Quantcast

„La maistas“: grilio ir aukštosios virtuvės sintezė

TV3 pristato naują kulinarinę savaitgalio laidą "La maistas". Ją ves charizmatiškasis barbekiu guru Vylius Blauzdavičius ir aukštosios virtuvės ekspertas, restorano "Ertlio namas" savininkas Tomas Rimvydis.

Šis gastronomų duetas – labai spalvingas, atstovaujantis skirtingoms kulinarinėms kultūroms ir žadantis kitokių patirčių, nei dauguma virtuvės patarimus žarstančių laidų.

Priešingybės žavi

"Tomas Rimvydis pats turi restoraną, gamina restoranuose, o aš esu šefas, kuris daugiausia kepa lauke, nesivadovauju jokiomis taisyklėmis", – prisistato V.Blauzdavičius.

Vylius tikina, kad jam ir T.Rimvydžiui kartu dirbti sekasi puikiai. "Jis man duoda visokių patarimų – ir aš jam duodu visokių patarimų. Žinau tikrai nemažai, esu daug kepęs. Jis pripratęs dirbti profesionalioje virtuvėje, kur viskas tikslu kaip laikrodis: yra nustatytos taisyklės, normos ir visa kita. O aš darau taip, kaip man patinka, o taip, kaip man patinka, dažniausiai yra ir skanu", – neabejoja V.Blauzdavičius ir priduria, kad kiekvienoje laidoje bus improvizuojama kokia nors tema.

T.Rimvydis antrina kolegai, sakydamas, kad jų duetas dirba išties sklandžiai. "Mums sekasi puikiai, esame pažįstami aštuonerius metus. Labai džiaugiuosi, kad jis nepametė savo kelio ir toliau gamina maistą. Jo gaminimo stilius ir požiūris į gastronomiją yra visai kitoks nei mano, bet šios priešingybės žavi", – pripažįsta profesionalas.

Kad būtų dar daugiau intrigos, o žiūrovams dar įdomiau, kiekvienoje laidoje bus "slaptas ingredientas" – kviestinis svečias – maisto tinklaraštininkas, mėgėjas ar žinovas, kuris irgi gamins.

Ugnis ir dūmas

Abu šefai susipažino TV projekte "Susitikime virtuvėje", kur T.Rimvydis teisėjavo, o V.Blauzdavičius laimėjo pirmąją vietą. Jau tada pastarasis atsiskleidė kaip barbekiu išmanantis kulinaras.

"Barbekiu yra viskas, kas yra kepama lėtai ir labai ilgai, 130–140 laipsnių ir didesniame karštyje. Bet aš dar dirbu ir su griliu. Viskas, kas yra dūmas ir ugnis – mano stichija. Nuo pat vaikystės gaminau maistą, o per skirtingus gyvenimo etapus atradau skirtingus produktus, įvairų maistą. Mane lydėjo nuolatiniai ieškojimai", – neslepia Vylius.

Tai, ką kaimuose gamino mūsų seneliai, atsiranda restoranų meniu. Ši tendencija tik įgauna pagreitį.

Jis ne tik aistringai gamina maistą, bet yra ir profesionalus operatorius, dirbantis su įvairaus pobūdžio filmavimais. "Visada turėjau įvairių veiklų, bet maistas irgi visada buvo šalia. Pastaruosius dešimt metų domiuosi ugnimi ir dūmu. O pastaruosius ketverius metus – tai darau labai įnirtingai. Barbekiu yra ir geras laiko su draugais praleidimas, tam tikra meditacijos forma, kai išvažiuoji į gamtą ir ramiai visą dieną kepi maistą. Kartais kokius nors produktus kepame ir 17 valandų", – pomėgiu dalijasi šefas.

Atgal į praeitį

Kiek kitaip nei Vylius, T.Rimvydis pusę savo gyvenimo sukasi profesionalioje virtuvėje. "Daug dėmesio skiriu vietiniams produktams, domiuosi gastronomija, daug keliauju, daug investuoju į save. Semiuosi patirties iš šefų kitose pasaulio šalyse. Noriu tuo pasidalyti ne tik su savo restorano svečiais, bet ir parodyti tai, ką moku, šiame televizijos projekte. Kad žmonės, kurie negali atvykti į restoraną, Vilnių ar kitus kraštus, patys namuose paeksperimentuotų, panaudotų vieną kitą mano rekomendaciją ar receptą", – sako jis.

Gastronomas pastebi, kad jo restorano svečių požiūris į maistą keičiasi. "Pradedame gerbti savo virtuvę, savo produktą. Lietuvoje atsiranda labai smulkių ūkininkų arba gastronomų, kurie iš vietinių produktų gamina vietinius patiekalus. Pavadinčiau tai Renesanso epocha – vyksta atgimimas, atsigręžimas į mūsų praeitį. Tai, ką kaimuose gamino mūsų seneliai, atsiranda restoranų meniu. Ši tendencija tik įgauna pagreitį", – džiugiomis tendencijomis dalijasi virtuvės šefas.

Jis įsitikinęs – keliaujant ir daugiau pažįstant žmogaus skoniai pradeda skirtis. "Lietuviai dabar gali sau leisti išvykti ne tik pas kaimynus, bet ir į Viduržemio jūros regioną, Skandinaviją, Australiją, Azijos šalis, Ameriką. Anksčiau galbūt buvome labiau užsidariusi bambeklių tauta. Mūsų istorija – liūdnoka, mūsų šalį ir gastronomijos prasme alino karai. Tokių stiprių kulinarinių tradicijų kaip Prancūzija, Italija ar kitos mažiau nuo karų nukentėjusios šalys neturėjome, bet dabar bulves, kiaulieną  padedame į šoną ir pradedame pažinti daugiau avienos, jautienos, įvairių žuvų skonių, eksperimentuoti su daržovėmis, ne tik burokėlių salotas ar sriubą gaminti", – tęsia T.Rimvydis.

Daugiau nei maistas

"Man maistas yra nuotaika. Vieną dieną aš užsimanysiu sūrainio ir nuvažiuosiu į McDonald'ą jo suvalgyti – valgau tokį maistą ir neslepiu to, kitą dieną valgysiu varškėčių", – atvirauja šefas V.Blauzdavičius.

"Bet man labai svarbu, iš kur yra produktas. Domiuosi jo kilme ir kokybe. Daug keliavau po Lietuvą, bendravau su ūkininkais. Žmonės turi suprasti, kad iš tiesų ūkininkai įdeda labai daug triūso, kad gautume skanų ir gerą produktą. Žmonės ne visada tai įvertina", – pastebi jis.

Vylius sutinka su Tomo pastebėjimais, kad žmonės grįžta prie šaknų, prie natūralumo. "Čia mano asmeninė nuomonė, bet tas lėkštutėje patiektas šaukštelio dydžio patiekalas nėra priimtinas kaip normalaus kiekio ir kokybiškas maistas. Ne tik grožis dabar svarbus – svarbi ir maisto kokybė, o maisto kokybė priklauso nuo produktų kokybės", – neabejoja skanaus maisto gerbėjas.

Vylius Blauzdavičius/TV3 nuotr.

Prisiminti močiutės virtuvę

V.Blauzdavičius žino, kad norint pagaminti skanų maistą pirmiausia reikia kantrybės ir fantazijos. "Labai svarbu nepamiršti, ką močiutė ir mama gamino. Jos neturėjo tiek prieskonių ir visus skonius išgaudavo tik natūraliai iš svogūnų, česnakų, morkų ir skirtingų jų apdorojimo būdų", – primena jis.

"Nebijokite burokėlių miltų, nebijokite burokėlių-obuolių pyragą išsikepti, nebijokite pasigaminti karamelizuotą pastarnoką ar jį panaudokite kepdami obuolių pyragą. Kepkite grikių duoną, pasidarykite duonos ledų su, pavyzdžiui, šermukšnių uogiene", – rekomenduoja patyręs kulinaras T.Rimvydis.

Abu "La maistas" laidos šefai dalijasi paprastais, bet, jų teigimu, tikrai nenuvilsiančiais patiekalų receptais. "Turiu šašlykų receptą. Mano uošvė netikėjo, koks jis geras, kol neparagavo. Nuo tada jau trejus metus tik taip ir ruošia šašlykus", – intriguoja V.Blauzdavičius.

"Reikės kilogramo sprandinės, kilogramo svogūnų. Supjausčius svogūnus, juos išminkyti, kad išsiskirtų sultys. Į svogūnų masę sudėti mėsą, ją ištrinti su svogūnais ir palikti nakčiai. Prieš kepant ištraukti mėsą ir užberti norimų prieskonių, druskos, pipirų – belieka kepti", – dar neatšalus orams skubėti prie grilio ragina V.Blauzdavičius.

Suvalgius šašlyko, T.Rimvydis siūlo pasilepinti gurmaniškais šermukšnių ledais. "Reikia kilogramo šermukšnių. Iš jų tuo pačiu  maišeliu, su kuriuo spaudžiame masę cepelinams, išspausti sultis. Įdėti čiobrelių, pakaitinti. Į maždaug puslitrį sulčių dėti tris šaukštus medaus, sultis supilstyti į ledukų kubelių formą ar maišelius ir dėti į šaldiklį. Kai sušąla, išimti gabalėlius, sudėti į smulkintuvą, o susmulkinus iš karto mėgautis ledais. Paskaninti galima midumi, prie šių ledų tinka ir juodos duonos džiūvėsiai", – rekomenduoja šefas Tomas.

Pirmoje laidoje Vylius, Tomas ir slaptasis trečias kviestinis šefas improvizuos priešpiečių dėžučių tema – siūlys, ką skanaus ir sveiko galima būtų suruošti mokinukams į mokyklą.

"La Maistas" – kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių