški sūriai ir kastinys, o vėliau – ir grybų sriuba bei šaltibarščiai. Pagrindiniam patiekalui Eileen ir Marc pasirinko cepelinus, bulvinius blynus ir keptą šonine, o desertui – šakotį ir tinginį, puikiai tikusius prie garuojančios gilių kavos ir aviečių arbatos. Lietuviška virtuvė taip sužavėjo keliautojus, kad išsirinkti mėgstamiausius patiekalus pasirodė per sunku!
Vienos dienos nuotykis Vilniuje
Kanalo Jess on a Quest savininkė, keliautoja Jessica Fynn trumpos viešnagės Vilniuje metu pietų užsuko į vieną senamiesčio barų ir ragavo... bebrienos troškinį ir žvėrienos dešreles. Dažnai ir patys pamirštame, kad žvėriena priskiriama kulinariniam paveldui, tačiau apie tai mums primena užsienio šalių turistai. Šalia neįprastų mėsos patiekalų keliautojai teko paragauti ir midaus, kuris dėl saldaus kvapo priminė Kalėdas.
Rekomendacijos klajokliams
Traveling with Kristin kanalo savininkė Kristin Wilson su kelionių tinklaraštininku Johnny Jen po Lietuvą keliavo dvi savaites ir pastebėjo, kad maistas Lietuvoje yra labai sezoniškas – naudojami tuo metų laiku prieinami produktai, todėl maistas šviežias ir išskirtinis. Vienas tokių patiekalų – gaivinantys vasariški šaltibarščiai, tapę viena pagrindinių Kristin rekomendacijų. Dėmesį taip pat patraukė bulvių patiekalai, kuriuos ragauti galima visus metus, bei vietos alus.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ironvytas perspėjo: COVID-19 tikrai ne gripas14
Reperis ir verslininkas Vytautas Medineckas-Ironvytas penktadienį socialiniame tinkle atskleidė, kad nelengvai sirgo COVID-19. ...
-
Nuo vėžio mirė serialo „Peaky Blinders“ ir filmų apie Harį Poterį žvaigždė1
Britų kino, televizijos ir teatro aktorė Helen McCrory (Helen Makrori) mirė nuo vėžio, penktadienį pranešė jos vyras. Jai buvo 52 metai. ...
-
Karantinas sustabdė aktorės J. Zinkevičiūtės darbus, bet ne aistrą: pasinėrė į naujus pomėgius1
Žinoma Lietuvos teatro, televizijos ir kino aktorė, knygos „Puodelis kavos prie jūros“ autorė Justė Zinkevičiūtė neslepia liūdesio, jog dėl pandemijos teko atšaukti repetuotus spektaklius ir kuriam laikui sustabdyti aktorystę. Ta...
-
Uostamiestyje atsisveikinama su E. Ostapenko: prie karsto pastatytas dviratukas17
Klaipėdoje penktadienio popietę paskutinį „sudie“ netikėtai mirusiam dainininkui Eugenijui Ostapenko renkasi ištarti artimieji ir gerbėjai. ...
-
A. Užkalnis: sąmokslo teorijos apie koronavirusą – pervargusios visuomenės požymis3
Koronavirusas, skiepai ir kiti nematomi pavojai – nepaprastai derlinga terpė sąmokslo teorijoms. Yra tikinčių, kad koronavirusas – tai trečiasis pasaulinis karas, kuriuo siekiama naikinti žmoniją. O skiepai – tai specialūs čipai, kur...
-
Balionai nukelia į fantazijų pasaulį: menininkų rankose gimsta neįtikėtini kūriniai
Kiekvienam yra tekę matyti iš balionų išlankstytas gėlytes ar nesudėtingas figūrėles – tokias paprastai nešame į gimtadienius. Tačiau tai tik balionų modeliavimo mėgėjiški bandymai, o štai menininkų rankose ...
-
„Lietuvos balsas. Vaikai“ scenoje – paauglė, dėl kurios mokytojai buvo pasiryžę atiduoti viską
Jau šį sekmadienį LNK eteryje prasidės paskutinė „Lietuvos balsas. Vaikai“ projekto aklųjų perklausų etapo laida. Mokytojų komandose likusios vos kelios vietos, tačiau norinčių jas užimti talentų – labai daug. Laisvas viet...
-
Atlikėja J. Lopez ir buvęs beisbolininkas A. Rodriguezas pasuko skirtingais keliais
Popžvaigždė Jennifer Lopez ir buvusi beisbolo žvaigždė Alexas Rodriguezas po ketverių partnerystės metų pasuko skirtingais keliais. ...
-
Buvęs garsus modelis J. Tvarijonaitė pensiją užsidirbo dar jaunystėje3
Žinomos moterys dažnai susilaukia ne tik susižavėjimo ir pagarbos už išvaizdą ar talentą, bet ir kandžių replikų bei pavydo. Nedaugelis jų ryžtasi kardinaliai pakeisti savo karjerą ir sceną išmainyti į kur kas uždaresnį ir ne tok...
-
Paskelbta, kada ir kur bus galima atsisveikinti su anapilin iškeliavusiu E. Ostapenko3
Trečiadienį muzikos pasaulį sukrėtė skaudi žinia – pranešta apie netikėtai užgesusią dainininko Eugenijaus Ostapenko gyvybę. Portalo žurnalistams atlikėjo mama Liubovė įvardijo, kur ir kada bus galima atsisveikinti su anapilin i&scar...