Quantcast

Filmas „Ištraukti peiliai“: bandant pranokti A. Christie

Kino industrijoje jau nieko nenustebinsi faktu, kad besibaigiant kalendoriniams metams didžiuosiuose kino ekranuose pasirodo ir daugiausia dėmesio susilaukiantys filmai. Tokie, kuriuose vienas veiksmas veja kitą, akis lepina išskirtinė kinematografija, netrūksta nei kokybiško humoro, nei įtraukiančios dramos, o viską vainikuoja geidžiamiausių Holivudo aktorių kolektyvas. Panašu, kad tokį receptą galima pritaikyti ir filmui "Ištraukti peiliai".

Nemenkas chaosas

Filmo veiksmas prasideda, kai iškart po savo triukšmingo 85-ojo gimtadienio itin sėkmingas ir turtingas rašytojas Harlanas Thrombey randamas negyvas. Nors aukos amžius tikrai nesufleruoja nieko įtartino, detektyvas Blancas labai greitai išsiaiškina, jog Harlano mirtis – toli gražu ne tokia natūrali.

Įtariamaisiais tampa kiekvienas namuose esantis žmogus – pradedant artimiausiais šeimos nariais, baigiant aptarnaujančiu personalu. Detektyvui Blancui uždraudus kiekvienam iš jų palikti nusikaltimo vietą – milžiniškus Thrombey namus, – namie įsigali nemenkas chaosas ir tikrų tikriausias detektyvas.

Tarp trilerio ir detektyvo

Kaip spaudai pasakojo filmo režisierius Rianas Johnsonas, pagrindiniai jo įkvėpimo šaltiniai šiam filmui – klasikiniai Agathos Christie detektyviniai romanai ir unikalūs Alfredo Hitchcocko trileriai.

Kas matė bent vieną A. Hitchcocko trilerį ar skaitė bent vieną A. Christie romaną, supras, kokia tai nelengva užduotis – suderinti nesuderinamus. Režisierius jau pirmuose interviu apie netrukus pasirodysiantį filmą pasakojo, kad detektyvus dievino nuo pat vaikystės, todėl žinojo, kad anksčiau ar vėliau sukurs tokį, kuris bus geresnis už visus, kuriuos yra kada nors skaitęs ar matęs kine.

 

 

Pasirodžius pirmosioms užsienio apžvalgoms panašu, kad režisieriui pavyko sutalpinti ne tik šiuos du skirtingus žanrus, bet ir viską paskaninti kokybiškos komedijos prieskoniais. Pasišventę detektyvų mėgėjai, žengdami į kino sales, turėtų nusiteikti ne tik įtampai iki paskutinės minutės, bet ir gerai ironiško humoro dozei.

Holivudo aktorių grietinėlė

"Ištraukti peiliai" į kino sales žiūrovus privilioti turėtų ne tik dėl savo meistriško siužeto, bet ir dėl aktorių komandos kiekybės ir kokybės. Režisieriui šįkart pavyko suburti nemažą gerai pažįstamų aktorių sąrašą.

Filme pasirodys bondiados žvaigždė Danielis Craigas (įkūnysiantis detektyvą Blancą), Kapitono Amerikos kostiumą pasimatavęs "Keršytojas" Chrisas Evansas, iš "Majamio policijos" laikų pažįstamas Donas Johnsonas, filme "Paveldėtas" maloniai nustebinusi Toni Collette ir vyresnės kartos žiūrovams pažįstami aktoriai Jamie Lee Curtis ir Christopheris Plummeris.

Kiek ironiška, jog tik po to, kai surinko visą aktorių komandą, režisierius R.Johnsonas pradėjo galvoti apie tai, ar toks būrys garsių aktorių gerai sutars, ar turės kokių neįtikėtinų reikalavimų ir ar su jais nebus sunku dirbti. Tačiau, kaip pasakojo kūrybinė grupė, visas filmavimas prilygo stovyklavimui – net ir per pertraukas daugelis aktorių nusileisdavo į namo, kuriame vyko filmavimai, rūsį ir ten visi kartu leisdavo laiką.

Ko tikėtis?

"Ištraukti peiliai" – tai filmas, kuriame dera ir kokybiškas bei vingiuotas detektyvas, ir emocinę karuselę primenanti drama, ir nusijuokti priverčianti komedija.

Pridėjus savo gerą vardą užsitarnavusių aktorių kolektyvą ir nė karto nenuvylusį režisierių R.Johnsoną, galima tikėtis ir kritikų, ir žiūrovų nenuvilsiančios juostos.

"Ištraukti peiliai" (angl. "Knives Out")

Žanras: kriminalinis.

JAV, 2019.

Režisierius: Rian Johnson.

Vaidina: Jamie Lee Curtis, Daniel Craig, Chris Evans, Michael Shannon, Ana de Armas.

Vertinimai:

Scenarijus 3/3

Aktoriai 3/3

Režisūra 3/3

Garso takelis 2/3

Kinematografija 3/3

Techninė pusė 2/3.

Bendras: 2.8/3.

Nuo lapkričio 29 dienos kino teatruose galima pamatyti dar tris premjeras:

"Kokaino baronas"

Žlugus vienai kokaino siuntai, narkotikų kartelio bosas įsako savo patikimiausiam pasiuntiniui, žinomam Virėjo (akt. Nicolas Cage’as) slapyvardžiu, išsiaiškinti, kurioje tiekimo grandinės vietoje yra spragų. Virėjas ir jo partneris išsiruošia į pavojingą kelionę aiškintis, kur stringa kontrabandos grandinė, besitęsianti nuo Kolumbijos miškų iki Kanados aukštikalnių. Režisieriaus Jasono Cabello drama "Kokaino baronas" žiūrovus supažindins su daugybe žmonių, lydinčių prekę nuo dirvožemio iki naktinio klubo, kur kiekvienas mainų taške stengiasi pakelti savo kainą.

"Adamsų šeimynėlė"

Legendiniai Adamsai grįžta! Po 25-erių metų pertraukos turbūt niūriausia pasaulio šeimynėlė sugrįžta į kino ekranus ir lieka ištikima savo įpročiams. Atvykę į naują miestą, Adamsai bando pritapti prie jiems keistai atrodančių miestiečių, tačiau nei vienas jų nenori bendrauti su Adamsais. Galiausiai tampa aišku, kad miestelėnų tikslas – ištremti Adamsus ten, iš kur jie atvyko. Tačiau Adamsų šeimynėlė nėra linkus lengvai pasiduoti. Jie yra pasiryžę įkrėsti proto miestelėnams ir pademonstruoti tikrąsias šeimos vertybes. Net keliskart ekranizuota, žaidimu, animaciniu filmu ir net serialu virtusi istorija paskutinį kartą kino ekranuose šmėžavo 1993-aisiais.

"Sutemose"

Naujas režisieriaus Šarūno Barto filmas, sukurtas remiantis Vinco Giedros romano "Sviesk, Dovydai, akmenį!" motyvais, pasakoja apie Lietuvą po Antrojo pasaulinio karo ir vienos šeimos istoriją partizaninio karo metais. Ūkininkų Pliaugų šeima kartu su 18-mečiu įsūniu Unte gyvena vienkiemyje. Dieną ūkyje šeimininkauja stribai, o naktį pasirodo partizanai. Pliaugų šeima padeda partizanams visomis išgalėmis, o Untė dirba miško brolių ryšininku. Vieną dieną pastebėjęs miestelyje gausėjančias sovietų pajėgas, vaikinas skuba apie tai pranešti partizanams. Pelkėse įsitvirtinę vyrai įtaria išdavystę ir supranta, kad artėja lemiamas mūšis.


Šiame straipsnyje: filmaskinasIštraukti peiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių