Quantcast

Laisvalaikis – miške su žemėlapiu

Senas orientavimosi sporto vilkas Seimo narys Algirdas Sysas mato tik šios sporto šakos pranašumus. Orientavimosi sportas – tai ne tik buvimas gamtoje ir sveikatos stiprinimas. Šis sportas – vienas veiksnių, padėjusių taip ilgai išlikti politikoje.

Kelyje netrūko pavojų

Neseniai A.Sysas grįžo iš Kroatijos, kur dalyvavo atvirose daugiadienėse orientavimosi sporto varžybose. Šios vyko nacionaliniame parke penkias dienas, varžėsi per 1000 orientacininkų įvairiose amžiaus grupėse. A.Sysas yra klubo "Labirintas" narys. Varžybose Kroatijoje dalyvavo ir šis klubas, ir dar keli iš Vilniaus bei Kauno.

p>"Rankose turi kompasą, duoda dar žemėlapį ir per kuo trumpesnį laiką turi surasti visus punktus, kurie pažymėti tame žemėlapyje", – orientavimosi sportą trumpai apibūdino 58 metų A.Sysas.

Išbėgęs į trasą vyras tuoj pat patyrė, kad Kroatijos vietovės skiriasi nuo Lietuvos. Visų pirma, tai kalnuotos vietovės, antra, labai daug uolų, akmenų. Negana to, apstu įgriuvų, kurių gylis siekia 15–20 metrų, jos pilnos riedulių, medžių. Bėgant su žemėlapiu ir kompasu rankose menkas malonumas į tokią įgriūti.

"Tokioje vietovėje orientuotis labai painu, užtat įdomu", – nenusiminė A.Sysas.

Vieną dieną orientacininkai bėgiojo ir po pajūrio miestelį – varžybos vyko senamiestyje.

Kaip Lietuvos Seimo nariui sekėsi tūkstančio orientacininkų būryje? Susumavus penkerių varžybų rezultatus, Lietuvos politikas buvo 22-as.

"Buvau auksiniame viduryje, – pasakojo A.Sysas. – Mano amžiaus grupėje buvo apie 50 dalyvių. Gal geriau man sekėsi miesto varžybose. Buvau padaręs žiaurių klaidų, todėl rezultatu negalėjau pasidžiaugti pirmąją dieną, kai teko įveikti ilgą trasą – labai sudėtingą. Tada bandžiau atidžiau skaityti žemėlapį – Kroatijos miškas visiškai kitoks nei Lietuvos. Vienaip jis atrodo žemėlapyje, tačiau kitaip – realybėje, erdvėje."

Greitis ir mąstymas – kartu

Kaip pašnekovas ruošėsi varžyboms Kroatijoje?

Vyras kasdien daro mankštą. Jei yra galimybė, kartą per savaitę dalyvauja orientacininkų varžybose. Antradieniais ir ketvirtadieniais Vilniuje vyksta masinės orientacininkų varžybos. Aplink miestą – daugybė gražių miškų, pelkių, kūdrų, laukų. O savaitgaliais vyksta rimtos varžybos – Lietuvos, atskirų miestų čempionatai.

"Tai ir yra puiki treniruotė prieš užsienio varžybas, – paaiškino A.Sysas. – Orientavimosi sporte reikia, kad būtų trasa, kad būtų pažymėti specialūs punktai. Paprastai bėgioti gali, tačiau tai – ne orientavimasis. O orientavimosi varžybose turi bėgti ir galvoti. Bėgti ne per greitai, kad nepadarytum klaidų, kad nenubėgtum ten, kur nereikia."

Kad varžybose taptum nugalėtoju, turi suderinti bėgimo greitį su mąstymu. Tai šiame sporte svarbiausia.

"Kadangi į orientavimosi sportą atėjau iš bėgimo takelio, mano kojos kartais būna per greitos mano galvai", – pokštavo A.Sysas.

Padeda ir politikoje

Po tarnybos sovietų kariniame jūrų laivyne A.Sysas susižavėjo vandens turizmu. Kurį laiką buvo prisiekęs vandenininkas – leisdavosi į baidarių žygius upėmis ir ežerais. O vandens turistai kartais rengdavo ir tokias varžybas, per kurias reikėdavo ir gerai orientuotis. Tada reikėdavo ne tik irkluoti, vartus įveikti vandenyje – vykdavo net baidarių raliai.

Orientavimosi sportu A.Sysas užsiima daugiau nei 30 metų. Nuo 1999 iki 2006 m. jis buvo Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidentas.

"Orientavimosi sportas turbūt padeda bet kuriame darbe, o ypač – politikoje, kur turi sėdėti, galvoti, suprasti politinius vėjus ir poledines sroves: kaip elgtis, ką daryti ir kaip kalbėti.

Tai – galimybė pabūti gamtoje, sutvarkyti savo failus galvoje. Bėgdamas gali apgalvoti ir darbotvarkes, ir dienotvarkes, ir kalbas. Tai labai padeda. Taip pat bėgimas – fizinis darbas. Tai padeda sunkiuose posėdžiuose, kai reikia sėdėti ir naktimis, sekti kalbėtojų mintis, galvoti, pačiam kalbėti – ne nesąmones, o suvokiant, ką darai", – dėstė A.Sysas.

A.Sysas – 16 metų yra Seimo narys, baigia ketvirtąją kadenciją. Vyras neatmeta tikimybės, kad orientavimosi sportas – vienas veiksnių, padėjusių jam taip ilgai išsilaikyti Seimo nario poste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių