Quantcast

Kolegos apie N. Paltinienę: estrados karalienė, mokėjusi tokia būti ir gyvenime

Prisimindami daugiau nei šešis dešimtmečius Lietuvos estrados scenoje praleidusią Nelę Paltinienę, kolegos sako, jog dainininkė buvo didelių gabumų megažvaigždė, buvusi reikli sau, bet šilta ją supusiems bičiuliams.

Dainininkė Liveta Kazauskienė BNS sakė buvusi didelė N. Paltinienės gerbėja nuo vaikystės, o vėliau užsimezgusi draugystė peraugo ir į pasirodymus bendruose koncertuose.

„Ji buvo mūsų estrados primadona, estrados ikona, karalienė tikrąja to žodžio prasme. Mums su Petru ji buvo mokytoja, scenos mama. Ji man yra padovanojusi ir suknelių, batukų. Kaskart kai koncertuodavome jungtiniuose koncertuose, ji rūpinosi, kad gerai atrodyčiau, visada pažiūrėdavo užkulisuose. Mokė manierų, bendrauti su gerbėjais. Ji buvo nepasipūtusi, nepasikėlusi, būdavo labai šilta, atrasdavo galimybę su kiekvienu pasikalbėti“, – BNS N. Paltinienę prisiminė L. Kazlauskienė.

Su vyru Petru ji sako viešėjusi N. Paltinienės namuose Manheime dar pernai gegužę, per motinos dieną – tuomet dainininkė jau sunkiai sirgo. Bet net ir tuomet, pasak L. Kazlauskienės, kolegė ir jos šeima juos priėmė itin šiltai.

Ji buvo tas žmogus, kuris nepastebėdavo, kas nepasisekė, sakydavo tik gražiausius dalykus.

„Ji buvo tas žmogus, kuris nepastebėdavo, kas nepasisekė, sakydavo tik gražiausius dalykus. Kai pasitikdavo, atrodydavo, kad mūsų pasirodymas buvo aukščiausio lygio, ji mus išbučiuodavo“, – pasakojo L. Kazlauskienė.

Be kita ko, ji užsiminė, jog N. Paltinienė dovanojo savo sceninius rūbus mados istoriko Aleksandro Vasiljevo fondui – tikimasi, kad kolekcija papildys ir Baltijos šalyse planuojamą estrados dainininkų sceninių rūbų paroda.

Kolegos taip pat pastebi, kad N. Paltinienė buvo giliai tikinti, to nesibodėdavo demonstruoti ir scenoje.

„Ji visada per koncertus giedodavo „Ave Maria“. Ji gaudavo glėbius gėlių, bet visas gėles po koncertų nunešdavo Vilniuje, prie Marijos Aušros Vartuose, buvo labai pamaldi, religinga, dėkojo Dievui visą laiką už visus gerus žmones, meldė visiems sveikatos, ramybės šeimose“, – pasakojo L. Kazlauskienė.

N. Paltinienės vyro Arvydo Paltino ansamblyje „Kopų balsai“ karjerą pradėjęs dainininkas Edmundas Kučinskas sako dainavęs čia iki pat 1982-ųjų, kai kolegos išvažiavo gyventi į Vokietiją. Jis pats sako dar prieš dvi savaites, vasario 16-ąją sveikinęs telefonu N. Paltinienę su 91-uoju gimtadieniu.

„Šiais laikais yra gerų dainininkių, jos dainuoja išlavintais, techniškais balsais, bet nėra tokio sąlyčio su žiūrovu. Tais laikais Nelė Paltinienė, Stasys Povilaitis buvo megažvaigždės, bet juos reikėjo matyti tuo metu, kai jie buvo populiarumo viršūnėje. Bet ji iš tiesų mokėjo būti žvaigžde ne tik scenoje, ji mokėjo būti žvaigžde ir gyvenime – tai buvo reikalinga“, – pasakojo E. Kučinskas.

Jis sako, kad dainininkės talentą lydėjo ir tam tikri kaprizai, ji buvo itin reikli kolegoms.

„Talentingas žmogus visada iš aplinkinių, kurie dirba šalia, reikalauja maksimumo, dėl to, kad jis ir pats atiduoda maksimumą. Ji buvo reikli repertuarui, reikli kiekvienam muzikiniam taktui, nes tuo metu visada grojome gyvai, labai daug dirbdavome. Tai buvo savaime suprantama“, – prisiminė E. Kučinskas.

Turint omenyje tuometinės estrados madas, anot jo, buvo įprasta ir netgi sveikintina dainuoti verstas užsienio atlikėjų dainas. E. Kučinskas sako, kad dalimi jo repertuaro asmeniškai rūpinosi ir N. Paltinienė.

„Mano buvę populiarūs „Meilės laiptai“ yra Nelės surastas kūrinys. Ji rūpindavosi tuo. Mes dainuodavome tryse – ji su Eugenijumi Ivanausku dainavo duete, ir aš, kaip jaunas atlikėjas. Ji kaip žmogus buvo itin geras, visada padėdavo, atiduodavo save iki galo, atiduodavo dūšią“, – tvirtino dainininkas

N. Paltinienė po ligos mirė savo namuose Manheime, eidama 92-uosius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinoma

Žinoma portretas
Gaila ir užuojauta artimiesiems. Kažkas ne taip yra-visi dainininkai taip panoro pasireklamuoti juk a.a.Paltinienę liaudis klausė, mylėjo...Nesmagu, kad toje aplinkoje visi nori kažką pasakyti. Žmogus atgyveno 92 metai nėra mažai-duok dieve kiekvienam...Šimtą metų retai kas išgyvena, tad ggerbkim žmogaus išėjimą ir mažiau lįskim žiniasklaidon pasireklamuoti-jauskit saiką .

Raimonds Pauls

Raimonds Pauls portretas
Paltinienė "karalienė", o Norvilas - "karalius". Eikit jūs peklon su tokia estrada. Kaimų kaimas, šiaudinė pastogė. Lietuvos muzikinė kultūra - akėčių lygyje. Amžiną atilsį. Ilsėkis ramybėje.

A+A Nelly

A+A Nelly portretas
Amžinąjį atilsį duok mirusei, Viešpatie! Ir amžinoji šviesa jei tešviečia! Amžinąjį atilsį duok mirusei Viešpatie! Ir amžinoji šviesa jiems tešviečia! Amžinąjį atilsį duok mirusiems, Viešpatie! Ir amžinoji šviesa jiems tešviečia! Tegul ilsisi ramybėje. Amen.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių