Quantcast

Frankofonijos mėnuo pažers malonių staigmenų

Jeano Jacques Rousseau 300-ųjų gimimo metinių minėjimas, Napoleono persikėlimo per Nemuną 200-ųjų metinės, pažintis su Auguste'u Rodinu, prancūziškąja komedija, susitikimai su naująja Prancūzijos ambasadore Maryse Berniau – tokius renginius Kaune šiemet siūlo tradicinis Frankofonijos mėnuo Kaune.

Neslūgstantis populiarumas

Anglų kalba iš pirmos pagal populiarumą pozicijos jau seniai išstūmė visas kitas užsienio kalbas, tačiau susidomėjusiųjų prancūzų kalba Kaune yra išties daug: ją, kaip antrąją užsienio kalbą, noriai renkasi studentai, ji traukia vyresnio amžiaus inteligentus.

Įvairaus amžiaus frankofonų, pasak R.Šumano centro vadovės Birutės Strakšienės, nemažėja, atvirkščiai – publika tik įvairėja: vieni pasirenka prancūzų kalbą susižavėję jos melodingumu ir tuo, kad ši kalba pasaulyje yra populiari, kitus domina turtinga prancūzų kultūra.

Tarptautinė frankofonijos diena kasmet švenčiama kovo 20-ąją, minint 1970 m. įkurtą Tarptautinę frankofonijos organizaciją, kurios narė stebėtoja nuo 1999-ųjų yra ir Lietuva. Šia proga visame pasaulyje vyksta daugybė renginių.

Daugiau nei 220 mln. žmonių, kurių gimtoji kalba yra prancūzų kalba, ir per 870 mln. frankofonų kovas yra prancūzų kalbos šventė, susidedanti iš daugybės renginių, atspindinčių turtingą Prancūzijos ir kitų frankofoninių šalių kultūrą, istoriją, literatūrą, dailę, žodžiu, kultūrų įvairovės dvasią.

Dėmesys J.J.Rousseau

„Frankofonas, yra tas, kuris kalba, supranta kalbant, domisi Prancūzijos kultūra bei tradicijomis, – sako B.Strakšienė. – Iš pradžių mes švęsdavome tik frankofoninio jaunimo dieną, o nuo 2000 m. pradėjome plėsti savo renginių skaičių, pernai surengdami dešimtį renginių, šiemet išsiplėsdami iki 13. Kovo mėnuo – svarbiausias visoje centro metų veikloje.“

Šiemet tarp frankofoniškų renginių bus apstu ir pažintinių. „Paminėsime J.J.Rousseaou kaip rašytoją ir kaip filosofą. Tai padarys Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto prancūzų filologijos katedros vedėja docentė Genovaitė Dručkutė savo paskaitoje „Julija, arba Naujoji Eloiza, epistolinis J.J.Rousseaou romanas“, o Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius filosofijos daktaras Tomas Sodeika kalbės apie jo filosofines pažiūras“, – vardijo pašnekovė.

Vytauto Didžiojo universteto (VDU) istorijos katedros dėstytojas Tadas Rutkauskas pasakos apie Napoleono kampaniją Egipte. VDU politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto prodekanas dr. Linas Venclauskas į Vilnių ir Kauną žvelgs Napoleono armijos kareivių akimis. Tai pačiai temai skirta ir tradicinė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir KTU studentų konferencija, kurios pagrindinė tema – Napoleonas, jo ligos, mirtis ir jo asmeninis gydytojas Korvizaras.

Pasirūpinta vertėjais

Besižavinčius Prancūzijos daile B.Strakšienė kviečia paklausyti VDU Menų fakulteto Menotyros katedros vedėjos doc. dr. Aušrinės Slavinskienės paskaitos apie prancūzų skulptorių A.Rodiną ir pažiūrėti filmą „Rodinas. Kūno aistra“.

XX a. skulptūrai atstovaus garsus prancūzų skulptorius Raimond'as Delamaras, kurį VDU menų galerijoje pristatys jo sūnėnas Gilles Ribardiere.

„Išgirsime ir kitą mūsų ištikimą draugą Gilles Dutertre, Lietuvos specialistą, ne kartą kalbėjusį istorinėmis temomis mūsų centre, o šį kartą sužinosime, kas sieja Liudviką XVIII su Lietuva, mūsų kaimynais latviais ir kodėl jis vadinamas bežemiu“, – anonsavo R.Šumano centro vadovė.

 

Lietuvos kino ir televizijos režisierius Vidmantas Bačiulis šį kartą kalbės apie iškilų Prancūzijos kraštovaizdžio architektą Edouard'ą Andre ir parodys savo dokumentinį filmą „Sveikas, ponas Andrė“. Šiuo vakaru norima pagerbti glaudžiai su Lietuva susijusio prancūzo mirties 100-metį.

Ar besižavintis prancūzų kultūra, bet nemokantis šios kalbos žmogus yra laukiamas renginiuose? „Laukiame ne tik frankofonų – visų kauniečių ir ne kauniečių, kuriems bus įdomūs mūsų renginiai. Jeigu lektorius ne lietuvis, bus verčiama į lietuvių kalbą“, – sakė B.Strakšienė ir pastebėjo, kad visi renginiai, išskyrus Vilniaus CLeF jaunimo teatro pasirodymą, yra nemokami.


Ryškesni frankofonijos mėnesio renginiai Kaune

Kas? Naujas Vilniaus CLEF prancūziškai kalbančios trupės miuziklas prancūzų kalba su daliniu vertimu į lietuvių kalbą „Ça c'est Paris“. Rež. Caroline Paliulis. Kur? Kauno valstybiniame lėlių teatre. Kada? Kovo 3 d. 16 val.

Kas? Lietuvos užsienio reikalų ministerijos viceministrės Astos Skaisgirytės-Liauškienės paskaita „Lietuvos užsienio politika: po 20 metų“. Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 6 d. 13 val.

Kas? KTU profesoriaus filosofijos daktaro Tomo Sodeikos paskaita „Jeanas-Jacques Rousseau – gamtos ir tiesos žmogus“. Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 8 d. 18 val.

Kas? VU Filologijos fakulteto prancūzų filologijos katedros vedėjos docentės Genovaitės Dručkutės paskaita „Julija, arba Naujoji Eloiza, epistolinis J.J.Rousseau romanas“. Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 10 d. 12 val.

Kas? VDU Menų fakulteto Menotyros katedros vedėjos doc. dr. Aušrinės Slavinskienės paskaita „Prancūzų skulptoriaus A.Rodino kūryba“. Paskaitoje bus rodomas filmas „Rodinas. Kūno aistra“ (prancūzų k., su angliškais subtitrais, 45 min.) Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 12 d. 18 val.

Kas? VDU istorijos katedros dėstytojo Tado Rutkausko paskaita “Napoleono kampanija Egipte: egiptologijos pradžia”. VDU politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto prodekano dr. Lino Venclausko paskaita “Vilnius ir Kaunas – Didžiosios Napoleono armijos kareivių akimis”. Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 14 d. 18 val.

Kas? Bruno Nuytteno meninis filmas originalo kalba „Camille Claudel“ su Isabelle Adjani ir Gérard'u Depardieu. Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 15 d. 18 val.

Kas? „Raymond'as Delamarre – garsus XX a. prancūzų skulptorius“ – didžiojo skulptoriaus sūnėno, politikos mokslų daktaro Gilles Ribardiere, paskaita (verčiama į lietuvių kalbą). Kur? VDU menų galerija (Laisvės al. 53–101). Kada? Kovo 20 d. 14 val.

Kas? Susitikimas su kino ir televizijos režisierium bei scenaristu Vidmantu Bačiuliu, kuris kalbės apie susitikimus su žymaus prancūzų dendrologo Edouard'o Andre proanūke Florence Andre-Olivier, kuriant dokumentinį filmą „Sveikas, pone Andrė“, skirtą jo nuopelnams Lietuvai. Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Kovo 27 d. 18 val.

Kas? Prancūzijos ambasadorės Maryse Berniau paskaita „Kokia Europa po krizės? Žvilgsnis į praeities pamokas ir perspektyvas“ (verčiama į lietuvių kalbą). Akompanuojant Virginijai Unguraitytei, solistas Liudas Mikalauskas dainuos prancūzų ir lietuvių dainas. Kur? A.Mickevičiaus g. 37 (KTU Auloje). Kada? Kovo 29 d. 18 val.

Kas? Lietuvos ir Latvijos žinovo Gilles Dutertre paskaita „Liudvikas XVIII – karališkasis benamis Kurlandijoje“ (verčiama į lietuvių kalbą). Kur? Gedimino g. 43, 102 aud. Kada? Balandžio 2 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių