- Dalia Juškienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Greta Putnaitė
-
G. Putnaitė: tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš
-
G. Putnaitė: tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš
-
G. Putnaitė: tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš
-
G. Putnaitė: tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš
-
G. Putnaitė: tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš
-
G. Putnaitė: tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš
Pasirinkusi studijuoti maisto technologiją ir inžineriją Greta Putnaitė nesuklydo. Jau trečiame kurse po daugybės eksperimentų ir prisvilusių puodų gimė svajonių desertas – tobulo skonio karamelė. Šiandien 26-erių mergina gali pasididžiuoti dvejų metų verslininkės stažu, o netrukus ketina gaminti saldumynus be pridėtinio cukraus.
– Kodėl karamelė?
– Karamelė visada buvo kažkas tokio!.. Vaikystėje, jei tik galėdavau rinktis saldumyną, visada pasirinkdavau karamelę. Tai ir buvo visko pradžia. Karamelė tapo ne tik mėgstamiausiu desertu, bet ir mano gyvenimu. Nebijau prisipažinti, kad esu smaližė. Anksčiau karamelę ne šiaip skanaudavau, o tiesiog kabindavau šaukštu. Tiesa, dabar jos valgau mažiau, bet namuose visada yra saldžiųjų atsargų (juokiasi).
– Viena yra mėgti, o kita – imti ir gaminti. Kas pastūmėjo į saldųjį verslą?
– Studijavau maisto technologiją ir inžineriją Kauno technologijos universitete. Būdama trečiame kurse pagal "Erasmus" programą išvažiavau mokytis į Prahą ir grįžusi supratau, kad noriu daryti kažką daugiau. Praktikai atlikti pasirinkau šokolado fabriką Vilniuje, atidžiai studijavau technologinius procesus: kiek tokie maisto produktai galioja, kokio terminio apdorojimo jiems reikia.
Savo karamelės receptą jau turėjau, tačiau jį reikėjo pritaikyti didesniam gamybos kiekiui. Kreipiausi į Sodininkystės ir daržininkystės instituto profesorių Praną Vaškelį, kuris yra sukūręs liofilizavimo technologiją. Gerą pusmetį myniau kelius į Babtus, tačiau įgytos žinios pravertė – mano studijų baigiamasis darbas buvo karamelės saldainių gamyba.
Po mokslų netikėtai sau pasukau į farmacijos sritį: dirbau pardavimo srityje viename Vilniaus startuolyje. Tačiau biure laiką leisdavau galvodama apie karamelės gaminimą. Kolegos mane ir barė, ir drąsino: "Tu tik apie karamelę ir kalbi, imk ir daryk!" Galiausiai po pusmečio išdrįsau išeiti iš darbo.
– Pradžia turbūt ne tokia jau ir saldi buvo?
– Šiemet, per Jūros šventę, bus dveji metai, kai pradėjau savo verslą. Ne, nebuvo taip sunku, kaip prisiklausius bauginimų. Visi kalbėjo apie dideles investicijas, apie grandiozinius įrenginius ir panašiai. Mane tai gerokai įbaugino, atrodė, kad be didelių pinigų – nė žingsnio. O svarbiausia buvo didelis noras. Labai tikėjau tuo, ką darau.
Iš pradžių maniau, kad tik pabandysiu, tačiau veikla labai greitai įsuko – gavau patalpas Aleksandro Stulginskio universitete, kur pradedantiems gamintojams suteikiama darbo erdvė, ir pradėjau kursuoti tarp Vilniaus ir Kauno. Taip yra iki šiol – gyvenu Vilniuje, o karamelės gaminti važiuoju į Kauno rajoną.
Vaikystėje, jei tik galėdavau rinktis saldumyną, visada pasirinkdavau karamelę. Tai ir buvo visko pradžia. Karamelė tapo ne tik mėgstamiausiu desertu, bet ir mano gyvenimu.
– Ar šiandien Lietuva palanki jaunam verslininkui?
– Iš pradžių dirbau turėdama individualios veiklos pažymą, o prieš metus įkūriau mažąją bendriją ir tapau jos vadove. Tam paskatino Europos regioninės plėtros fondo finansuojama programa "Verslo konsultantas LT". Man, verslo naujokei, buvo labai naudinga: sužinojau vertingų dalykų, išmokau kurti verslo strategiją. Jauniems žmonėms Lietuvoje suteikiama daug galimybių – gauti paramą ar paskatinimą verslui tikrai nėra sudėtinga. Kol nesu sulaukusi 30-ies, turiu privilegiją pasinaudoti lengvata modernesnei įrangai įsigyti, investuoti į naujas technologijas.
– Daugelis jaunų žmonių matuojasi sau tokią verslininko realybę: sėdi sau prabangiame kabinete ir vadovauji būriui pavaldinių... Tuo metu jūs pati sukatės gamyboje, nesibodite prekiauti savo produktais mugėse.
– Kol kas turiu vieną pagalbininkę, pakuoti produktus padeda dvi studentės. Mano produktų galima nusipirkti ir parduotuvėse, tačiau mielai dalyvauju įvairiausiuose renginiuose, mugėse – visuomet prekiauju pati. Komunikacija socialiniuose tinkluose man labai svarbi, tačiau niekas nepakeis gyvo bendravimo. Man smagu pabendrauti su žmonėmis, išgirsti jų pagyrimus ir net kritiką, kuri mane labai motyvuoja – iškart imu taisyti klaidas.
Neslėpsiu – esu perfekcionistė, noriu būti geriausia ir savo versle. Nuolat renku informaciją, stebiu rinkos tendencijas. Šiuo metu populiarėja sveiki, becukriai gaminiai, todėl ir aš netrukus pasiūlysiu įsigyti sveiką, be pridėtinio cukraus ir pieno sukurtą produktą.
– Vadinasi, galėsime be sąžinės graužimo leisti sau saldžiąją nuodėmę?
– Oi, tikiuosi, kad esate tokie pat smaližiai kaip ir aš (juokiasi). Na, teisybės dėlei reikia pasakyti, kad karamelę, kaip ir visus saldumynus, geriau skanauti su saiku.
Aš įsigudrinau su ja ir patiekalus gaminti. Štai – sumuštiniai: paprasčiausias – užtepti karamelės ant ožkų pieno sūrio, labai skanu ant bri sūrio uždėti gražgarstės ir karamelės. Dieviškai skanūs sumuštiniai su pelėsiniu sūriu, kriaušėmis ir karamele. Labai paprastas variantas: ant duonelės – potėpis karamelės ir pabarstyti sūdytais, skrudintais migdolų riešutais. Prašmatnus sluoksniuotas desertas su karamele: pirmas sluoksnis – karamelės, antras gaminamas 150 g maskarponės maišytuvu sutrinant su 150 g natūralaus jogurto ir 2 šaukštais miltelinio cukraus, trečias – granolos.
Tai patys populiariausi patiekalai mano namuose. Žinoma, karamelė labai tinka su ledais, avižine koše, blynais ar su kruasanu. Skanūs karamele pertepti lietiniai, o ką jau kalbėti apie konditerinius gaminius su karamele!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Auksiniai svogūnai“ grįžo: suskaičiuoti ir apdainuoti ryškiausi politikos herojai ir nusidėjėliai
Pandemijos pristabdyti, bet dar labiau subrendę, legendiniai, fantastiški, ryškiausiomis žvaigždėmis ir sąmoju spindintys, politikos nusidėjėliams akis graužiantys Lietuvos humoro apdovanojimai „Auksiniai svogūnai“ sugrįžo....
-
A. Pugačiova Rusijoje bus įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą9
Garsiai Rusijos dainininkei Alai Pugačiovai, kuri kartu su vyru Maksimu Galkinu ir vaikais yra palikusi Rusiją, turėtų būti suteiktas „užsienio agento“ statusas. ...
-
G. Savicko laimės recepto ingredientai: kiaušiniai ir A. Bružas2
Artėjant gražiausiai pavasario šventei, eksperimentinėje kulinarijos laidoje „Valgoma ar nevalgoma“ – duoklė Velykų karaliui kiaušiniui. Laidos vedėjas Giedrius Savickas į savo virtuvę šįkart pasikvietė seną bi...
-
A. Chošnau pasisakė apie šių metų atstovą „Eurovizijoje“ ir jo dainą: į finalą nepateksime2
Išgyvenantis tikrą muzikinį renesansą atlikėjas Alanas Chošnau vieną po kitos pristatinėja naujas dainas ir ruošiasi koncertiniam turui po Lietuvą. Paniręs į solinę karjerą, vyras atviravo, kad kartais gerai dainai parašy...
-
Po BMW gaisro Nyderlanduose prabilo Maybacho buvusioji: viską dėl jo atidaviau4
Praėjusią savaitę socialinių tinklų žvaigždė Laurynas Burovas-Maybachas išgarsėjo ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje – Nyderlanduose. Degalinėje sudegė jo automobilis BMW. Lietuvis buvo suimtas ir išvežtas teisėsaugos pareigūn...
-
Ar „Eurovizijos“ pusfinalyje Silvester Belt padės laimingas numeris?7
Antradienį oficialiai paskelbtas „Eurovizijos“ konkurso dalyvių sąrašas ir jų pasirodymų eiliškumas. Paaiškėjo, kelintas savo dainą „Luktelk“ atliks ir Lietuvos atstovas Silvester Belt. ...
-
A. Misiūnui – kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais: įtariamas užmigdęs nusibodusį augintinį9
Socialiniuose tinkluose plinta naujiena apie mišrių kovos menų atletą Arnoldą Misiūną, taip pat žinomą dėl dalyvavimo 2021 m. vykusiose riaušėse prie Seimo. Aiškėja detalės, kad sportininkas užmigdė savo augintinį, pitbuli...
-
Arabų pasaulio elitą sužavėjusi lietuvė apie skaudžią išdavystę: viskas buvo tvarkoma iš anksto4
Daugiau nei dešimt metų Monake gyvenančiai gemologei, juvelyrinių dirbinių kūrėjai, verslininkei Dovilei De Angelis pavyko įsitvirtinti išskirtinėje verslo nišoje arabų pasaulyje. Jos kasdienybe tapo auksas, deimantai, platina, o ...
-
Po žinios apie princesės diagnozę – mandagios padėkos ir tylos siena2
Kovo 22-ąją išplatintame vaizdo įraše Velso princesė Catherine paskelbė, kad pastaruosius mėnesius iš akiračio buvo dingusi dėl to, kad sulaukė rimtos diagnozės – sosto paveldėtojo žmonai buvo diagnozuotas vėžys. Atsaky...
-
Aktorė G. Butvilaitė: norėdamas sukurti kažką gražaus turi apnuoginti sielą5
Tęsiame pažintį su TV3 šokių ir pažinimo projekto „Salsamanai“ dalyviais. Šįkart – nuoširdus pokalbis su Venesueloje augusia, prieš dešimt metų į Lietuvą grįžusia teatro, kino ir televizijos seria...