Quantcast

G. Clooney įteikė apdovanojimą tūkstančių karo našlaičių globėjai

  • Teksto dydis:

Holivudo žvaigždė George'as Clooney (Džordžas Klunis) per 101-ąsias armėnų žudynių Osmanų imperijoje metines įteikė naujai įsteigtą Aušros apdovanojimą moteriai iš Burundžio, kuri per pilietinį karą toje Afrikos šalyje suteikė prieglobstį tūkstančiams našlaičių.

Daugiau kaip 200 armėnų intelektualų nužudymas 1915 metų balandžio 24 dieną yra laikomas žudynių, kurias daug istorikų traktuoja kaip pirmąjį XX a. genocidą, pradžia. Jų metu buvo išžudyta maždaug 1,5 mln. armėnų,

Turkija, Osmanų imperijos įpėdinė, kategoriškai neigia, kad tai buvo genocidas, ir sako, kad aukų skaičius yra išpūstas, o žuvę žmonės buvo pilietinio karo bei neramumų aukos. Turkija argumentuoja, kad 300–500 tūkst. armėnų ir maždaug tiek pat turkų žuvo per pilietinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš Osmanų imperijos valdytojus ir susivienijo su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

G. Clooney'is pirmąjį Žmonijos pabudinimo aušros apdovanojimą, kuriuo pagerbiamas žmogaus humanitarinis darbas, sekmadienio vakarą įteikė Marguerite Barankitse (Margeritei Barankicei) iš „Maison Shalom“ ir REMA ligoninės Burundyje. Moteris išgelbėjo tūkstančius gyvybių ir rūpinosi našlaičiais bei pabėgėliais per Burundžio pilietinį karą. Laureate ją išrinko armėnų filantropai.

Tutsei M. Barankitse, tarp kurios išgelbėtų žmonių yra 30 tūkst. vaikų, buvo įteikta 100 tūkst. dolerių, taip pat teisė nurodyti organizaciją, kuriai bus skirtas 1 mln. dolerių apdovanojimas.

„Marguerite Barankitse primena apie poveikį, kurį vienas žmogus gali daryti net susidurdamas su, regis, neįveikiamu persekiojimu ir neteisybe“, – per įteikimo ceremoniją sakė G. Clooney'is.

„Mes pagerbiame milijoną su puse gyvybių, kurios buvo prarastos prieš 101 metus. Ir mes pagerbiame tas gyvybes pavadindami tragediją tikruoju vardu. Genocidas. Armėnų genocidas“, – sakė jis.

Priimdama apdovanojimą M. Barankitse sakė: „Kai turi užuojautos, orumo ir meilės, niekas negali tavęs įbauginti, niekas negali tavęs sustabdyti – niekas negali sustabdyti meilės. Nei armijos, nei neapykanta, nei persekiojimas, nei badas – niekas“.

G. Clooney'is aktyviai kovoja už tai, kad šalys armėnų žudynes pripažintų genocidu. JAV to nėra padariusios. Prieš įteikdamas apdovanojimą G. Clooney'is, kuris yra vienas atrankos komiteto pirmininkų, priminė audiencijai, kad Adolfas Hitleris kartą yra pasakęs: „Kas prisimena Armėniją?“.

„Visas pasaulis“, – pasakė G. Clooney'is.

„Pripažįstant Marguerite Barankitse drąsą, įsipareigojimą ir aukojimąsi, aš viliuosi, jog ji taip pat gali įkvėpti kiekvieną iš mūsų pagalvoti apie tai, ką galime padaryti, kad apgintume tuos, kurių teisės pažeidžiamos ir kuriems labiausiai reikia mūsų solidarumo ir paramos“, – sakė G. Clooney'is.

Sekmadienį ryte G. Clooney'is ir armėnų kilmės prancūzų dainininkas Charles'is Aznavouras (Šarlis Aznavūras) drauge su prezidentu Seržu Sarkisianu ir tūkstančiais armėnų padėjo gėlių prie amžinosios ugnies greta įspūdingo memorialo Jerevane.

Visose šalies bažnyčiose vyko pamaldos aukoms atminti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių