Quantcast

Kokie žaislai ugdo vaiką?

  • Teksto dydis:

Nors šiandien žaislų pasirinkimas ypač platus, daugelis tėvų ieško tokių, kurie ne tik suteiktų galimybę mažyliui smagiai praleisti laiką, bet ir ugdytų jo įgūdžius, mokytų naujų dalykų. Būtent tokie yra Montessori žaislai.

Montessori – 1897 m. italų medikės ir pedagogės Maria Montessori sukurtas vaikų ugdymo metodas. Jis moko kiekvieną vaiką priimti kaip savarankišką ir unikalią asmenybę su savo prigimtiniais pomėgiais, kurie geriausiai atsiskleidžia žaidžiant.

Montessori žaislai pagaminti iš natūralių medžiagų: medžio, metalo, molio, lino, medvilnės, vilnos ar net akmens. Juos gaminant daug dėmesio skiriama jų išvaizdai – taip ugdomas vaikų estetikos ir grožio pajautimas. Be to, šie žaislai skirti ugdyti vieną konkretų įgūdį – pavyzdžiui, išmokyti jį skaičiuoti ar pažinti spalvas.

Per spalvas ir formas šie žaislai padeda lavinti vaiko smulkiąją motoriką, lengviau rasti įvairius sprendimo būdus ir išreikšti savo emocijas bei kūrybiškumą. Viena iš dažniausių šių žaislų kategorijų yra mažesnės tikrų kasdienių daiktų versijos: imituodami grindų šlavimą, lapų grėbimą ar drabužių lyginimą vaikai gali lengviau pasijusti visaverčiais šio pasaulio dalyviais.

Kadangi maži vaikai negali atskirti realybės nuo fantazijos, Montessori ugdymo metodo kūrėja tikėjo, kad neteisinga jų painioti su išgalvotas dalykais, kai mūsų realiame gyvenime yra tiek daug grožio. Todėl tarp šių žaislų niekuomet nepamatysite drakonų, vienaragių ar princesių. Tačiau daug įvairių formų kaladėlių ar realiame pasaulyje sutinkamų gyvūnų figūrėlių.

Dar vienas Montessori žaislų išskirtinumas – galimybė greitai pastebėti padarytą klaidą. Kiekvienas žaislas sukurtas taip, kad juo žaidžiantis vaikas iškart suprastų, ar teisingai atliko vieną ar kitą veiksmą. Puikus pavyzdys – medinis kubas su kaladėlėmis. Kiekviena figūra turi tik vieną specialiai jai skirtą angą, todėl netinkamai parinkęs jai vietą, vaikas iškart pastebės klaidą ir galės pasitaisyti be aplinkinių pagalbos.

Prieš pirkdami Montessori žaislus pirmiausia atkreipkite dėmesį į jautriuosius vaiko periodus. Tai – raidos etapai, kai ugdosi tik šiam laikui būdingi poreikiai ir gebėjimai. Pavyzdžiui, viename laikotarpyje mažasis gali būti labai imlus skaičiams, kitame – raidėms ar tvarkai. Atsižvelgę į tai konkretaus įgūdžio vaiką išmokysite daug greičiau ir be didelių valios pastangų. Ir pats mažasis bus smalsesnis bei kur kas labiau įsitraukęs į naują pramogą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių