Quantcast

Įspūdingais šokiais ant namų sienų stebinančiai balerinai vaikystėje gydytojai prognozavo neįgalumą

  • Teksto dydis:

Tokių kaip Inga Briazkalovaitė Europoje yra vos keletas, ji – balerina, kuri, baigusi savo karjerą teatre, sugebėjimus perkėlė... ant pastatų sienų. Inga stebina žmones savo įspūdingais plazdenančiais pasirodymais pakabinta virvėmis žemyn galva ant daugiaaukščių namų sienų. Šį antradienio vakarą LNK laidoje „Bus visko“ išskirtinis interviu su šia moterimi – apie tai, ką reiškia užsiiminėti itin ekstremalia veikla ir kaip į ją reaguoja žmonės.

„Sako, kad mes čia, kvaileliai, rizikuojam gyvybe. Bet aš sakau, jūs įeinat į devynaukštį pastatą ir nebijot, kad devintas aukštas nugrius ant aštunto? Visi tada taip suklūsta: taigi turi stovėti ar ne? Aš sakau, mes taip pat saugiai kabinamės ir turim kabėti. Nes ten gali išlaikyti pusantros tonos, ir turi būt saugu“, – pasakoja choreografė I. Briazkalovaitė.

Tai, kad vieną dieną Inga galės imtis tokių projektų, atrodė neįmanoma dėl gimdymo traumos. Pasirodo, po gimimo gydytojai piešė nykias perspektyvas dėl mergaitės negalios.

„Gimiau su padidintu raumenų tonusu. Kojos buvo nesulenkiamos, visiškai ištiestos, nes sausgyslė labai trumpa ir viskas susitraukę. Ir tuo metu, kaip ir mama pasakojo, tokie vaikai buvo nurašomi: spec. batukai ir invalidumas. Kažkokių aukštesnių jėgų dėka iš Izraelio tėvai gavo tokias sūpynes, kurias dabar galim pavadinti jumpingu. Lubose, namuose, buvo išgręžta skylė, pakabinta guma ir aš pradėjau spyruokliuoti, šokinėjau su ta guma“, – vaikystę prisimins balerina.

Mamos atkaklumo dėka Inga atsistojo ant kojų. Savo užsispyrimo vedina atsidūrė ir baleto mokykloje. Tačiau pradžioje ir čia lydėjo sunkumai. Inga išsiskyrė iš savo klasiokių, anksčiau už visas ėmė bręsti, svėrė kur kas daugiau nei jos bendraamžės. Šiandien įspūdingus pasirodymus ruošianti Inga prisimena: dažnai užduodavau klausimus, kodėl aš kitokia, nei kitos mergaitės. Inga nebuvo kviečiama šokti mokyklos statomuose spektakliuose, maža to, išgirdo pasiūlymą apskritai palikti baletą. Todėl mergina ėmė laikytis dietų ir sulieknėjo taip, kad visi aikčiojo ir ėmė siūlyti visus vaidmenis iš eilės.

Vis tik Inga prisipažįsta: dietos gali padėti trumpam, o vėliau ir vėl grįžti prie savo kūno formų. Nepataikiusi į klasikinio baleto standartus, Inga išgirdo pasiūlymą važiuoti šokti į Klaipėdą, kurioje konkurencija mažesnė. Šio žingsnio balerina nesigaili. Klaipėdoje ji ne tik surado save, bet ir sutiko būsimą vyrą, su kuriuos šiandien jau 17 metų drauge ir turi sukūrę nuostabią šeimą. Metams bėgant susitvarkė ir kūno linijos, o pasibaigus karjerai teatre, ją iškeitė į kitą savo aistrą – yra viena iš nedaugelio Europoje užsiimanti įspūdingu vertikaliu šokiu. Choreografė prisipažįsta: vertikalus šokis – nemenkas iššūkis.

Visa išskirtinio talento choreografės I. Briazkalovaitės istorija – šį antradienio vakarą, 20 val., laidoje „Bus visko“ per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių