Quantcast

Ir durys gali kalbėti

Savaitgalį mieste atsiras penkios "kalbančios" durys. Speciali elektronika pavers duris meninėmis instaliacijomis. Neįprastos durys bus įrengtos viešųjų institucijų duryse ir suteiks galimybę miestiečiams iš naujo atrasti Vilniaus architektūrą.

Projekto autorius dizaineris Julijonas Urbonas pasakojo, kad šiuo projektu norėjo parodyti durų poetišką galią, provokuoti įvairius psichologinius, idėjinius ir socialinius įvykius visuomeninėje erdvėje.

Savivaldybės centrinio įėjimo durys virs "Demokratiškomis durimis" – atviromis demokratijai. Lietuvos muzikos ir teatro akademija pasipuoš "Skambančiomis durimis" – durys kaip muzikinis instrumentas ir scena viename. Visų Šventųjų bažnyčios durys bus "pakrikštytos" į "Dvejojančias duris" – jos šoks, svyruos ir dvejos. Šiuolaikinio meno centro durys taps "Skaičiuojančiomis durimis", kurios atsimena savo lankytojus.

T.Ševčenkos gatvėje įsikūrusiame "Daiktų viešbutyje" bus įrengta durų dizaino studija "Durų įvykių dirbtuvės", kuri teiks įvairias durų dizaino paslaugas: bus galima įsigyti durims skirtų aksesuarų ar net užsirašyti į durininkystės kursus.

Nacionalinės programos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" direktorius Rolandas Kvietkauskas sakė, kad šį vizualinių menų projektą galima vadinti bene pačiu originaliausiu. "Kiekvienas atėjęs į savivaldybę, bažnyčią ar Šiuolaikinio meno centrą – išgirs kalbančias ar grojančias duris. Tai ne tik nustebins, bet ir parodys, kaip kultūra mūsų kasdienybėje gali rasti įdomią vietą", – pasakojo R.Kvietkauskas.

Provokuojančias duris miesto gyventojai ir svečiai galės varstyti rugsėjo 25–spalio 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių