Quantcast

I. Kvik paatviravo apie romų restoraną: paauksuoti cepelinai ir keptas ežys

  • Teksto dydis:

Paauksuoti indai, vazonai, paauksuotos užuolaidos ir net veidrodžiai auksiniais rėmais. Tokiu interjeru gali pasigirti pirmasis Lietuvoje, o gal net ir Europoje, romų restoranas.

„Kiek man teko keliauti, aš net buvau Serbijoje, kur yra labai daug romų muzikos, ir nuėjau vakare po seminaro, po koncerto ieškoti romų restorano ir nesuradau. Ieškojau ir Maskvoje, sako, kad vienintelis yra Amerikoj“, – KK2 laidoje šį ketvirtadienio vakarą, 19.30 val., per LNK pasakos dainininkas Ištvanas Kvik.

Romų restorano savininkai – Ištvanas ir Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas bei muzikinio teatro „Sare Roma“ vadovas Veslavas Dudzinskis. Atidarę tradicinių romų patiekalų restoraną jie nori supažindinti žmones su savo tautos tradicijomis ir išlaikyti jas gyvas pačių romų bendruomenėje. Todėl restorane tradicijų griežtai laikomasi, pavyzdžiui, arbatą virti gali tik moteris. „Romų arbatos ceremonija susideda iš tokių smulkių tradicijų – turi būti krištolinis indas, turi būti švieži vaisiai, turi paduoti jauna panelė. Jeigu ji yra vyresnė, tada jau jai turi paduoti“, – pasakoja restorano sumanytojai.

Restorane dirba Ištvano sūnus Michaelis, jo žmona Almaza ir vien romų tautybės žmonės, išskyrus administratorę Astą. Beje, padavėjos lietuviškai nemoka. Moka tik savo kalbą. „Jie kalba romų kalba ir sutaria su visais klientais. Kartais pats klausiu, kaip jūs susikalbate? Sako, puikiai. Pas mus ateina klientai, apkabina, jaučiamės kaip namie“, – laidoje pasakos I. Kvik.

Restorane patiekiami tik tradiciniai romų patiekalai arba pagal romus interpretuoti patiekalai. Pavyzdžiui, paauksuoti cepelinai. „Natūralu, kad mes, romai, mėgstame auksą. Kai lietuviai, pavyzdžiui, papuošia kažką auksu, išeina kičas, o pas mus tai nėra kičas, nes mes visur galime dėti auksą, jis mums patinka. Neseniai padarėme cepelinų su auksu. Skonis buvo labai įdomus, visiškai kitoks“, – pasakoja Ištvanas. 

Labiausiai išskirtinis romų valgis yra keptas ežys. Jį delikatesu laiko viso pasaulio romai. Ištvano restorano meniu ežys taip pat yra. Tačiau netikras. Pagamintas iš jautienos, panašiai kaip mūsų „netikras zuikis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių