Quantcast

Filmą apie A. Smetoną stebėjo būrys žymių žmonių

  • Teksto dydis:

Lietuvos Nepriklausomybės 100-metį LRT televizija jau pradėjo minėti likus daugiau nei metams iki tikrosios datos. Pirmadienio vakarą įžymūs Lietuvos žmonės ir žinomi aktoriai rinkosi į sostinės kino teatrą, kur jiems buvo surengta išskirtinė dokumentinių vaidybinių filmų ciklo „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“, pirmosios iš aštuonių dalių – „Antanas Smetona“ – peržiūra.

Simbolišką datą, Vasario 16-ąją, LRT ekranus pasieksiantis atkuriamosios dokumentikos žanro projektas, pasakos apie aštuonias įtakingas XX a. asmenybes, kurios sukūrė Lietuvą ir prisidėjo prie jos nepriklausomybės. Prezidentas A. Smetona, pirmosios vyriausybės vadovas Augustinas Voldemaras, lakūnas Steponas Darius, pirmoji Lietuvos žvalgė Marcelė Kubiliūtė – tai tik dalis iškiliausių asmenybių, kurias LRT žiūrovai jau netrukus išvys televizijos ekranuose.

Projekto pristatymo renginyje tarp gausaus būrio susirinkusiųjų buvo galima pastebėti šio dokumentinių filmų ciklo idėjos autorių Rolandą Skaisgirį su sūnumi Atu, scenarijaus autorių Virginijų Savukyną, filmo scenarijų televizijai adaptavusią, filmo gamybos prodiuserę ir režisierę Laurą Paukštę su mylimuoju Dominyku Kubiliumi, aktorius Andrių Paulavičių, Dalią Morozovaitę, Marių Jampolskį su žmona Renata, Eglę Lekstutytę, Tomą Erbrėderį, „Eurovizijos“ atrankoje sužibėjusią Paulą Valentaitę, politikę Agnę Bilotaitę, muzikos prodiuserius Eveliną Butkutę ir Laurą Lučiūną bei daugelį kitų.

„Mūsų sąmonėje Antanas Smetona yra įsirėžęs kaip tautos tėvas, vakarais prieš miegą skaitantis Platoną, tačiau mažai kas žino, kad jaunystėje jis nevengdavo vakarėlių. Apie jį galima pasakoti valandų valandas. Ir įdomiai pasakoti. Bet aš pastebėjau vieną dalyką: kuo autoriai daugiau kalba apie savo kūrinius, tuo tie kūriniai yra prastesni. Todėl aš daugiau nekalbėsiu apie jį. Visą, ką aš norėjau pasakyti, pasakiau savo scenarijuje“, – net šimtmečiu atgal nukelsiančio dokumentinių istorinių filmų ciklo pristatymo metu apie prezidentą A. Smetoną pasakojo šio televizinio filmo scenaristas V. Savukynas.

Filmuojant supratau, kad A. Smetona yra tam tikras burtažodis.

„Kai mes sukūrėme šį televizinių filmų ciklą, tikrai negalvojome, kad kuris nors iš jų bus parodytas tokiame dideliame ekrane. Filmuojant supratau, kad A. Smetona yra tam tikras burtažodis, nes mums šiek tiek lengviau atsidarydavo tam tikros durys, komentarus sutiko duoti patys istorijos grandai, filmavimo metu mašinistas sutikdavo užvesti traukinį nedarbo metu, atsitiktiniai žmonės sutikdavo filmuotis masuotėse. Virginijaus Savukyno scenarijaus ir istorikų komentarų būtų užtekę kokiems trims filmams, bet mes viską sutalpinome į 45 minutes“, – susirinkusiems svečiams sakė filmo scenarijų televizijai adaptavusi, filmo gamybos prodiuserė ir režisierė L. Paukštė.

Vakaro metu svečiai pirmieji išvydo pirmąją ciklo „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ seriją „Antanas Smetona“, kuris kino salėje susilaukė audringų ovacijų. Patį prezidentą filme įkūnijo garsus ir gerai žinomas aktorius Ramūnas Šimukauskas.

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – tai dokumentinis draminis pasakojimas apie iškilius mūsų šalies politikos, verslo, kultūros ir meno, sporto veikėjus, kurių dėka Lietuva tapo tokia, kokia ji yra šiandien. Tai pasakojimas aprėpsiantis kone tris amžius ir paliesiantis visus reikšmingiausius šalies įvykius bei atskleisiantis detalių, kurios kartais nepelnytai prapuolė tarp istorijos puslapių.

Šis draminis dokumentinių istorinių filmų ciklas, ne tik pasakos apie atskirų asmenybių likimus, bet ir parodys, atskleis santykius tarp jų, atkurs praėjusių laikų kasdienybę, kuri ne ką mažiau įdomi, nei lemtingi istorijos įvykiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių