Quantcast

Janečkovų šeimos cirkas: visi – už vieną, vienas – už visus

Kokie jausmai aplanko išgirdus žodį „cirkas“? Vaikystė, cukraus vatos kūgiai, garsios fanfaros, susižavėjusių žiūrovų katutės. Tai, kas ne vienam iš mūsų šventė, lietuvei Odetai Janečkovai – kasdienybė. Kiekvieną pavasarį jos vadovaujamas cirkas „Marcel ir Odeta“ atvyksta gastrolių į Lietuvą, o rudeniop grįžta namo į Čekiją, kur šiuo metu gyvena visa cirko artistų šeima.

Atvertė naują puslapį

„Gyvenu viena koja Lietuvoje, kita – Čekijoje, todėl nė vienų namų nespėju pasiilgti“, – juokiasi iš Radviliškio kilusi lanksti akrobatė, kadaise vadinta moterimi gyvate. Prieš daugiau nei dešimt metų ji pradėjo naują savo gyvenimo etapą svečioje šalyje su žvėrių dresuotoju Marceliu Janečeku, atstovaujančiu jau penktajai cirko artistų kartai.

Odeta nenori prisiminti praeities, kai labai jauna ištekėjo už roko grupės „Rebelheart“ lyderio Dariaus Mickaus ir susilaukė su juo sūnaus.

„Dabar Dovydui šešiolika. Tėvu jis vadina Marcelį, kuris juo nuoširdžiai rūpinasi. Atgal nesigręžiojame – nei aš, nei sūnus: optimistiškai žvelgiame tik į priekį“, – tikina Odeta.

O. Janečkova jaučiasi be galo laiminga turėdama nuostabų vyrą ir keturis vaikus, dirbdama mėgstamą cirko akrobatės darbą. Cirką ji vadina ne tik pomėgiu, bet ir šeimos verslu, todėl natūralu, kad kiekvienas narys čia turi pareigų. Štai Odeta dirba ir cirko vadove, ir kasininke, ir oro akrobate.

Paklausta, kur dingo moteris gyvatė, juokiasi ir sako, kad šiuo metu gyvatė darbą žemėje iškeitė į darbą ore, t. y. specializuojasi oro akrobatikos srityje.

„Oras visada buvo mano mėgstamiausia stichija, tačiau susiklosčiusios to meto sąlygos teatruose, klubų erdvėse neleido man atsiskleisti. Kur kas paprasčiau būdavo atsivežti į renginį staliuką ir ant jo rangytis kaip gyvatei“, – su švelnia nostalgija prisimena praeitį pašnekovė.

Karjera: nuo penkerių karjerą cirke su poniu pradėjęs Odetos sūnus Dovydas – jau šešiolikmetis ir turi savo žirgą. / O. Janečkovos asmeninio archyvo nuotr.

Paklausta, ar kūno lankstumą galima išlavinti, o gal tai – Dievo dovana, Odeta renkasi pirmąjį variantą. Jos nuomone, darbas duoda gerų rezultatų. Juk jei turi Dievo dovaną, bet jos nelavini – kūnas greitai sustingsta. Treniruotis reikia nuolat.

Talentingoji šeimynėlė

Odetos vyras Marcelis – gyvūnų dresuotojas. Lietuvos Seimui priėmus naują Laukinės gyvūnijos įstatymo redakciją, buvo uždrausta cirke naudoti kai kuriuos laukinius gyvūnus.

„Ilgą laiką mano vyras dirbo su plėšrūnais – liūtais, tigrais, jaguarais. Čekijoje ir kitose šalyse tokio draudimo kol kas dar nėra, bet kadangi mūsų gastrolės iš esmės vyksta Lietuvoje, Marceliui teko keisti savo veiklos pobūdį. Šiuo metu jis dresuoja žirgus, kupranugarius, ponius, lamas“, – gyvūnus artistus vardija Odeta.

Atsisveikinti su plėšrūnais dresuotojui buvo nelengva: juk kiekvienas nuo mažumės augintas, jaukintas, mylėtas. Laimei, šiuo metu jie  gerose rankose: gyvena privačiame zoologijos sode Čekijoje.

Marcelis kilęs ne tik iš cirko artistų, bet ir iš muzikantų šeimos, tad dar groja ir būgnais. Per cirko pasirodymus yra atsakingas už visą techninę jų dalį. Ir tai dar ne viskas. Odetos vyras prižiūri ir šeria visus cirko gyvūnus, gastrolių metu vairuoja cirko autobusiuką.

Gyvatėlė: jaunėlės Odetos Vanesos lankstumu negali atsistebėti ir pati mama./ O. Janečkovos asmeninio archyvo nuotr.

Marceliui padeda šeimos vyresnėlis Dovydas, kuris dalyvauja cirko pasirodymuose jau nuo penkerių metų. Karjerą pradėjęs su poniais, dabar šešiolikmetis turi savo žirgą, su kuriuo atlieka paties sugalvotus cirko triukus.

„Visur, kur tik reikia papildomų rankų, ten Dovydas ir padeda: tvarko  apšvietimą, parduoda bilietus, šeria gyvūnus – jokių darbų sūnus nesibodi“, – džiaugiasi Odeta.

Dešimties metų dvyniai Stela ir Marcelis taip pat turi savo pareigas šeimos cirke. Stela be galo myli ponius, atlieka klounės numerį, burbulų šou, o per pertraukas prekiauja spragėsiais. Jos brolis Marcelis, mamos žodžiais tariant, gyvūnų truputį privengia, tad padeda tėčiui su technika. Greitai devynerių metų gimtadienį švęsianti Janečkovų dukra Odeta Vanesa seka mamos pėdomis.

„Mergaitė be galo lanksti. Špagatai, virvutės – tai jai turbūt įgimta. Pavasariop Lietuvoje planuoja debiutuoti kaip oro akrobatė“, – didžiuodamasi kalbėjo mama.

Uždarbis – į taupyklę

Paklausta, ar darydama oro triukus Odeta su savo bendravarde dukra naudoja apsaugos priemones, moteris atvira. „Kaip kada. Tarkim, trapecija kabo 10 m aukštyje, todėl apsaugai reikalingi. Visus kitus triukus ore darau be jų: taip jau esu įpratusi. Atliekant tam tikrus numerius apsaugai netgi maišytų. Pavyzdžiui, dirbant su virve ar juosta“, – aiškina ji.

Kas kita – dukra. Pristatydama naują oro akrobatikos numerį Odeta Vanesa nerizikuos – naudosis apsaugos priemonėmis. „Neverčiame jos treniruotis. Kiek nori, tiek ir užtenka. Buvo pradėjusi lankyti gimnastikos būrelį, bet ten viskas – per skausmą, muštrą, per negaliu… Jai netiko. Dabar treniruojasi pati – kiek nori ir gali. Aišku, ir aš jai padedu“, – pasakoja mama.

Ar Janečkovų atžalos už savo indėlį į šeimos cirką gauna atlyginimą? Pasirodo, taip. Gal ne atlyginimą, bet pinigėlių į savo taupykles – tai jau tikrai.

Drąsiai: naudoti apsaugus atliekant numerį su juosta – neįmanoma. Telieka pasikliauti profesionalumu ir intuicija. / O. Janečkovos asmeninio archyvo nuotr.

„Tuomet visai kitoks požiūris į darbą. Be to, šitas atlygis išmokė juos taupyti. Anksčiau būdavo – kai nori ką nors pirkti, prašo tėvų. Dabar su vyru sakome, kad pirktų iš savų santaupų. Tuomet pasirodo, kad nelabai to daikto ir reikia“, – juokiasi keturių vaikų mama ir priduria, kad už savus pinigus vaikai linkę pirkti brangesnius, bet kokybiškesnius daiktus. Išlaidauja nebent mažoji Odeta Vanesa, kuriai dar visko labai labai reikia.

Lemtinga pažintis

Marcelis gimė cirko artistų šeimoje, Odetai šio meno teko mokytis pačiai. „Lietuvoje nėra gilių cirko tradicijų“, – apgailestauja ji. Kol mokėsi Radviliškyje, lankė cirko studiją, paskui stojo į tuometį Kūno kultūros institutą (dabar – Lietuvos sporto universitetas).

„Nevadinu savęs šio amato profesionale. Būrelis padėjo stiprius pamatus, užaugino sparnus, bet, deja, Lietuvoje nebuvo sąlygų, kur tęsti pradėtą veiklą“, – jaučia apmaudą pašnekovė, nuo vaikystės svajojusi būti cirko artiste. Studijų metais Odeta daugiau užsiėmė gimnastika ir nuolat rodėsi ant scenos – išgarsėjo kaip moteris gyvatė.

„Buvau nuolat kviečiama į įvairius projektus, paskui ėmiau dirbti Kauno pantomimos teatre. Per tą laiką išbandžiau daugybę įvairiausių scenų. Deja, ne cirko“, – pasakoja O. Janečkova.

Kada jos gyvenime atsirado cirko arena? Maždaug prieš dvylika metų, kai jos būsimas vyras Marcelis pirmąsyk atvyko į Lietuvą su savo trupe. Jai trūko oro akrobatės.

Pokytis: Odetos vyras Marcelis – žvėrių dresuotojas. Plėšrūnus atidavęs į privatų zoologijos sodą, nuo šiol jis cirko šou kuria su lamomis, kupranugariais ir žirgais./ O. Janečkovos asmeninio archyvo nuotr.

„Buvo vasara. Pantomimos teatre – atostogos. Tada darsyk nusprendžiau sugrįžti į savo vaikystės svajonę – cirką“, – prisimena Odeta.

Draugystė su cirko „Marcel“ vadovu peraugo į rimtus santykius, tad pora nusprendė kurti ne tik šeimą, bet ir šeiminio cirko projektą.

Gal įspūdingus cirko kostiumus Odeta siuva pati? Pasirodo, ne. Jais aprūpina siuvėjai, o kai ką perka internetu.

„Pasiūti batus ar kostiumą oro gimnastei, kad gražiai atrodytų ir nevaržytų judesių, patikėkite, nelengva. Reikia ir specialių medžiagų, ir sugebėti pasiūti. Pati labiau mėgstu juos puošti miniatiūriniais Swarovski kristalais. Juos klijuoti – man kaip meditacija“, – prisipažįsta cirko artistė.

Primena Lietuvą

Gyvenimas Čekijoje, anot O. Janečkovos, panašus kaip ir Lietuvoje. „Tiesa, čekai kiek paprastesni už lietuvius. Ypač moterys. Mūsiškės labiau pasitempusios gatvėje, o ten į parduotuvę galėčiau ir su treningais nulėkti“, – juokiasi ji.

Janečkovų šeima gyvena netoli Nymburko miesto, kuris yra maždaug 45 km į rytus nuo Prahos. Per miestą teka Elbės upė.

Tik dėl cirko aš visą laiką galiu būti su savo šeima – tiek namuose, tiek ir darbe. Man tai svarbiausia gyvenime.

„Gyvename, galima sakyti, kaimelyje, turime erdvius namus tiek sau, tiek cirko gyvūnams – kupranugariui, lamoms, žirgams, šunims. Specialios salės oro akrobatikos treniruotėms neturiu, bet yra patalpa netoli arklidžių, kur galiu pasikabinti įrangą ir treniruotis. Aišku, aukštis nėra toks, koks paprastai būna pasirodymų metu, bet formai palaikyti užtenka“, – aiškina Odeta.

Kasdien ji nesitreniruoja. Nespėja. Juk reikia pasirūpinti šeima, vaikais. Be to, ir amžius apie save primena. „Tarp cirko artistų, galima sakyti, esu jau pensininkė“, – atvirauja jaunatviškai atrodanti 41-ų moteris.

Oro akrobačių amžiaus riba profesionaliojoje scenoje – 35 metai. Bet kol jaučiasi gerai, kol sveikata leidžia, tol Odeta žada dirbti cirke. „Jei ateis momentas, kai sakysiu: viskas, užtenka, pavargau, rasiu ir kitokios veiklos“, – nenusimena O. Janečkova.

Gastroliuoti renkasi gimtinę

Atsakymas, kodėl cirkas „Marcel ir Odeta“ gastrolių važiuoja tik į Lietuvą, labai paprastas. Lietuva – Odetos gimtinė. Jai norisi kuo ilgiau pabūti su saviškiais Radviliškyje.

Tiesa, kraustytis čia visam laikui Janečkovai neketina, bet gerą pusmetį gastroliuoja po mūsų didmiesčius ir mažesnius miestelius. Žmonės juos myli. Laukia pasirodymų, kuriuos kasmet Odeta su cirko trupe ruošia vis naujus.

Cirko sezonas baigiasi, kai Janečkovų vaikams prasideda mokslai, o gastrolių pradžia dažniausiai būna balandžio pabaigoje. „Svarbu ir orai. Jei pavasaris vėluoja, vėluojame ir mes“, – linksmai aiškina cirko artistė ir priduria, kad visa techninė bazė, įranga po kiekvienų gastrolių lieka Kaune. Į Čekiją keliauja tik gyvūnų transporto priemonės ir lengvieji automobiliai.

Ar, gimus cirko artistų šeimoje, įmanoma rinktis kitokį kelią? Anot Odetos, galbūt tradicijos sulaužyti nebuvo galima senais laikais, o dabar viskas kitaip. Ji ir pati ateityje linkėtų savo vaikams susirasti lengvesnes profesijas su didesnėmis garantijomis.

„Auga nauja karta, kuri į cirko meną žiūri kitaip. Jai labiau rūpi virtualieji žaidimai“, – svarsto Odeta ir sako nežinanti, ar vaikai seks tėvų pėdomis, ar rinksis savus kelius.

Pirmenybė – lietuviškiems valgiams

Kokia eilinė Odetos diena Čekijoje? Veiklos tikrai netrūksta – tiek su vaikais, tiek ir su cirko gyvūnais. Tiesa, jais rūpintis – labiau Marcelio pareiga. Grūdinių augalų, pievų šienui Janečkovai patys neaugina.

„Nors prie namų turime nemažą plotą, bet laiko sėti, pjauti nėra. Juk pusę metų būname Lietuvoje. Vasaros Čekijoje karštos, tad, jei ką ir pasodinu prie namų, grįžusi iš gastrolių nieko nerandu“, – aiškina ji.

Ar Odeta Čekijoje savo šeimai gamina lietuviškų patiekalų? Ir taip, ir ne. „Nors problemų dėl antsvorio neturiu ir jokių dietų nesilaikau, didesnę dalį mūsų šeimos meniu sudaro lietuviški patiekalai. Mano galva, jie ne tokie kaloringi kaip čekiški“, – teigia lietuvė.

Paprašyta įvardyti bent vieną čekų nacionalinį valgį cirko artistė mini knedlikus. Jie gali būti ruošiami ne tik iš bulvių, bet ir iš pašildyto garuose batono ar duonos, prie kurių patiekiama labai daug padažo. „Man čekų patiekalams trūksta spalvų. O pažiūrėkite, kaip atrodo lietuvių stalas per šventes!“ – giria tautiečius į gimtinę dažnai sugrįžtanti emigrantė.

Nuolat su šeima

Kai nori pramogų, Janečkovų šeima sėda į automobilį ir važiuoja į Prahą, kur gimęs Marcelis. Važiuoti autostrada iki centro – apie 20 minučių.

Ar mažųjų mokykla taip pat Prahoje? „Oi, ne. Sunku būtų privežioti. Jie lanko vietinę mokyklą čekų kalba, kurioje privalomos ir anglų kalbos pamokos“, – pasakoja Odeta.

Kadangi cirke „Marcel ir Odeta“ dažnai dirba artistų iš buvusios Sovietų Sąjungos, rusų kalbą šeimoje irgi visi supranta. Be to, ji labai panaši į čekų. „Turbūt pats negabiausias kalboms yra mano vyras“, – juokiasi moteris.

Marcelis temoka keletą žodžių lietuviškai. Dvyniai ir jaunėlė Odeta Vanesa lietuviškai šneka taip pat gerai, kaip ir vyriausias jų brolis Dovydas.

„Dovydas per mokslo metus gyvena pas mano tėvus Radviliškyje ir lanko ten gimnaziją. Šiais laikais atstumas nėra kliūtis. Per atostogas visuomet grįžta pas mus į Čekiją“, – aiškina mama.

Pati Odeta čekiškai kalba ir rašo gana gerai, nes ta kalba turi tvarkyti visus šeimos cirko dokumentus. „Kai mažieji vaikai mokykloje pradėjo mokytis gramatikos, drauge su jais prie vadovėlių sėdau ir aš. Aišku, dar padarau rašybos klaidų, bet gatvėje jau susikalbu be problemų“, – džiaugiasi ji.

Kur cirko artistų šeima leidžia žiemos atostogas? Šįkart visi nubalsavo už Karlovi Varus – Čekijos miestą netoli Vokietijos sienos, nuo seno žinomą dėl karštųjų versmių. Slidinėti Janečkovai nevyksta. „Dažniau pramogaujame su rogutėmis arba tiesiog vaikštinėjame po kalnus. Kažkada vaikystėje mėgau slidinėti, bet dabar bijau traumų“, – atvirauja Odeta.

Paklausta, ko linkėjo savo šeimai per Naujuosius metus, cirko artistė prisipažįsta, kad to paties, kaip ir visada, – sveikatos. Ji – visa ko pagrindas. Ypač gyvenant tokį aktyvų gyvenimą kaip jų. Artisto kelio ji nekeistų į nieką.

„Tik dėl cirko aš visą laiką galiu būti su savo šeima – tiek namuose, tiek ir darbe. Man tai svarbiausia gyvenime“, – teigia O. Janečkova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jovita

Jovita portretas
Begalo talentinga šeima, jie visus darbus nudirba kartu, kas šeimoje labai svarbu,į cirko pasirodymus ėjome su vaikais, dabar su anūkais, vis kitiems metams naujus pasirodymus surenge.Tikrai yra kuo pasidžiaugti-nes jų vertybė - ŠEIMA.Didžiuojamės jais.

Petrė

Petrė portretas
Labai graži šeimyna. Ir nuostabus jūsų darbas ,suteikti žmonėms džiaugsmą! Sėkmės ,laukiam.

o man tai vaikų gaila,vaikai be vaikystės.

 o man tai vaikų gaila,vaikai be vaikystės. portretas
tikrai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių