Quantcast

Festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ – per 50 grupių ir projektų

  • Teksto dydis:

19-asis savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šiemet vyks rugpjūčio 26–28 dienomis. Šventiškai baigti vasarą jis kvies įsikūręs naujoje erdvėje – Dūburio ežero saloje prie Antazavės, Zarasų rajone.

Ilgametes tradicijas puoselėjantis nepriklausomas renginys atskleidžia gausios kultūrinės programos temą ir skelbia pirmuosius muzikos scenų dalyvius.

„Perkelti festivalį į naują vietą paskatino keletas aplinkybių, – sako renginio organizatoriai. – Tą patį savaitgalį Zarasuose, kur šventė vyko pastaraisiais metais, numatytas kitas didelis tarptautinis sporto renginys, o išraiškingo kraštovaizdžio salą Dūburio hidrografiniame draustinyje žvalgėme jau kelis metus. Jos įspūdinga istorinė aplinka, šimtamečiai ąžuolai ir svajingi gamtos vaizdai „Mėnuo Juodaragio“ dvasiai atrodo kaip niekad tinkami. Neabejojame, kad festivalio vyksmas šioje vietoje maloniai nustebins ir įkvėps daugelį lankytojų.“

Dūburio saloje, kurios plotas net 46 ha, renginio metu įsikurs keturios muzikos scenos, senųjų amatų kiemas, tipių (indėniškų palapinių) kaimelis, kino ir paskaitų paviljonas, sporto aikštelės, keletas lauko kavinių. Stovyklavietėse įrengtos keturios maudyklos, veiks dušai ir pirtys, vandenį „tieks“ natūralūs šaltiniai. Salos prieigose numatytos vietos nemokamam automobilių pastatymui, įvažiavimas į pačią salą bus mokamas. Dideli pievų plotai skirti atvykusiųjų palapinėms – festivalyje laukiama apie 5000 žiūrovų.

Šiemetė tema – namai

Šiemečio festivalio leitmotyvu organizatoriai pasirinko namų temą. „Namų sąvoka atrodo suprantama bet kuriam žmogui, tačiau ją galutinai apibrėžti ne taip paprasta, – teigia festivalio vadovas Ugnius Liogė. – Žvelgiame plačiai, tai – ne tik gyvenamoji vieta, būstas, bet ir žmonių ryšiai, šeimos židinys, sava kultūra, tapatybė, gimtas kraštovaizdis, šalis, valstybė. Klausimas, kas yra namai, įdomus, kiekvienam gana asmeniškas ir tuo pačiu bendras. Tikimės trys „Mėnuo Juodaragio“ dienos tą atsakymą padės rasti ir išgryninti.“

Simboliška tai, kad pasirinkęs namų temą, festivalis įsikuria naujoje vietoje. Organizatorių teigimu, devynioliktą kartą vykstanti šventė nemažai daliai nuolatinių lankytojų tapo tikrais sielos namais. Renginio plakatas į juos kreipiasi antrašte „Grįžk, kur nebuvęs!“, o dvasinį temos pobūdį atvaizduoja nuotrauka, primenanti legendinį M. K. Čiurlionio paveikslą „Karalių pasaka“.

Savito skambesio šaknys ir paslaptys

Festivalio scenose, kur vyrauja alternatyvi, kūrybiška ir postfolklorinė muzika, pasirodys apie 50 įvairaus žanro kolektyvų ir meno projektų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Savo dalyvavimą jau patvirtino Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, „Ugniavijas“, „Kūlgrinda“, „Esatis“, „Sheep Got Waxed“, „Garbanotas bosistas“, „Siela“, „Pievos“, „Žalvarinis“, „Solo ansamblis“, „Sen Svaja“, sunkiojo roko atstovai „Luctus„, „Ūkanose“, „Sraigės efektas“, garso eksperimentatoriai „Vilkduja“, „Obšrr“, „Girių dvasios“, „Dambras“, „Vėlių namai“ ir kiti.

Tarp užsienio svečių – garsi suomių psichodelinio folkloro grupė „Hexvessel“, kultinis gamtiško ambient meistras „Alio Die“ iš Italijos, paslaptingieji prūsai „Romowe Rikoito“, žymus rusų world music kolektyvas „Theodor Bastard“, tradicinio latvių folkloro atlikėjos „Saucejas“, neofolk mistikai „Keltika Hispanna“ iš Ispanijos.

Taip pat „Mėnuo Juodaragio“ rengėjai netrukus žada paskelbti dar keletą žymių vardų, tarp kurių – itin garsi užsienio grupė. „Liko sudėti paskutinius parašus po sutartimis, bet galime pasakyti, kad tai bus pasaulinio masto žvaigždė, kurios žinomumas didesnis nei visų kada nors festivalyje grojusių grupių kartu sudėjus, – intriguoja organizatorius. – Tik patartume pasirūpinti išankstiniais festivalio bilietais, nes jų kaina gerokai mažesnė, nei į vieną šios grupės koncertą.“

Bilietus galima įsigyti festivalio interneto svetainėje arba krautuvėlėje „Ragainė“ Vilniuje (Skapo g.3). Pigiausi festivalio bilietai parduodami iki birželio 1 d. Pasiteiravimui įsteigta speciali „Juodaragio linija“ – tel. 8 700 77874.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių