Quantcast

G. Savickas: suaugusieji iš vaikų virtuvėje galėtų pasimokyti laisvės

"Nesakau, kad vaikas kiekvieną dieną turi kepti kugelius, bet šeštadienį pasidaryti kartu valgyti, leisti pateplioti, prikepti, pafantazuoti – labai smagu", – įsitikinęs LRT laidos "Gamina vaikai" vedėjas ir aktorius Giedrius Savickas. Jis neabejoja, kad gaminantis vaikas – džiaugsmas tėvams.

Fantazuoti – smagu

Gaminant maistą ilgainiui G.Savicką aplankė supratimas, kad svarbiausia nebijoti į patiekalus įdėti ko nors, kaip pats sako, nuo savęs. "Virtuvės šefai ragina nebijoti į maistą kažko savo įdėti. Mes galvojame įberti tik druskos ir pipirų, kad nesugadintume, o vaikai įpila kažkokio aliejaus, nebijo eksperimentuoti. Taigi viskas taip ir atsirado gyvenime – iš klaidų. Kažkas dėjo, dar pridėjo ir sako: o, žiūrėk, pavyko! Ir kiek dar bus to ateity! O vaikai deda viską, kaip jiems atrodo. Tos fantazijos mes jau seniai nebeturime. Kuo vyresnis, tuo Karlsonas mažiau skraido", – sako gaminti pamėgęs laidos vedėjas.

Prieš pradėdamas vesti laidą "Gamina vaikai" G.Savickas kartu su mažaisiais yra nebent sumuštinius tepęs. Jis tiki, kad, suaugusiesiems gaminant su vaikais, jie noriau valgo. "Nes kai mama padaro, ne visada norisi, ne visada skanu. Dar kartu gaminant vaikams lengviau suprasti, kad pagaminti maistą kartais nėra labai lengva. Žaidimo forma viskas vyksta. Man atrodo, kad tai yra ir geras laiko praleidimo būdas su vaikais", – svarsto aktorius.

"Kai buvau Amerikoje, pamačiau, kad, vaikams suirzus, jie eina plauti savo žaislų. Vanduo ramina ir patinka vaikams. Ir jie nuplauna žaislus, nušluosto juos, padeda į vietą – ir žaislai švarūs, ir jiems labai smagu. Ir virtuvė – kaip terapija vaikams", – prisimena jis.

Tos fantazijos mes jau seniai nebeturime. Kuo vyresnis, tuo Karlsonas mažiau skraido.

"Kartais tėvai sako: ką čia maišysis virtuvėje. Bet juk vieną kartą gyvenime išpurvinti viską, išsipurvinti pačiam – jergutėliau, kaip smagu. Nesakau, kad vaikas kiekvieną dieną turi kepti kugelius, bet šeštadienį pasidaryti kartu valgyti, leisti pateplioti, prikepti, pafantazuoti – labai smagu. O gal netyčia bus taip, kad jis įbers cinamono į mėsą, užpils kokakola ir bus toks receptas, kad visas pasaulis pirštelius apsilaižys?" – klausia G.Savickas.

O laidoje įdomių ingredientų kombinacijų tikrai buvo, pavyzdžiui, šaltibarščiai su aliejumi. "Viena košė man labai patiko… Aš taip skaniai suvalgiau. Ji buvo su uogomis, cinamonu, bet buvo labai gerai išvirta. Nežinau, kaip, kiek laiko ją virė, bet gerą košę, pavyzdžiui, iš dribsnių išvirti reikia sugebėti. Virėjas padarė, bet jis pats nepasakytų, kaip tai padarė", – juokiasi laidos vedėjas.

Sveikiau ir įvairiau

Laida "Gamina vaikai" pradėta filmuoti dar vasarą, todėl laidoje daug dėmesio skiriama daržovėms, kurios skinamos tiesiai iš šiltnamio, ir sveikesniam maistui ruošti. "Aš niekada nesakau, kad negalima traškučių – galima ir traškučių, bet visur reikia saiko. Dabar yra labai daug galimybių, labai daug produktų, uogų ir daržovių. Bet tėvai irgi nori traškučių. Jei tėvai valgys daržoves, ir vaikai valgys. Tėvai patys turi sveikai valgyti, o ne tik vaikams sakyti, kad jie turi sveikai valgyti", – įsitikinęs G.Savickas.

Aktoriui jau 40 metų. Jis sako, kad tai yra amžius, kai ir pačiam norisi daržoves auginti, nuosavą šiltnamį turėti. "Šiemet nespėjau moliūgų pasodinti, karantinas buvo, bet labai norėjau. Kitais metais tikrai moliūgus, gal smidrus pabandysiu auginti. Labai smagu, kai užauga. Žmona visokius stiklainius konservuoja – nuo moliūgų iki visko. Toks laikas ateina. Labai sultis smagu spausti", – pasakoja jis.

"Pritariu sveikesnei mitybai ir stengiuosi sveikiau maitintis. Pritariu kokybiškam, geram maistui. Nesu nei prieš mėsą nusiteikęs, bet pagrindinis dalykas, manau, yra saikas – galima persivalgyti ir sveiko maisto. O traškučių suvalgyti ir kokakolos atsigerti kartais galima. Visko galima", – tiki G.Savickas.

Jis pastebi, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria mitybai. "Tam yra galimybės, bet tai ir kainuoja daugiau. Mes buvome pripratę: dešra, batonas. Bet viskas pasikeitė, žiūriu į produktų įvairovę parduotuvėse. Ir avokadas ryte tapo tradicija, ir koks nors žalias kokteilis, ir salotų rūšių daugybė atsirado ir dar atsiranda. Matyt, gerai gyvena žmonės, nes kai gerai gyveni, norisi ilgai gyventi", – pastebėjimais dalijasi aktorius.

"Nusipirkau dabar madingą "Kamado" grilių. Kepu kugelį, mėsą, daržoves. Labai gerai: nueini, uždedi, kugelis kepa šešias valandas. Tada žmona klausia, ką aš, o aš atsakau, kad kepu, neturiu keturių rankų, kad dar ir siurbliuočiau", – šypteli G.Savickas.

"Karantino metu kepimas ištraukė į lauką… Niekada nekepdavau griliaus patiekalų. Nusipirkau ir kiekvieną dieną kepiau ir kepiau. Žmona laiminga, kad valgyti dariau. Kiekvieną rytą mes plakame kokteilius – viską sudedame ir plakame. Šeštadienį žmona kiaušinienę kepa. Ruošiant maistą svarbiausia kažkam gaminti. Kai vienas darydavau valgyti – nesąmonė. Prisidarai valgyti, o jei dar neskanu…" – atvirauja jis.

Toks pat, kaip vaikai

Mažieji laidos vedėjai, virėjai ir komisijos nariai keičiasi – laidos autoriai stengiasi, kad visų vaidmenys keistųsi. Pats G.Savickas džiaugiasi, kad labai susidraugavo su vaikais. "Mes užkulisiuose pabendraujame, pakvailiojame. Kartais per daug leidžiu, pavyzdžiui, kad keturiese man užliptų ant galvos, bet mane jau kviečia į svečius, baseino vakarėlius", – šypsosi jis.

Aktorius vedė daug įvairaus pobūdžio laidų ir projektų, bet su vaikais – pirma tokia laida. "Su jais nesijaučiu laidos vedėju, esu toks pat, kaip jie. Mane užkulisiuose kartais labiau gaudo ir tildo prodiuserės. Man svarbiausia gerai praleisti laiką. Bet kai gamina valgyti, jie viską daro rimtai, su vedėja visada parepetuojame, nes labai jaudinasi. Reikia nuteikti, kad mes ne operaciją darome. Kartais, atrodo, tai yra iššūkis vaikams, bet mes pakalbame. Atsisiunčiame žaidimukų, jie mane priima žaisti, susikuriu slapyvardį, jie priima į savo grupę. Viskas normaliai", – pasakoja G.Savickas.

"Bet komisija kartais labai griežtai pasako. Jie tokie – nieko nemeluoja. Neskanu – tai neskanu, patinka – tai patinka. Išrenka, nuomonės kartais susikerta. Jei berniukui mergaitė patinka, kartais ir pakeičia nuomonę", – tęsia jis.

G.Savickas neabejoja, kad jei tokia laida būtų buvusi kuriama jo vaikystėje, kiekvieną kartą vaikai gamintų košę ir pienišką sriubą. "Dar  makaronus kriaukleles ir raideles, vermišelius, bulvių košę. Mes visi valgėme vienodą maistą – tuos penkiolika patiekalų, kuriuos pagamindavo iš vandens, miltų ir bulvių. Va, šaltibarščiai yra labai skirtingi – niekada nevalgiau vienodų. Mamos šaltibarščiai – tokio skonio, kokio pats neišgausi. Kažkodėl taip yra", – pastebi jis.

Laidoje vaikai išties mėgaujasi ne tik gaminimo, bet ir valgymo procesu. "Man labai gražu, kaip jie pavadinimus sugalvoja. Pavyzdžiui, kiaušinienę pavadina debesų orkestru, makaronus – dūdelėmis. Svarbiausia vaikams netrukdyti ir juos paleisti, nesakyti, kad taip niekas nedaro. Yra tik dvi taisyklės: nusiplauti rankas ir užsijuosti prijuostę. Visa kita – vaikų fantazija. Kai žiūri suaugusiųjų laidas, vis tiek nuspėji, kad jie darys vienaip arba kitaip. O čia tu nieko nežinai – kiekvienoje laidoje vis skirtingai", – sako aktorius.

Pasak jo, suaugusieji moka teisingiau gaminti, o vaikai gali ir labai skaniai, ir labai neskaniai pagaminti. "Suaugusiesiems svarbu neapsistoti ties tuo pačiu skoniu. Reikia išleisti Karsloną dar paskraidyti. Gaminau krevetes, sudėjau padažų, kokių tik turėjau, – na ką tu, kaip skaniai išėjo. Galvojau, tinka ar netinka, o reikia tik fantazijos", – tiki G.Savickas.

"Gamina vaikai" – sekmadieniais 11.30 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių