- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
-
Ką mums atnešė maisto mados?
Drabužiai, avalynė, aksesuarai, interjeras – mados tendencijos veikia beveik visas sritis. Ne išimtis – ir virtuvė, kurioje atsirandančios naujovės akimirksniu tampa stilinga tendencija. Atsigręžkime į praėjusius metus: kokių skanių naujovių jie atnešė?
Juodas maistas. Juoda spalva garderobe yra klasika, o kulinarijoje – Viduržemio jūros regiono tradicijų įkvėpta naujiena. Anksčiau patiekalai buvo dažomi aštuonkojų rašalu ir aktyvuota anglimi, dabar naudojami vandens dumbliai, dvigubos kakavos miltelių porcijos, juodieji ryžiai ir grybai, uogos, alyvuogės ir juodųjų sezamų sėklos.
Žiedai. Rytų kulinarijoje gėlės naudojamos ir papuošti, ir pagardinti patiekalams. Europoje gilių tradicijų šioje srityje nėra, todėl buvo ilgai dvejojama, ar patiekalai su gėlėmis nepavojingi žmogaus gyvybei: pastebėta, kad naudojami ir nuodingi, ir chemiškai apdoroti augalai. Populiarėjanti sveika mityba, domėjimasis veganiškais ir vegetariškais patiekalais praplėtė galimybių ribas – gyvų gėlių žiedais dabar gardinamos sriubos, salotos, užkandžiai, desertai.
Havajų dvelksmas. Pasaulio restoranus užkariauja nauja tendencija – poke (žalios žuvies) salotos. Jos itin populiarios Havajuose ir yra savotiška alternatyva rytietiškiems sušiams. Pagrindinis salotų produktas – gabaliukais, dažniausiai taisyklingais kubeliais, supjaustyta skirtingų rūšių žalia žuvis ir jūrų produktai. Klasikinis europietiškas variantas – citrinų sultyse su prieskoninėmis žolelėmis marinuotas tunas arba lašiša, daug įvairių salotų, pomidorai, sojų padažas. Valgant reikia viską išmaišyti.
Be glitimo. Neįprastų avižinių, ryžių, kokosų ir kitų miltų asortimentą papildė maniokų miltai. Jie neturi glitimo, padeda normalizuoti svorį, netgi įvardijami kaip profilaktinė priemonė prieš vėžį. Miltai tinka įvairiausiems patiekalams: duonai, bandelėms, sausainiams kepti, kepamai mėsai ar daržovėms apvolioti, desertams su bananais ar energijos kokteiliams su kokosų pienu ir avokadais ruošti.
Spagečių spurga. "Spaghetti donuts" – žaismingas spurgos ir spagečių omleto (frittata di spaghetti) derinys. Neseniai šis patiekalas buvo pristatytas JAV gatvės maisto festivalyje Smorgasburge ir iš karto užkariavo amerikiečių širdis – pagaliau atsirado būdas paprasčiau valgyti ilguosius spagečius. Šių originalių spurgų galite pasigaminti namie – iškepti įprastose spurgų ar keksiukų su skylutėmis formelėse.
Kava vafliniuose puodeliuose. Pasak bandžiusiųjų taip gerti kavą, šis būdas nėra praktiškas, bet efektyvus – geriant galima ir atsikąsti vaflio. Kavos gėrimą paversti pusvalandžio, o juo labiau valandos trukmės malonumu nepavyks – nors puodeliams naudojami itin kietos ir tankios tekstūros vafliai, ilgiausiai gėrimu mėgautis galima vos 15 min.
Su sūrio puta. Keisto sūrio gėrimo, kuriame šalta arbata patiekiama su švelnia sūrio putele, gimtinė – Kinija. Puta gaminama iš išplakto grietinėlės sūrio, arbata gali būti patiekiama su ledo gabaliukais, pasaldinta karamelės sirupu ar medumi. Šis gėrimas populiarus Azijoje ir sparčiai plinta Europoje. Senojo žemyno gyventojai sūrio arbatą skanina pienu, įvairiais padažais ir sirupais, o putą plaka net tik iš saldaus, bet ir pelėsinio sūrio.
Rožinė pagunda. Praėjo 80 metų, kai pasauliui buvo pristatytas baltasis šokoladas, o neseniai šveicarai pasiūlė paragauti rausvojo šokolado, kurį kurdami eksperimentavo beveik trylika metų. Naujasis saldumynas gaminamas iš ypač retos rūšies Dramblio Kaulo Krante, Ekvadore ir Brazilijoje augančių kakavmedžių pupelių. Į šį šokoladą nededama dažiklių, skonio ar kvapo stipriklių – visas jo savybes lemia sodraus, uogų skonio ir rausvo atspalvio pupelių rūšis. Neįprastas šokoladas iš karto tapo madinga tendencija: iš jo gaminami saldainiai, sausainiai, desertai, puošiami tortai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas6
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos2
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...
-
Istorinis posūkis: K. Middleton ir princui Williamui suteikti nauji titulai2
Kate Middleton ir princas Williamas imasi naujų karališkųjų pareigų, rašoma „People“ portale. ...
-
Klaipėdos prekybos centre hidžabą apsivilkusi moteris šokiravo pirkėjus32
Hidžabą apsivilkusi moteris viename Klaipėdos prekybos centre ne tik šokiravo pirkėjus, bet ir kėlė socialinį šoką. Šia teatro „ARTYN“ spektaklio reklama buvo siekiama patikrinti, kokie stereotipai vyrauja šiandi...
-
Mirtį apgavęs Ž. Grigaitis: trečią kartą turbūt man gyvenimas laimės kortos neduos14
Verslininkas, keliautojas Žilvinas Grigaitis socialiniuose tinkluose dažnai siunčia pozityvias, įkvepiančias žinutes, skatinančias vertinti kiekvieną dieną ir kiekvieną patirtį. Vyras pasakojo, kad per gyvenimą patyrė du išgyvenimus, priver...
-
Britų princas Louisas švenčia savo šeštąjį gimtadienį1
Velso princesė Kate ir jos vyras princas Williamas padėkojo už sveikinimus, kurių sulaukė jauniausio savo sūnaus Louiso šeštojo gimtadienio proga. ...
-
Cikados gali tapti skaniu užkandžiu?4
Garsiu čirpimu išsiskiriantys vabzdžiai cikados netrukus užplūs Šiaurės Ameriką. Pasak mokslininkų, iš žemės vienu metu išlys net dvi jų vados, tad cikadų bus milijardai. ...